Obilježavanje godišnjice deblokade Mostara i pogibije komandanta odbrane Midhada Hujdura Hujke

Obilježavanje godišnjice deblokade Mostara i pogibije komandanta odbrane Midhada Hujdura Hujke

Organizacije proistekle iz Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH) u proteklom ratu obilježile su danas 30. juni – 28. godišnjicu od akcije, u kojoj su pripadnici Armije i MUP-a RBIH izvršili proboj i deblokadu istočnog dijela grada, koji se nalazio u potpunom okruženju i pod stalnom vatrom snaga Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske.

Istovremeno je obilježena i pogibija komandanta tadašnje 41. motorizovane brigade Slavne, brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke i njegovih saboraca, koji su izgubili živote u toj akciji, od čijeg uspjeha je zavisila sudbina desetine hiljada opkoljenih civila, koji su živjeli bez struje, vode, hrane, medicinskih potrepština i pod stalnom artiljerijskom, snajperskom i vatrom iz svih raspoloživih oružja.

U izjavi medijima, na akciju deblokade Mostara, podsjetio se predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara, Sead Salčin, penzionisani major Armije RBIH.

“Danas je 28. godišnjica deblokade grada Mostara i pogibije ratnog komandanta 41. Viteške brigade brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke. Dosad smo mogli pričati, ubjeđivati, ostajati u dilemi, ali 28. godišnjicu obilježavanja tog datuma u kontekstu ponašanja naših susjeda, a sve u pogledu komentarisanja presuda Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, veličanja ratnih zločinaca, odlikovanja i svega, mi možemo kazati da je ovo historijski dan, ne za grad Mostar, nego za cijelu državu BiH”, izjavio je Salčin.

Foto: Mostarski.ba

On smatra kako pogibiju generala Hujdura treba gledati u kontekstu ne samo deblokade, ne samo grada Mostara, nego i deblokade, dodajući kako je upravo Hujdur svima deblokirao osjećaje, odgovornosti i discipline, “tako smo nastavili dalje s tim deblokiranim osjećajima smo se nastavili boriti do kraja, i obezbijedili Washingtonski sporazum, Daytonski sporazum, zašto nam oni sada govore da je to milosrđe”, rekao je Salčin.

Kćerka rahmetli generala Hujke, Edita Hujdur kazala je novinarima da današnji dan za nju predstavlja ponos, uzimajući u obzir činjenicu da je njen otac bio čovjek, lider koji je poveo akciju, zajedno sa svojim saborcima koji su dali svoje živote.

“Danas ovdje, njih se uvijek trebamo sjećati, jer temelji ove države utkani su u krv, borbu. Mi koji smo izgubili svoje najbliže znamo kako nam je nositi se svake godine sa svim nedaćama i sa svim problemima koje imamo u životu, bez neke podrške. Ja volim reći da sam uvijek imala svog heroja, iako je moj otac heroj, ja sam imala moju majku koja je cijeli svoj život posvetila meni i mojim sestrama, da budemo ljudi prije svega. Ovog dana se trebamo svi mi s ponosom sjećati, da smo uspjeli sačuvati našu slobodu i slobodu našeg naroda”, kazala je Hujdur.

Na pitanje da li je teško biti kćerka Midhada Hujdura Hujke, Edita je rekla kako jeste teško biti njegova kćerka, s obzirom na to da “cijeli život živite pod jednom lupom, svaki korak vam se prati i uvijek morate gledati, kako ćete se ponašati, kako ćete nešto uraditi”.

“Ali, koliko je teško toliko sam i ponosna jer imati oca lidera kakav je bio moj otac samo može izazivati jedan veliki ponos. Ja sam sretna i ponosna što sam njegova kćerka i što 29 godina, obzirom da sam najmlađa, nisam ga zapamtila i da nije slika ne bih znala kako moj otac izgleda, ali evo drago mi je da mogu ponosno koračati ovim gradom i da nikada ni ja ni moje sestre ni porodica nismo nikada ništa uradili da bi moga oca osramotili ili bilo šta”, rekla je Edita Hujdur.

Foto: Mostarski.ba

Inače, u okviru obilježavanja godišnjice akcije deblokade Mostara i pogibije komandanta Hujke, brojne delegacije iz Mostara i Sarajeva su na mostarskim Šehitlucima položile cvijeće i odale počast poginulim borcima. Počast stradalima odata je i na Podharemu u Mostaru, kao i mjestu pogibije Hujke i njegovih saboraca, na ulazu u bivšu kasarnu Sjeverni logor.

Poslijepodne je na programu marš od Sjevernog logora, preko kote Kandiljan, do Vrapčića, stazama boraca koji su išli i tom rutom u akciju deblokade, zatim tu je i posjeta spomen ploči u Marića mahali, zatim obilazak Spomen obilježja u Vrapčićima i Bijelom Polju, te na kraju kulturno-zabavni program na igralištu Osnovne škole u Potocima.

O kakvom se podvigu Armije Bosne i Hercegovine govori, reći će nam i sam pogled na mape ispod.

Deblokada Mostara i spajanje sa slobodnom bosanskom teritorijom vrijedno je svakog divljenja.

Previous Norwegian Air Shuttle obnovio liniju Sarajevo - Stockholm
Next Vrhuška Srbije kriva za zločine u Bosni! Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

You might also like

NAŠI DANI

Erdogan: Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u

NAŠI DANI

U Kalesiji obilježena 26. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige (Video)

  Prvi mjeseci godine u znaku su sjećanja na početak agresije na Bosnu i Hercegovinu i priprema za njenu odbranu. I ove godine u Tuzlanskom kantonu, počinju sjećanjem na regionalno

NAŠI DANI

Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stockholmu zatražili su da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995.