Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godine, javlja AA.

“Sarajevske ruže” su video projekcija Centra za postkonfliktna istraživanja sa imenima i crtežima djece ubijene tokom opsade Sarajeva, uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić.

Sarajevske ruže su jedinstveni spomenici koji podsjećaju na opsadu glavnog grada BiH i stradanja Sarajlija tokom jedne od najtragičnijih epizoda u historiji grada.

Slika može predstavljati 1 osoba i na otvorenom

Vijećnica kao svojevrsni simbol otpora i centar kulturnog života grada stjecište je dešavanja 4. i 5. aprila povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Program obilježavanja počeo je u ponedjeljak izložbom fotografija Paula Lowea pod nazivom “Opsada/Siege”.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila biće obilježen Dana grada Sarajeva.

Dvodnevni program u Vijećnici organizuje se u saradnji Grada Sarajeva, Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centar Srebrenica i Modula memorije.

Slika može predstavljati 2 osobe i u zatvorenom

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Nikola Koprivica izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu
Next Izložbom rukopisa 'Knjiga - dio naše tradicije' otvorena manifestacija 'Ramazan u Mostaru'

You might also like

NAŠI DANI

Francuska – bez vakcine ni u restoran! U Holandiji protesti protiv ograničenja

Francuski parlament odobrio je u nedjelju strožija ograničenja pristupa za osobe koje nisu vakcinsane protiv Covid-19, kako bi obuzdali peti val zaraze koronavirusa. Zakonom je propisano da nevakcinisane osobe u

NAŠI DANI

FERHADIJA FOTO NATJEČAJ, APRIL 2016: POZIV ZA FOTOGRAFE DA POSJETE BANJA LUKU

U povodu otvaranja Ferhat-pašine džamije (Ferhadija) u Banja Luci pokrenut natječaj za odabir najuspjelije fotografije U Banja Luci će 7. maja 2016. godine biti otvorena Ferhat-pašina džamija (Ferhadija), jedan od

NAŠI DANI

Šarović: Predsjedništvo da zauzme jasan stav o Pelješkom i odlagalštu nuklearnog otpada na granici

Predsjednik SDS-a i ministar u državnom Vijeću ministara Mirko Šarović izjavio je danas u Banjoj Luci da nakon pristiglih potvrda iz Hrvatske da ova susjedna zemlja definitivno i pored protivljenja