Obilježavanje 484. godišnjice rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Obilježavanje 484. godišnjice rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

U petak,  15.1.2021. godine, sa početkom u 13:00 sati, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, će biti obilježena 484. godišnjica rada ove kulturne institucije.

Predavanje na temu „Zaštita kulturnog naslijeđa u doba Covid-19“, će održati mr. Ejla Ćurovac, bibliotekarka i Ruhulah Hodžić, konzervator – restaurator, a biti će otvorena i izložba „150 godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludin ef. Čauševića, čiji autor je mr. Meho Manjgo.

Također, u okviru programa biti će dodijeljena zahvalnica bivšem v.d. direktoru ove institucije emeritusu prof. dr. Jusufu Ramiću za doprinos radu Gazi Husrev-begove biblioteke, kao i zahvalnice donatorima rukopisa i druge bibliotečke građe u 2020. godini.

S obzirom na okolnosti pandemije, događaj će biti upriličen u prisustvu manjeg broja zvanica uz direktni online prijenos (YouTube kanal i Facebook stranica Gazi Husrev-begove biblioteke).

Vakufnamom o osnivanju medrese Gazi Husrev-beg je predvidio da „što preteče od troškova za gradnju medrese, neka se za to kupi dobrih knjiga, koje će se upotrebljavati u spomenutoj medresi, da se njima koriste čitaoci i da iz njih prepisuju oni koji se bave naukom.“ Prema tome, Gazi Husrev-begova biblioteka datira otkad i njegova medresa, tj. od 1537. godine. Sve do 1863. godine Biblioteka je bila u sklopu Kuršumlije medrese. Te je godine, na poticaj Topal Osman-paše, guvernera Bosne, uprava Gazi Husrev-begova vakufa za potrebe Biblioteke dogradila je jednu veću prostoriju uz Begovu džamiju, ispod munare. Tu je bila smještena do 1935. godine kada je, zbog povećanja knjižnog fonda, preseljena u prostorije ispred Careve džamije, gdje je ostala do početka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

U aprilu 1992. godine, iz sigurnosnih razloga, izmještena je na više mjesta u gradu. Tokom četverogodišnjeg perioda rata više puta je knjižni fond Biblioteke mijenjao lokaciju, te je na taj način u potpunosti i sačuvan. Nakon agresije na BiH Biblioteka je smještena u zgradu pored ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u ulici Hamdije Kreševljakovića 58, gdje je ostala do 2013. godine. Danas se Gazi Husrev-begova biblioteka nalazi u srcu Starog Grada, u ulici Gazi Husrev-begova 46, gdje je izgrađen novi reprezentativan objekat isključivo za tu namjenu. Svečana ceremonija otvaranja nove zgrade, koja je izgrađena i opremljena uz pomoć finansijske podrške države Katar, upriličena je 15. januara 2014. godine. Zgrada se nalazi odmah pored zapadnog zida Kuršumlije medrese. Biblioteka se na kraju, kao što vidimo, ponovo vratila u svoj prvobitni dom, na mjesto svog osnivanja i početka, u kompleks Gazi Husrev-begova vakufa.

Gazi Husrev-begova biblioteka danas ima oko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica, među kojima je preko 10.500 rukopisnih kodeksa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku, između devet i deset hiljada pojedinačnih dokumenata na osmanskom jeziku, oko 21.000 štampanih knjiga na orijentalnim i preko 30.000 na na evropskim jezicima, kao i bogat fond periodike od kraja 19. stoljeća do najnovijih časopisa koji se objavljuju kod nas i u svijetu. Biblioteka posjeduje i vrijednu muzejsku zbirku, fototeku i zbirku poštanskih maraka.

Previous Komšić o premijeru CG Krivokapiću: Nismo mi naivni, znamo njegova uvjerenja
Next Tri brata se vratila iz Austrije u Bosnu i pokrenuli zajednički posao (Video)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Goteborg Film Festival: Žbanić dobila Zlatnog zmaja

Filmski festival u Geteborgu najveći je u Skandinaviji. Proslavljena bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić dobila je nagradu Zlatni zmaj.  Na Filmskom festivalu u Geteborgu njen film “Quo Vadis, Aida?” proglašen je

RIJEČ-

Đelo Hadžiselimović: Oduvijek sam volio Sarajevo

Malo mjesto pored Banje Luke podarilo je neka od najvećih imena u Regionu. Osim Đeline porodice, od tamo nam dolaze i Asim Kurjak, Enver Moralić, Ivan Ljubičić, Mateo Kovačić, Senijad

KULTURA I UMJETNOST

Mladi i talentovani Zeničani Ivan i Adi osvajaju nagrade (Video)

Da su naša djeca uspješna, talentovana i vrijedna i u ovo doba pandemije, pokazuju 17-godišnji Zeničani Ivan i Adi. Oni su osvojili prestižne nagrade na Svjetskom muzičkom takmičenju koje se