Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godine, javlja AA.

“Sarajevske ruže” su video projekcija Centra za postkonfliktna istraživanja sa imenima i crtežima djece ubijene tokom opsade Sarajeva, uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić.

Sarajevske ruže su jedinstveni spomenici koji podsjećaju na opsadu glavnog grada BiH i stradanja Sarajlija tokom jedne od najtragičnijih epizoda u historiji grada.

Slika može predstavljati 1 osoba i na otvorenom

Vijećnica kao svojevrsni simbol otpora i centar kulturnog života grada stjecište je dešavanja 4. i 5. aprila povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Program obilježavanja počeo je u ponedjeljak izložbom fotografija Paula Lowea pod nazivom “Opsada/Siege”.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila biće obilježen Dana grada Sarajeva.

Dvodnevni program u Vijećnici organizuje se u saradnji Grada Sarajeva, Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centar Srebrenica i Modula memorije.

Slika može predstavljati 2 osobe i u zatvorenom

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Nikola Koprivica izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu
Next Izložbom rukopisa 'Knjiga - dio naše tradicije' otvorena manifestacija 'Ramazan u Mostaru'

You might also like

NAŠI DANI

Potvrđena optužnica za genocid u predmetu Milomir Savčić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 13. 1. 2020. godine, optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi Milomir Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Memorijalni centar Potočari: Otvorena izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli”

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice od otvaranja Memorijalnog centra Potočari u nekadašnjoj fabrici akumulatora otvorena je izložba pod nazivom “Koracima onih koji (ni)su prešli”, javlja AA. Izložba se sastoji od

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prije 24 godine miniran i zapaljen stadion Grbavica (Video)

Stadion Grbavica, dom FK Željezničar zapaljen je 4. maja 1992. godine, a u to vrijeme istoimeno naselje bilo je prva borbena linija, pod kontrolom JNA. Zapadna tribina prenesena sa stadiona