Obilježavanje Dana Armije RBiH – Dan onih koji su najzaslužniji za slobodu bosanskih građana

Obilježavanje Dana Armije RBiH – Dan onih koji su najzaslužniji za slobodu bosanskih građana

15. aprila 2021. godine obilježava se 16. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 29. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr. Sifet Podžić, sekretar ministarstva Muhamed Smajić, komandant 2. pješadijskog puka brigadir Kasim Mešić i brigadir Rusmir Mrković, koji su predvodili delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, položili su cvijeće na šehidskom spomen-mezarju „Kovači“. Odali su počasti i polaganjem cvijeća na gradskom mezarju/groblju „Stadion“ Koševo.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine na Šehidskom mezarju “Kovači“ položili cvijeće i odali počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH.

-U Bosni i Hercegovini je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove Bosne i Hercegovine u kojima je izvršen genocid i da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski, to je barbarski i to neće proći. One koji stoje iza ovoga ćemo sasvim sigurno označiti našim neprijateljima, jer oni nisu prijatelji Bosne i Hercegovine, ko god da to bio, poručio je član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović, komentarišući danas u Sarajevu „non-paper“, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o idejama razgradnje Bosne i Hercegovine.

Džaferović je nakon polaganja cvijeća poručio kako je danas dan kada se odaje poštovanje i prisjeća onih koji su najzaslužniji za slobodu u kojoj danas uživaju građani Bosne i Hercegovine.

“Oni su dali svoje živote za cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i za našu slobodu. Svi oni koji danas pokušavaju da atakuju na Bosnu i Hercegovinu moraju znati da je nezavisna i cjelovita Bosna i Hercegovina naša sloboda i mi ćemo se za svoju slobodu boriti. Nikada se više ništa u Bosni i Hercegovinui neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, koju volimo i cijenimo”, rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako je historija učiteljica života i da oni koji danas atakuju na Bosnu i Hercegovinu trebaju konačno da nauče nešto iz historije, a to je da su carevine dolazile, prolazile i propadale, a da je Bosna i Hercegovina ostajala i opstajala. Kako je naveo, Bosna i Hercegovina je, zahvaljujući Armiji RBIH, sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na nju, u najtežem periodu svoje historije…

-Delegacija 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, zajedno s delegacijama Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Temeljnih boračkih organizacija ZDK-a, položila je povodom 15. aprila – Dana Armije Republike BiH cvijeće na Spomen-obilježje Kameni spavač u Zenici te odala počast poginulim borcima u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine.

– Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježen je u općinama i gradovima Unsko – sanskog kantona.

Na Turbetu generala Izeta Nanića i poginulih pripadnika 505. Viteške  brigade u Bužimu je održan  historijski sat u prisustvu predstavnika koordinacije boračkih udruženja, Medžlisa IZ Bužim, MUP-a USK, Općine Bužim, te političkih predstavnika  Bužima na svim nivoima vlasti.

-Polaganjem cvijeća na spomen obilježja i odavanjem dužne počasti za sve one koji su svoje živote dali za domovinu Dan Armije R BiH obilježen je širom TK, u Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Srebreniku i Banovićima…

Video: rtvtk

Izvor: Agencije

Previous Novinari koji su razotkrili antibosanski dokument: Sigurno, od ovog „non-papera“ više nema ništa
Next General Šadić: Mir koji danas imamo i što ga baštinimo nije nam došao kao donacija

You might also like

NAŠI DANI

Bogati australijski biznismen postao bosanski državljanin

Australijski biznismen Christopher Gabriel , bivši direktor aviokompanije FlyBosnia, postao je državljanin Bosne i Hercegovine. Gabriel važi za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svijetu na polju telekomunikacija, a u

NAŠI DANI

Džanan Musa kupuje opremu za bolnicu u Bihaću

Košarkaš Brooklyn Netsa Džanan Musa odlučio je da kupi opremu bolnici u Bihaću potrebnu za borbu protiv pandemije koronavirusa. Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih košarkaša odlučio se na ovaj potez nakon

SPORT

Priznanje ‘Počasni građanin Grada Sarajeva’ dobit će Jure Franko

Dobitnik priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“, po odluci Gradskog vijeća Sarajeva, bit će Jure Franko.  Na sjednici Gradskog vijeća danas je obrazloženo da je Jure Franko osvajač srebrene medalje u veleslalomu na