Obilježavanje 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne

Obilježavanje 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne

Svečanom akademijom, koja je održana 15. ovog mjeseca u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, počela je manifestacija “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”, a koju organizuje Gazi Husrev-begov vakuf.

Manifestacija “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”, koja traje do 5. oktobra, organizuje se u povodu 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je u svom obraćanju na svečanoj akademiji naglasio da Gazi Husrev-beg nije bio samo historijska ličnost, nego da je simbol koji u sebi sažima mnoga značenja.

– Takav karakter i takva privrženost dobru i činjenju dobra iznjedreni su iz porodičnog i civilizacijskog okruženja u kojem su ti ideali dominirali. Odgajan je i obrazovan u duhu i na načelima islama. Iz njegova života i njegovih djela jasno se mogu raspoznati načela koja su promovirana u kur’anskim ajetima i Poslanikovim, a.s., hadisima – rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Mustafa Vatrenjak, mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa, rekao je da je Gazi Husrev-beg u periodu svoje uprave realizovao hajrate humanitarnog, vjerskog, edukativnog i privrednog karaktera.

– Analizirajući događaje za vrijeme Gazijinog upravljanja Bosanskim sandžakom možemo tvrditi da ličnost formata i duha kakav je bio, nije pravio razliku između pojedinih konfesija, njegova tolerancija i širina se ogledaju u događajima za vrijeme njegovog upravljanja – rekao je, podsjetivši na gradnju Stare pravoslavne crkve, obnavljanje franjevačkog samostana u Visokom i Fojnici i slično.

Vatrenjak je naglasio i da je vakuf od svoga postanka predstavljao dobrobit svih stanovnika i grada i šire zajednice i da su vakufske objekte, izuzev vjerskih, koristili svi građani bez obzira na njihovu vjeroispovijest.

Dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, predsjednik Organizacionog odbora, istakanuo je da ga posebno raduje što je šira društvena javnost prepoznala važnost ove manifestacije.

– Tako je BH Pošta štampala posebno izdanje poštanske marke sa motivima Gazi Husrev-begovih hajrata. Na markama su motivi Gazi Husrev-begove džamije, Kuršumlije medrese, Hanikaha, Bezistana i hamama. Marka je štampana u ukupnom tiražu od 400.000 komada – rekao je hafiz Malkić .

On smatra da nas je Gazi Husrev-beg zadužio svojim djelom, te da možemo i moramo uraditi više u afirmaciji njegovog lika i djela.

– On je najveći dobrotvor Bosne i Hercegovine, na to se moramo stalno podsjećati. Njegove hajrate uživaju svi Bosanci i Hercegovci – poručio je Malkić.

Ovom prilikom je predsjednik Nazirskog vijeća Gazi Husrev-begovog vakufa Enes-ef. Ljevaković dr. Behiji Zlatar dodijelio plaketu za naučni doprinos afirmaciji uloge Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine. Zlatar je izjavila da je ovo priznanje kruna njenog rada i truda koji je uložila istražujući lik Gazi Husrev-bega.

– Ja sam se počela baviti likom Gazi Husrev-bega još od školskih dana, cijeli svoj radni vijek sam posvetila istraživanju historije Sarajeva s fokusom na Gazi Husrev-bega. Njegovo ime se i danas u Sarajevu spominje s velikim pijetetom, možemo biti sretni i zadovoljni što smo imali jednog takvog namjesnika – kazala je Zlatar.

Nakon svečane akademije, u Gazi Husrev-begovom hanikahu je otvorena izložba “U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena”, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić.

Naslovna
Foto: MINA

Autorica izložbe prof. dr. Aida Abadžić-Hodžić je kazala da izložba predstavlja uvid u manji segment iznimno velikog opusa akademika Ugljena.

– Meni je bilo vrlo važno da probam sagraditi most između dvije velike ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine, između Gazi Husrev-bega i akademika Ugljena. Obojica su, na neki način, definisali razvoj Sarajeva, kao duhovnog, vjerskog, naučnog i kulturnog centra, jer su sve te teme prisutne u opusu akademika Ugljena – navela je Abadžić-Hodžić.

Na izložbi je predstavljeno osam projekata, a šest se tiču saradnje sa Islamskom zajednicom.

– Dva se tiču projekta Bijele tabije u Sarajevu, te je prvi put predstavljena zgrada Rijaseta na Kovačima. Prvi put su predstavljene i makete Bijele tabije te Aga Kanova nagrada, koju je Ugljen dobio 1983. godine za projekat Bijele džamije u Visokom – objasnila je Abadžić-Hodžić.

U okviru ove manifestacije već danas, 22. septembra 2021. godine, u terminu od 9.00 do 18.00 sati, u Kuršumliji medresi i auli Gazi Husrev-begove biblioteke bit će postavljena izložba “Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra.”

Ova izložba će biti otvorena do 5. oktobra 2021. godine. Također, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, u srijedu (danas), bit će održan i naučni skup “Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine”, u organizaciji Gazi Husrev-begove biblioteke, Historijskog arhiva Sarajevo, Instituta za historiju i Orijentalnog instituta.

Husrev-beg je rođen o Serezu, po ocu je bosanskog porijekla, a njegova majka bila je osmanska princeza, kćerka sultana Bajazita II.

Vitešku titulu junaka (Gazije) Husrev-beg je stekao zbog brilijantnih vojničkih manevara i izuzetne hrabrosti koju je pokazao pri osvajanju Beograda, 1521. godine.

Gazi Husrev-beg je umro 1541. godine. Ukopan je u turbetu svoje džamije.

Previous Istra: Etničkoj i multikulturalnoj raznolikosti doprinose i Bošnjaci
Next Pripravnički staž za 80 mladih povratnika iz 20 općina Bosne i Hercegovine

You might also like

BAŠTINA

Javna tribina ‘Bosanski jezik i društveni odnosi’ održana u Livnu

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Livno i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak je u Livnu održana javna tribina na temu “Bosanski jezik i društveni odnosi”. Na

BH RAZGLEDNICA

Molitva na stijeni: Kušlat džamija u Podrinju

Uska šumska staza jedini je put kojim vjernici i znatiželjnici dolaze do Kušlat džamije, izdignute kraj puta prema Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine. Čuvena džamija na špicastoj stijeni Kušlat

BAŠTINA

Naselja bosanske srednjevjekovne države – Blagaj

– Kad je bosanski ban Stjepan II Kotromanić zauzeo Hum, odlučio je da dođe u dvorac Bišće gdje je trebalo da ga dočekaju dubrovački poslanici sa darovima 1327 god. 1380