Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godine, javlja AA.

“Sarajevske ruže” su video projekcija Centra za postkonfliktna istraživanja sa imenima i crtežima djece ubijene tokom opsade Sarajeva, uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić.

Sarajevske ruže su jedinstveni spomenici koji podsjećaju na opsadu glavnog grada BiH i stradanja Sarajlija tokom jedne od najtragičnijih epizoda u historiji grada.

Slika može predstavljati 1 osoba i na otvorenom

Vijećnica kao svojevrsni simbol otpora i centar kulturnog života grada stjecište je dešavanja 4. i 5. aprila povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Program obilježavanja počeo je u ponedjeljak izložbom fotografija Paula Lowea pod nazivom “Opsada/Siege”.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila biće obilježen Dana grada Sarajeva.

Dvodnevni program u Vijećnici organizuje se u saradnji Grada Sarajeva, Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centar Srebrenica i Modula memorije.

Slika može predstavljati 2 osobe i u zatvorenom

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Nikola Koprivica izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu
Next Izložbom rukopisa 'Knjiga - dio naše tradicije' otvorena manifestacija 'Ramazan u Mostaru'

You might also like

NAŠI DANI

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Na čelu kolone preživjeli Srebreničani sa “Puta smrti”

Kolona više od 7.000 učesnika Marša mira stigla je u Memorijalni centar u Potočarima, a nakon njih u taj centar su stigli i maratonci iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. Učesnici “Marša

NAŠI DANI

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Nadlijetanje američkih F-16 aviona iznad Bosne i Hercegovine neće spriječiti Milorada Dodika da proslavi neustavni 9. januar, kao što ni nadlijetanje sličnih aviona nije spriječilo Mladića da u julu 1995.

BAŠTINA

Potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule u Banjaluci

U Banjaluci je danas potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule koja je nakon 500 godina postojanja srušena 1993. godine, a nalazila se u blizini Ferhat-pašine džamije, javlja AA. Igor Radojičić, gradonačelnik