NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

Nacionalna i unverzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ove godine obilježava 75. godišnjicu od svog osnivanja i rada, prenosi Fena.

Kako je kazao direktor NUBBiH Ismet Ovčina, ova institucija jedan od prepoznatljivih simbola kulturnog indentiteta Bosne i Hercegovine, te da obilježavanje godišnjice njenog rada traje tokom čitave godine. 

– Biblioteka 31. oktobra navršava tačno 75 godina rada, ali mi ćemo iz praktičnih razloga rođendan obilježiti u četvrtak, 29. oktobra svečanom akadamijom, izložbom i projekcijom video zapisa, kada ćemo sumirati sve naše aktivnosti u proteklim godinama. Bit će to prilika da se prisjetimo puta koji je započeo 31. oktobra 1945. godine – kazao je Ovčina. 

Podsjetio je na bogatu historiju NUBBiH, te na njeno spaljivanje u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, kada su se njene prostorije nalazile u Vijećnici. 

– Tada smo ostali gotovo bez svega, oko 90 posto bibliotečkog fonda je nestalo u požaru, ali uprkos tome ni jedan dan nismo prekidali s radom – dodao je. 

Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa Muamera Smajić istaknula je da je svima poznata situacija u kojoj se nalazi sedam kulturnih institucija državnog značaja u Bosni i Hercegovini, te da su zbog tog stanja fondovi NUBBiH došli u veliku opasnost od propadanja i nestanka.

– Da bismo istakli važnost zbirki i fondova koje baštinimo, odlučili smo prošle godine podnijeti peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, jer smo smatrali da je bilo potrebno što prije uspostaviti plan upravljanja i zaštite ove građe uz adekvatnu tehničku i profesionalnu pomoć. Komisija je u julu ove godine donijela odluku da se naše specijalne zbirke proglase nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine – podvukla je Smajić. 

Kako je kazala, NUBBiH za 75. godišnjicu planira organizovati jednodnevnu izložbu građe koja se nalazi u njenim zbirkama, ali pored “fizičke” izložbe, u planu su i virtuelne izložbe koje će omogućiti zainteresiranim da svakodnevno pregledaju zbirke ove institucije. 

Previous Počeo treći 'Sarajevo Innovation Summit' - najveći događaj o inovacijama u regionu
Next Poznati bošnjački intelektualac i saradnik rahmetli Alije Izetbegovića: Preminuo profesor Ismet Kasumagić

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Nije pristojno omalovažavati pomoć koja dolazi u milionskim iznosima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost za pomoć evropskom komesaru za proširenje Olivera Varhelyia i institucijama Evropske unije, nakon što je Varhelyi danas najavio novu pomoć EU Bosni

BAŠTINA

Započela arheološka istraživanja najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini

  Nakon višemjesečnih priprema, urađenih svih neophodnih geotehničkih i geomehaničkih ispitivanja tla, izrade elaborata za uređenje mezarja i drugog., dobili smo konačno saglasnost za arheološka istraživanja najstarijeg muslimanskog mezarja u

NAŠI DANI

Obijest susjeda! Šovinistički komentari na račun Bosanaca

Ispod nekoliko Google recenzija restorana Val u Mimicama kod Omiša pojavili su se, u formi odgovora vlasnika, šovinistički antibosanski komentari. Za našu priču naročito je bitan odgovor ispisan na negativan