NUB BiH – 76 godina u misiji kulture i obrazovanja

NUB BiH – 76 godina u misiji kulture i obrazovanja

31. oktobra ove godine, obilježava se 76 godina od osnivanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koja je na puno načina pokazala i dokazala društvenu opravdanost i potrebu postojanja i djelovanja.

Kolektiv NUBBiH će ovaj značajan datum obilježiti skromno, bez javnog manifestiranja.

NUBBiH je, kao članica svih relevantnih međunarodnih profesionalnih organizacija i asocijacija (IFLA, CENL, CDNL, Liber itd.), te sjedište agencija za ISMN; ISSN; ISBN; DOI itd., prepoznata kao jednakopravan partner državnim bibliotekama, kojima egzistencija nije upitna.

Svi napori ove institucije koja je jedna od simbola kulturnog identiteta i državnosti BiH, da kod svoga osnivača – države Bosne i Hercegovine, ostvari svoje legitimno pravo na finansiranje redovnog rada kroz Budžet BiH (a ne kroz grant), nisu polučili rezultate, pa je i sada, 26 godina od uspostavljanja Mirovnog sporazuma u Daytonu, i donošenja Daytonskog Ustava BiH, NUBBiH ostala obespravljena i marginalizirana, bez obzira na pozivanje na ustavne odredbe o kontinuitetu zakona.

Iz smanjenog Budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za 2021., Biblioteci su recipročno smanjena sredstva za realizaciju granta – projekta za skoro 100.000,oo KM. Budžet BiH još nije niti usvojen, pa ni na taj skromni grant NUBBiH zasada ne može računati, a bliži se kraj godine i finansijska situacija je vrlo nepovoljna.

Opstanku Biblioteke značajno je pomogla finansijska podrška Vlade Kantona Sarajevo, posredstvom Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Iako razorena i teško stradala u Vijećnici 1992. godine, NUBBiH je uspjela da se doslovno digne iz pepela, sakupi rasute krhotine i sa puno odgovornosti i digniteta nastavi da obavlja svoje kompleksne i važne zadaće.

9. maja 2014. godine, uz glamurozan program, otvorena je obnovljena Vijećnica, u kojoj je NUBBiH imala svoje sjedište od 1951. do bombardovanja i paljenja 1992. godine. Sedam godina kasnije, iako je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku o povratku NUBBiH u dodijeljeni dio tog objekta, još niti jedna knjiga nije smještena u Vijećnicu. Na nekoliko obraćanja NUBBiH, aktualna Gradonačelnica se jednostavno oglušila, te ne preostaje ništa drugo nego da NUBBiH uputi javno – otvoreno pismo Gradonačelnici u čijim su rukama ključevi Vijećnice.

Patriotizam ili domoljublje se pokazuje i tako da se podrže i sačuvaju baštinske ustanove i institucije u kojima se prepoznaje duh i biće multikulturalne BiH, a NUBBiH se takvim epitetima može s ponosom pohvaliti čuvajući svojim kolekcijama kulturnu baštinu države BiH.

Sretan 76. rođendan NUBBiH.

Previous Forto i Mandić se hvale da su sagradili školu - gradi se od 2016.
Next Silajdžić: Ponovo imamo otvorenu prijetnju sile sa Pala!

You might also like

BAŠTINA

Obilježavanje 133. godine postojanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježava 133. rođendan te je tim povodom otvoren od 10 do 21 sat uz besplatan ulaz, javlja AA. Iz Muzeja su ranije podsjetili na neprekidnu

KULTURA I UMJETNOST

ŽENIDBA IZMEĐU BAJRAMA

Nema nikakve zapreke niti pokuđenosti da se ljudi žene i udaju između dva Bajrama. Arapi su u predislamskom dobu (džahilijjetu) smatrali da onaj ko se oženi u mjesecu ševvalu, da

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Prijedoru prvi put promovisana knjiga o stradanju Bošnjaka u ovom gradu

Promocija knjige “Mama, ovdje ima svjetla” autorice Mirvete Mrkalj-Durben iz sela Bišćani kod Prijedora, koja je kao i većina nesrpskog stanovništva 1992. godine bila prisiljena napustiti svoj dom i spas