NUB BiH promovirao novi broj časopisa ‘Bosniaca’, međunarodni naučni i stručni časopis

NUB BiH promovirao novi broj časopisa ‘Bosniaca’, međunarodni naučni i stručni časopis

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) promovirala je 27. broj časopisa ‘Bosniaca’, koji izlazi jedanput godišnje i objavljuje originalne stručne i naučne radove – građu od značaja za obnovu kolekcija te biblioteke i za bibliotečku struku u cjelini.

Kako je kazala profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu Lejla Kodrić Zaimović, posljednji broj časopisa ‘Bosniaca’ ima 11 članaka među kojima su izvorni naučni članci, pregledni naučni članci, stručni članci te prikazi knjiga – prije svega izdanja NUB-a BiH.

– Sadržajno, najveći broj članaka je iz oblasti bibliotečkih i informacijskih nauka. To su članci iz sociolingvistike, bibliografska istraživanja (naročito važna za povjesničare i lingviste) – kazala je za Fenu prof. dr. Kodrić Zaimović.

Suštinski gledajući, svako od tih bibliografskih istraživanja skreće pažnju na važnost čuvanja izvorne građe odnosno fondova ne samo u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine nego i u drugim srodnim ustanovama.

– Bez tih izvoza, tih zbirki i fondova, nemoguća su istraživanja i u drugim disciplinama – prije svega društvenim i humanističkim disciplinama. ‘Bosniaca’ je za našu profesiju važan orjentir. U svakodnevnom radu bibliotečkih i informacijskih stručnjaka javljaju se mnogi problemi, a koristeći iskustva kolega iz regije, Evrope i svijeta pronalazimo rješenja za vlastite situacije na bh. terenu – naglasila je.

‘Bosniaca’ izlazi 27 godina i u tom razdoblju se i transformirala, od štampanog časopisa do otvorenog časopisa prikladnog savremenoj nauci i trenutku. Sad je, u cjelosti digitalno dostupna. Svi brojevi tog časopisa pretraživi su po različitim parametrima, što je prilagođeno različitim korisničkim skupinama.

– Time za nas predstavlja izdavački, institucionalni, stručni, naučni, profesionalni repozitorij u kojem su sadržana važna znanja i teme prvenstveno iz bibliotečkih informacijskih nauka, ali i drugih srodnih, društvenih i humanističkih disciplina – kazala je.

Za informatičke nauke kaže da gotovo nema teme koju ‘Bosniaca’, u periodu od 27 godina, nije barem dijelom ‘dotakla’ ako ne i u cjelosti elaborirala.

Među promotorima posljednjeg broja časopisa ‘Bosniaca’ bili su i prof. dr. Dušanka Bošković i prof. dr. Senada Dizdar, a u tom događaju sudjelovao je i direktor NUB BiH Ismet Ovčina. Emina Ademović, jedna od autorica rada u 27. broju, okarakterizirala je to kao priliku da mladi naučnici podrže domaće izdavaštvo, te istaknula vrijednosti tog časopisa sa željom da nastave još jačim tempom.

‘Bosniaca’ je međunarodni naučni i stručni časopis. Osim domaćih autora, u tom časopisu uvijek su i radovi autora iz regije, Evrope i svijeta. Izlazi uporedo na ovdašnjim jezicima i na engleskom jeziku, te na ćiriličnom i latinićnom pismu. Također je i indeksirani časopis, u relevantnim bibliografski bazama podataka.

Previous SP: Muzaferija 15. u alpskoj kombinaciji
Next Vlada FBiH upućuje u Tursku Specijaliziranu jedinicu za spašavanje iz ruševina

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

BOŠNJAČKI HOMER: Stoljeće i po od rođenja epskog pjesnika Avde Međedovića

Svojih vrijednosti tek se sjetimo kad nam neko skrene pažnju na njih. Sa njima se u svom povijesno-kulturnom hodu nismo posebno dičili niti hvalisali, odnosno nismo ih iznosili navidjelo javnosti.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Promovisana knjiga Envera Imamovića o životu bosanskog plemstva

  Knjiga prof. dr. Envera Imamovića “Korijeni i život bosanskog plemstva kroz historiju” promovisana je u Sarajevu. Ovo djelo u koje je uloženo mnogo istraživačkog rada značajan je doprinos bosanskohercegovačkoj

NAŠI DANI

Neka je rahmet duši Isnama Taljića našeg velikog književnika

Književnik Isnam Taljić, rođen  1954. godine u Vlasenici, preselio je na Ahiret sinoć u Sarajevu. “Ja sam iz Vlasenice i Srebrenica je dio moga zavičaja. Među dosad ukopanim Bošnjacima u