Obilježavanje bitke za ”Oklopni voz” u Gradačcu

Obilježavanje bitke za ”Oklopni voz” u Gradačcu

 

U prijepodnevnim satima u Gradačcu počinje obilježavanje godišnjice „Bitke za oklopni voz“. Ova se operacija dogodila u vrijeme kada je veliki dio teritorija Bosne i Hercegovine bio okupiran i kada se zemlja nalazila u velikoj neizvjesnosti.

„Oklopnim vozom“ agresor je namjeravao osvojiti Gradačac, ali to su spriječili pripadnici Požaričke čete, 6. i 7. bataljona 107. Viteške motorizovane brigade. Gradačački branioci su pobijedili i tri dana iz voza izvlačili zarobljeno oružje i municiju.

Nakon zaustavljanja „Oklopnog voza“ uslijedilo je oslobađanje teritorije.

Ovaj je dan, 22. oktobar 1992. godine predstavljao prekretnicu i kao praznik pobjede postao je i Danom općine Gradačac.

U sjećanje na ovu bitku, Gradačac će danas posjetiti brojne delegacije, među i njima i delegacija Vlade TK. Bit će održana i svečana sjednica općinskog vijeća Gradačac.

  • U Gradačcu je prethodne sedmice obilježena i godišnjica akcije  „Istok-Sjeveroistok ‘94“.  Prije 24 godine branioci Gradačca su dobro isplaniranom akcijom vratili više od 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije. Od 17-26. oktobra 1994. godine oslobođena su naselja Sibovac, Unkići, Huskići i Liporašće.
  • Također,  u povodu obilježavanja 22. oktobra – Dana općine Gradačac, prigodno se obilježava i „Dan zlatnih ljiljana općine Gradačac“.

Previous Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde
Next Izvoz iz Bosne i Hercegovine u devet mjeseci veći za 8,8 posto, povećan i uvoz

You might also like

NAŠI DANI

Otvorena manifestacija ‘Odbrana BiH – Igman 2020’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otvorio je centralni dio manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2020”, kojom se tradicionalno ukazuje počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima

NAŠI DANI

Grad Sarajevo će sredstva predviđena za doček Nove godine preusmjeriti za nabavku vakcina

Javni doček Nove godine u gradu Sarajevu uz nastup domaćih i regionalnih zvijezda bila je jedna od uspješnih priča koje je ova gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom

NAŠI DANI

Na današnji dan ‘92., nakon 12 dana okupacije, oslobođena je Kalesija

Kalesija je 23. maja 1992. godine postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, a ova pobjeda odjeknula je širom države. Bio je to dodatni motiv braniocima naše zemlje, ali