NUB BIH – U štampi nova publikacija iz edicije Memoria Bosniaca

NUB BIH – U štampi nova publikacija iz edicije Memoria Bosniaca

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) u ovoj godini pripremila je još jedno značajno izdanje, “Poljičke isprave II – iz Zbirke Aleksandra Poljanića”, kao doprinos prezentaciji i zaštiti kulturnog naslijeđa.

– Misija Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine ne predstavlja se samo i prioritetno u čuvanju i zaštiti pisanog i duhovnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, već prevashodno u njenom promoviranju i prezentiranju javnosti – navode iz NUB-a BiH. 

U protekloj, 2021. godini, izašao je prvi dio te planirane trotomne edicije, a NUBBiH ove godine donosi novo izdanje, drugi dio, pod istoimenim naslovom.  

Oba dijela publikacije su rezultat projekta “Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike pisanih bosančicom” pokrenutog 2019. godine.

Poljičke isprave čuvaju se u Arhivi, Rukopisnoj zbirci Odjeljenja Specijalnih zbirki.  

Projekt je usmjeren na identifikaciju, transliteraciju sadržaja i stručnu bibliotečku obradu isprava koje su pisane bosančicom, a nastale na području Poljica, kraja u Dalmaciji koji se nalazi istočno i jugoistočno od Splita.  

Projektom rukovodi Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, glavni i odgovorni urednik, a u izradi publikacije učestvuje i Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Urednica je Muamera Smajić, v.d. voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH. 

U prvom dijelu edicije, prezentirano je prvih stotinu isprava Poljanićeve zbirke, od oko tri stotine koje posjeduje Biblioteka, a sada, u drugom dijelu, je prezentirano stotinu novih dokumenta.  

Isprave su, kao i u prvom dijelu, donesene hronološki, u dvije verzije: ćiriličnoj i latiničnoj, a koje prati faksimil isprave koji omogućava provjeru i eventualnu korekciju čitanja.  

Na kraju publikacije nalazi se i tabelarni pregled isprava sa podacima o fizičkom opisu i vodenim znakovima. 

Previous Visoko - “Vema” na proljeće otvara svoja vrata, posao dobija i 230 radnika
Next Policijska akademija FMUP-a primila novih 326 kadeta za početni čin policajac i mlađi inspektor

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bosanskohercegovački vizionar

Prije 25 godina – 12. aprila 1994. godine – umro je Branko Mikulić: tim povodom donosimo dijelove iz teksta Art Rabicove knjige “Branko Mikulić” Branka Mikulića, apsolutno prvu personu bosanskohercegovačke

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

SIGMA – Magazin za dijete i porodicu

Agencija Master Media u saradnji sa nekoliko partnera, stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, pedagogije i psihologije, informacionih tehnologija, te žurnalistike pokreće prvi sedmični magazin za dijete i porodicu zasnovan na

BAŠTINA

Izložba “Stećci – Biseri srednjovjekovne Bosne” za 819. godišnjicu Bilinopoljske izjave u Zenici

Povodom obilježavanja 819. godišnjice Bilinopoljske izjave, koja je na današnji dan 1203. godine potpisana na lokalitetu Bilinog poja u Zenici, u Parku “Kulin ban” u tom gradu održana je prigodna