NUB BIH – U štampi nova publikacija iz edicije Memoria Bosniaca

NUB BIH – U štampi nova publikacija iz edicije Memoria Bosniaca

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u ovoj godini pripremila je još jedno značajno izdanje, “Poljičke isprave II – iz Zbirke Aleksandra Poljanića”, kao doprinos prezentaciji i zaštiti kulturnog naslijeđa.

– Misija Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ne predstavlja se samo i prioritetno u čuvanju i zaštiti pisanog i duhovnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, već prevashodno u njenom promoviranju i prezentiranju javnosti – navode iz NUB-a BiH. 

U protekloj, 2021. godini, izašao je prvi dio te planirane trotomne edicije, a NUBBiH ove godine donosi novo izdanje, drugi dio, pod istoimenim naslovom.  

Oba dijela publikacije su rezultat projekta “Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom” pokrenutog 2019. godine.

Poljičke isprave čuvaju se u Arhivi, Rukopisnoj zbirci Odjeljenja Specijalnih zbirki.  

Projekt je usmjeren na identifikaciju, transliteraciju sadržaja i stručnu bibliotečku obradu isprava koje su pisane bosančicom, a nastale na području Poljica, kraja u Dalmaciji koji se nalazi istočno i jugoistočno od Splita.  

Projektom rukovodi Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, glavni i odgovorni urednik, a u izradi publikacije učestvuje i Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Urednica je Muamera Smajić, v.d. voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH. 

U prvom dijelu edicije, prezentirano je prvih stotinu isprava Poljanićeve zbirke, od oko tri stotine koje posjeduje Biblioteka, a sada, u drugom dijelu, je prezentirano stotinu novih dokumenta.  

Isprave su, kao i u prvom dijelu, donesene hronološki, u dvije verzije: ćiriličnoj i latiničnoj, a koje prati faksimil isprave koji omogućava provjeru i eventualnu korekciju čitanja.  

Na kraju publikacije nalazi se i tabelarni pregled isprava sa podacima o fizičkom opisu i vodenim znakovima. 

Previous Visoko - “Vema” na proljeće otvara svoja vrata, posao dobija i 230 radnika
Next Policijska akademija FMUP-a primila novih 326 kadeta za početni čin policajac i mlađi inspektor

You might also like

NAŠI DANI

Potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule u Banjaluci

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule koja je nakon 500 godina postojanja srušena 1993. godine, a nalazila se u blizini Ferhat-pašine džamije, javlja AA. Igor Radojičić, gradonačelnik

BAŠTINA

Otvorena izložba ‘Stećci u BPK Goražde’

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Goražde u Gradskoj Art galeriji otvorena je izložba „Stećci u BPK Goražde“ čiji je autor historičar Eldin Baljević. Na ovaj način nastoji se skrenuti

KULTURA I UMJETNOST

ŠEMSOVIĆ: Maglajlićevi naučni radovi bili su prekretnica

Piše: Prof. dr . Sead Šemsović Usmena lirska pjesma u četrdesetogodišnjem predanom radu Usredsređeno zanimanje za usmenu liriku Munib Maglajlić pokazuje još ranih sedamdesetih godina 20. vijeka.[1] U tim prvim radovima bavi