NUB BiH – 76 godina u misiji kulture i obrazovanja

NUB BiH – 76 godina u misiji kulture i obrazovanja

31. oktobra ove godine, obilježava se 76 godina od osnivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koja je na puno načina pokazala i dokazala društvenu opravdanost i potrebu postojanja i djelovanja.

Kolektiv NUBBiH će ovaj značajan datum obilježiti skromno, bez javnog manifestiranja.

NUBBiH je, kao članica svih relevantnih međunarodnih profesionalnih organizacija i asocijacija (IFLA, CENL, CDNL, Liber itd.), te sjedište agencija za ISMN; ISSN; ISBN; DOI itd., prepoznata kao jednakopravan partner državnim bibliotekama, kojima egzistencija nije upitna.

Svi napori ove institucije koja je jedna od simbola kulturnog identiteta i državnosti BiH, da kod svoga osnivača – države Bosne i Hercegovine, ostvari svoje legitimno pravo na finansiranje redovnog rada kroz Budžet BiH (a ne kroz grant), nisu polučili rezultate, pa je i sada, 26 godina od uspostavljanja Mirovnog sporazuma u Daytonu, i donošenja Daytonskog Ustava BiH, NUBBiH ostala obespravljena i marginalizirana, bez obzira na pozivanje na ustavne odredbe o kontinuitetu zakona.

Iz smanjenog Budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za 2021., Biblioteci su recipročno smanjena sredstva za realizaciju granta – projekta za skoro 100.000,oo KM. Budžet BiH još nije niti usvojen, pa ni na taj skromni grant NUBBiH zasada ne može računati, a bliži se kraj godine i finansijska situacija je vrlo nepovoljna.

Opstanku Biblioteke značajno je pomogla finansijska podrška Vlade Kantona Sarajevo, posredstvom Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Iako razorena i teško stradala u Vijećnici 1992. godine, NUBBiH je uspjela da se doslovno digne iz pepela, sakupi rasute krhotine i sa puno odgovornosti i digniteta nastavi da obavlja svoje kompleksne i važne zadaće.

9. maja 2014. godine, uz glamurozan program, otvorena je obnovljena Vijećnica, u kojoj je NUBBiH imala svoje sjedište od 1951. do bombardovanja i paljenja 1992. godine. Sedam godina kasnije, iako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku o povratku NUBBiH u dodijeljeni dio tog objekta, još niti jedna knjiga nije smještena u Vijećnicu. Na nekoliko obraćanja NUBBiH, aktualna Gradonačelnica se jednostavno oglušila, te ne preostaje ništa drugo nego da NUBBiH uputi javno – otvoreno pismo Gradonačelnici u čijim su rukama ključevi Vijećnice.

Patriotizam ili domoljublje se pokazuje i tako da se podrže i sačuvaju baštinske ustanove i institucije u kojima se prepoznaje duh i biće multikulturalne BiH, a NUBBiH se takvim epitetima može s ponosom pohvaliti čuvajući svojim kolekcijama kulturnu baštinu države BiH.

Sretan 76. rođendan NUBBiH.

Previous Forto i Mandić se hvale da su sagradili školu - gradi se od 2016.
Next Silajdžić: Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala!

You might also like

BAŠTINA

Kraljeva brda (VIDEO)

Visoko je grad bogate historije koja seže daleko u prošlost. Tragovi života na području visočke doline datiraju još iz 4000. godine p.n.e. Do Rimske okupacije, područje Visokog je naseljavalo Ilirsko

RIJEČ

Jedan narod možete uništiti samo ako uništite njegovu kulturu

Piše: Suad Mahmotović Potkraj 15. stoljeća na trgu Granade u Španiji spaljeno je dva miliona knjiga. Bilo je to po izričitoj naredbi kardinala Ximenesa de Cisnerosa (Francisko Jiménez de Cisneros,

BAŠTINA

Arheolozi kod Zenice pronašli najstarije ljudske skelete u srednjoj Bosni

 Austrijski i bosanskohercegovački arheolozi prezentirali su danas u Muzeju Grada Zenica rezultate istraživanja prahistorijskih nalazišta Gradina na Kopilu i Mrtvačka gradina u Gradišću kod Zenice, koje su provodili od kraja