NY Times: Sarajevo među 7 gradova u kojima ste kao kod kuće

sara

Ugledni magazin New York Times objavio je priču o sedam lokacija u Evropi koje se mogu nazvati domom. Među tim destinacijama svrstan je i glavni grad Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, koje je nazvano “gradom koji se ne zaboravlja”, autor teksta Alex Crevar opisuje kao mjesto koje je spletom tradicije “zaglavljeno” u dolini u sudaru carstva i kulture.

Sa prozora u stanu i uredu vidim glavnu džamiju, izgrađenu u 16. vijeku i Baščaršiju, stari Osmanski bazar. Drugi prozor gleda na rijeku Miljacku i Latinsku ćupriju, a u daljini zeleni toranj Franjevačkog samostana i planine pokrivene snijegom“, uvodi Crevar čitaoce u priču u Sarajevu.

On grad opisuje kao kombinaciju grada sa suptilnošću ispod radara i historijske složenosti.

Ovdje se moderno bori protiv stare svjetske tradicije. Tokom prošlog stoljeća, krhka ravnoteža je iznova testirana.

Ispod njegovog stana ubijen je Franz Ferdinand 28. juna 1914. godine čime je izazvan Prvi svjetski rat, a ’90. godina tokom rata, koji je uništio Jugoslaviju, grad je bio pod opsadom četiri godine.

Crevar svjedoči današnjem Sarajevu, njegovim promjenama i nadahnuću zbog raznolikosti i podsjetnika na burnu prošlost.

U tekstu koji možete pročitati OVDJE, autor je opisao ljepote Sarajeva iz ličnog ugla, kao i mjesta koja za njega predstavljaju nešto posebno zbog čega je Sarajevo destinacija gdje se svako može osjećati kao u svom domu.

Pored Sarajeva na listi se nalaze Lunigiana u Italiji, Paris, Istanbul, Madrid, London i Copenhagen, prenosi N1.

Previous EURO 2016: Bez zmajeva, ali Bosanaca dovoljno za kompletan tim
Next GRAD BLAGAJ

You might also like

TURIZAM

U Montenegru najviše bosanskih turista

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, što čini 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine, saopćila je direktorica Ana Tripković Marković.

Ekonomija/Biznis

Izvoz bosanske namjenske industrije u periodu 11 mjeseci iznosio 263 miliona maraka

U prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine 20.12.2022. godine je održan redovni sastanak članova Grupacije namjenske proizvodnje s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za narednu godinu. Nakon podnesenog Izvještaja o

KULTURA I UMJETNOST

Unikatni bosanski suveniri na prestižnom sajmu turizma u Dubaiju

Kompanija Alibeg će na ovogodišnjem međunarodnom sajmu turizma ‘Arabian Travel Market ATM 2017’.,koji počinje za nekoliko dana u Dubaiju, imati priliku predstaviti svoj Grav Art bh. suvenir brend. Oni će se nalaziti na