Obilježavanje Dana Armije RBiH

Obilježavanje Dana Armije RBiH

U povodu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana konferencija za medije. Konferenciji je, u funkciji predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice, prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

I ovom prilikom istaknut je značaj obilježavanja ovog datuma i događaja iz obrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995. kao i uloga Armije RBiH u odbrani Bosne i Hercegovine.

Centralna manifestacija obilježavanja ove godine planirano je da se održi u Živinicama, gdje će 15. aprila biti upriličen bogat sadržaj, rečeno je danas. Svečana akademija bit će upriličena 15. aprila u 17 sati u Sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama, a uz polaganje cvijeća i odavanje počasti na Spomen obilježju šehidima i poginulim braniteljima ARBiH, Bisti heroja OOR 92-95. Nesiba Malkića, te Partizanskom spomen obilježju, kao i svečanog defilea, 15. aprila u Živinicama će biti održana i brojna sportska takmičenja.

Na današnjoj konferenciji premijer Halilagić je istaknuo da obilježavanje ovog datuma danas i svake naredne godine za sve nas mora da ima poseban značaj.

„Sa aspekta nekoga koje nije učestvovao u odbrani, ali ko tu odbranu relativno dobro razumije i poznaje njen značaj, smatram da je danas sa ciljem razvoja kulture sjećanja veoma bitno obilježavati ove datume i u njihovo obilježavanje uključivati mlade generacije. One moraju znati šta se ovdje dešavalo. U tom cilju smo i mi, kao Vlada, za sada još uvijek jedini u BiH, u naše devetogodišnje obrazovanje uvrstili izučavanje historije u periodu 1992-1995. Naša je odgovornost i obaveza da kod mladih generacija razvijamo kulturu sjećanja, baziranu na činjenicama i istini, s ciljem da im se ta historija ne ponovi”, kazao je premijer Halilagić.

Iako će brojne aktivnosti biti održane na sam Dan Armije, danas je rečeno da je obilježavanje Dana Armije započelo još 31. marta humanom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi Organizacije demobilisanih boraca Grada Živinice, a u danima koji slijede premijer Kantona i predsjednik Skupštine TK upriličit će prijem za komandante, generale Drugog korpusa ARBiH i predstavnike Koordinacije boračkih saveza TK. Bit će to prilika da im se, kao najodgovornijim osobama za odbranu ovog kraja još jednom izrazi zahvalnost za njihova djela. Također, u okviru obilježavanja Dana Armije planirana je posjeta socijalno ugroženim i bolesnim pripadnicima boračke populacije, polaganje cvijeća i odavanje počasti na spomen obilježjima, izložbe posvećene odbrani Bosne i Hercegovine, okrugli stolovi i literarna takmičenja.

Previous Kulenović: 'Principi Escobara nisu principi koji su dobronamjerni prema Bosni i Hercegovini'
Next Izložba "Stećci - Biseri srednjovjekovne Bosne" za 819. godišnjicu Bilinopoljske izjave u Zenici

You might also like

NAŠI DANI

Već na proljeće moguć početak gradnje prve dionice magistralne ceste Tuzla – Sarajevo

Vlada Tuzlanskog kantona i JP Ceste Federacije BiH predstavili su danas u Tuzli projekat izgradnje magistralne ceste M-18 Šićki Brod – Sarajevo, dionica Šićki Brod – Đurđevik, javlja rtvtk. Vlada

NAŠI DANI

Obilježavanje Dana otpora u BPK Goražde

Povodom obilježavanja Dana otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, delegacije izvršne i zakonodavne vlasti  BPK i Grada Goražde,  te Koordinacije boračkih udruženja i Oružanih snaga 4. maja su položile cvijeće na šehidskom mezarju u

NAŠI DANI

Dodik u Sarajevu, Izetbegović u Banjaluci

Nakon sastanka sa kadrovima SDA u entitetu RS i džuma namaza u Ferhadiji, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prošetao centralnom gradskom jezgrom Banje Luke.Šetnji se pridružio i potpredsjednik SDP-a Vojin