NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

Nacionalna i unverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada, prenosi Fena.

Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih simbola kulturnog indentiteta Bosne i Hercegovine, te da obilježavanje godišnjice njenog rada traje tokom čitave godine. 

– Biblioteka 31. oktobra navršava tačno 75 godina rada, ali mi ćemo iz praktičnih razloga rođendan obilježiti u četvrtak, 29. oktobra svečanom akadamijom, izložbom i projekcijom video zapisa, kada ćemo sumirati sve naše aktivnosti u proteklim godinama. Bit će to prilika da se prisjetimo puta koji je započeo 31. oktobra 1945. godine – kazao je Ovčina. 

Podsjetio je na bogatu historiju NUBBiH, te na njeno spaljivanje u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, kada su se njene prostorije nalazile u Vijećnici. 

– Tada smo ostali gotovo bez svega, oko 90 posto bibliotečkog fonda je nestalo u požaru, ali uprkos tome ni jedan dan nismo prekidali s radom – dodao je. 

Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa Muamera Smajić istaknula je da je svima poznata situacija u kojoj se nalazi sedam kulturnih institucija državnog značaja u Bosni i Hercegovini, te da su zbog tog stanja fondovi NUBBiH došli u veliku opasnost od propadanja i nestanka.

– Da bismo istakli važnost zbirki i fondova koje baštinimo, odlučili smo prošle godine podnijeti peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, jer smo smatrali da je bilo potrebno što prije uspostaviti plan upravljanja i zaštite ove građe uz adekvatnu tehničku i profesionalnu pomoć. Komisija je u julu ove godine donijela odluku da se naše specijalne zbirke proglase nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine – podvukla je Smajić. 

Kako je kazala, NUBBiH za 75. godišnjicu planira organizovati jednodnevnu izložbu građe koja se nalazi u njenim zbirkama, ali pored “fizičke” izložbe, u planu su i virtuelne izložbe koje će omogućiti zainteresiranim da svakodnevno pregledaju zbirke ove institucije. 

Previous Počeo treći 'Sarajevo Innovation Summit' - najveći događaj o inovacijama u regionu
Next Poznati bošnjački intelektualac i saradnik rahmetli Alije Izetbegovića: Preminuo profesor Ismet Kasumagić

You might also like

NAŠI DANI

Emrić i Smajić otkrili šta se krije iza izmjena Zakona o BHANSA-i i državnoj službi, još jedan štetan kompromis trojke

(Patria) – Državni zastupnik Jasmin Emrić (NES) i delegat u Domu naroda PS BiH Džemal Smajić (SBiH) održali su press konferenciju na kojoj su danas upozorili na izmjene dva zakona

NAŠI DANI

‘Ezan se čuje sa džamija ponovo izgrađenih nakon etničkog čišćenja i genocida’

  Treba naglasiti da se ezan čuje sa džamija koje su ponovo izgrađene nakon što su sve bile razrušene u kampanji etničkog čišćenja i genocida, poručio je portparol Islamske zajednice

NAŠI DANI

Smajić o graničnom prijelazu B. Gradiška: Forto dozvoljava da se iznad državne zastave viore zastave manjeg bh. entiteta

-Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, na granici sa Hrvatskom i Evropskom unijom, uz zastavu Bosne i Hercegovine istaknuta je i zastava manjeg bh. entiteta, ali mnogo većih dimenzija i na