Novinari pisali Puljiću i ministrici Pendeš: Ikongrafija Hrvatske nema šta tražiti na Bobovcu

Novinari pisali Puljiću i ministrici Pendeš: Ikongrafija Hrvatske nema šta tražiti na Bobovcu

Bosansohercegovački novinari Ibrahim Halilović i Bedrudin Gušić kritizirali su najave da će se na Bobovcu u povodu obilježavanja 25. oktobra – dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, naći i delegacija vojske Hrvatske.

Bobovac je, napominju Halilović i Gušić, ostao prijestono mjesto bosanskih, i samo bosanskih kraljeva, koji nužno nisu bili ni katolici, a Hrvati svakako ne! 

Dvojcu je naročito zasmetalo to što će se na Bobovcu u subotu nači i ikonografija HVO-a, čiji su pripadnici, nedaleko od Bobovca, u Stupnom dolu, ’90-ih godina počinili jedan od najstrašnijih zločina nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom.

Bh. novinska agencija Patria u nastavku prenosi dijelove otvorenog pisma koje su uputili kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu Vrhbosanskom i ministrici odbrane BiH Marini Pendeš:

Poštovana gospođo Pendeš. Ministarsvo obrane BiH najavljuje na svojoj oficijelnoj stranici Molitveni pohod na Bobovac u povodu obilježavanja 25. oktobra 1478. – dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina.

Poštovani gospodine Puljiću. U najavi Molitvenog pohoda na Bobovac – Ministarstvo odbrane BiH navodi kako ćete vi u subotu 24. oktobra 2015. predvoditi misno slavlje na Bobovcu u spomen kraljici Katarini, pretposljednjoj bosanskoj kraljici – koja je ispustila svoju dušu u izgnanstvu u Rimu.

Očekujete dolazak velikog broja vjernika iz okolnih i udaljenih župa, predstavnika Oružanih snaga Hrvatske, predvođeni vojnim kapelanima, kao i pripadnika međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u BiH.

Dozvolite da ministricu odbrane BiH gospođu Marinu Pendeš i vas gospodine Puljić, kao nadbiskupa Vrhbosanskog, upitamo kakve veze imaju predstavnici oružanih snaga Hrvatske sa sjećanjem na bosansku kraljicu, osim ako i Kraljicu i Bobovac, sve bosanske kraljeve, kraljice i kraljevske gradove, organizator ne smatra – hrvatskim, što je već ustaljena praksa krivotvorenja povjesnih istina uz prešutnu suglasnost ili odobravanje bosanske Katoličke crkve, sada i uz pomoć Ministarstva odbrane BiH!

To je grubi i nedopustivi falsifikat koji se ukazuje po dvaneasti put na Bobovcu, a koji se krajem ovog ljeta ukazao i u Jajcu kada je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u nazočnosti bojovnika HVO-a i HV-a, kao i prešutno odobravanje načelnika Općine Jajce, uz himnu “Lijepa naša” – proglasila Jajce gradom hrvatskih kraljeva.

Više je nego degutantno tradicionalno pokazivanje hrvatske državne ikonografije na Bobovcu, kao i znamenja HVO-a koji se po teškom zločinu pamti i u okružju Bobovca – Varešu, Stupnom Dolu (Godišnjica masakra nad bespomoćnim civilima u Stupnom dolu pada na dan uoči Milotvenog pohoda na Bobovac!)

Bobovac je bio i ostao prijestono mjesto bosanskih, i samo bosanskih kraljeva, koji nužno nisu bili ni katolici, a Hrvati svakako ne!

Pretposljednja tragična kraljica Katarina je, kako Vam je znano, bila Bosanka, pripadnica Bosanske crkve sve do svoje udaje za kralja Tomaša. Stjepan Vukčić Kosača, njen otac, pružao je utočište bogumilima (bosanskoj heresi, sic!) protiv koje su rimske pape 300 godina vodile križarske ratove, često uz pomoć mađarskih kraljeva. Na bogumile se najzad žestoko ostrvio i bosanski pretposljednji kralj Tomaš, pa su se hiljade i tisuće pripadnika Bosanske crkve sklonile kod Stjepana Vukčića Kosače. Taj Tomašev svirepi obračun sa pripadnicima bosanske crkve kojoj je i sam nekada pripadao, povjesničari smatraju početkom kraja bosanske srednjovjekovne države jer se kralj prvi puta usprotivio vlastitim puku progoneći ga križarski kako bi se dodvorio papi… Sam Tomaš je u prvom braku bio oženjen Vojačom, bogumilkom, ženom “koja nije bila plemenita soja” s kojom je izrodio i Stjepana posljednjeg bosanskog kralja, kojeg Ivan Frano Jukić smatra kopiletom (jer je iz bogumilskog braka, sic!) i ubojicom oca Tomaša…

Tomaš je razvrgao brak sa bogumilkom Vojačom kako bi dokazao svoju pravovjrernost katoličanstvu kojeg je istom primio. Svoju katoličku pravovjernost potvrdio je katoličkim obredom ceremenije vjenčanja sa Katarinom…

Svakako da je neotuđivo i legitimno pravo Katoličke crkve, pa i vjernika katolika u Ministarstvu odbrane BiH da se sjećaju katolkinje Katarine, kraljice bosanske, ali je degutantno i nedopustivo prisustvo ikonografije Hrvatske u pohodu na Bobovac uz prešutnu suglasnost ili odobravanje Katoličke crkve, ali i bosanskih vlasti.

Jedino znamenje koje je poželjeno i valjano i tada i uvijek na Bobovcu, ali i u svim drugim krajevima Bosne, je znamenje sa ljiljanima – srednjovjekovni bosanski štit i zastava Kraljevine Bosne. Mi, građani BiH, potomci dičnih Ilira i bogumila, se ne odričemo svoje povijesti predturskog perioda; protivimo se svakom pokušaju krivotvorenja povijesti.

Mi imamo neotuđivo pravo smatrati kraljicu Katarinu svojom kraljicom, svojom bosanskom kraljicom, bugumilkom u mladosti, katolkinjom po udaji, tragičnoj po sudbini (koju je zloupotrebio i sam Papa).

Stoga, uvaženi gospodine Kardinale, gospođo Pendeš, molimo vas imajte na umu povijesne činjenice kojih se nećemo odreći, niti dozvoliti falsificiranje i podvale, ma od koga dolazile. Ko zaboravlja lekcije iz povijesti, ona mu se ponavlja na najgori mogući način.

Bobovac je bosanski stolni grad, Katarina je bosanska kraljica!

Ibrahim Halilović i Bedrudin Gušić

Previous SJAJ I RUINE KUĆE KAPETANOVIĆA
Next U Kaknju izgrađena prva solarna elektrana

You might also like

NAŠI DANI

Jovanović: Šta će Srbija da radi sa srebreničkom presudom; kako misle da postoji RS ako je svaki njen lider osuđen za genocid, i politički i vojni

  On je rekao da je izjava poglavara SPC patrijarha Irineja na presudu “duboko nehumana, lišena svake etike, morala i hrišćanskih vrijednosti” i da je “nesretna ona zemlja” u kojoj

NAŠI DANI

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić na sajmu naoružanja u Kataru

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić predvodio je 22. marta 2022. godine delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na Međunarodnoj vojno-pomorskoj izložbi i konferenciji u Dohi (DIMDEX 2022),

NAŠI DANI

Lufthansa: Letovi Sarajevo – Frankfurt u maju četiri puta sedmično, od juna svakodnevno

Aviokompanija Lufthansa je najavila povratak letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo od 3.maja.2021. i to na relaciji Sarajevo – Frankfurt. Letovi će se u maju odvijati četiri puta sedmično i to