Obilježavanje Kurban-bajrama u Srebrenici: Naša najveća pobjeda su naša djeca

Obilježavanje Kurban-bajrama u Srebrenici: Naša najveća pobjeda su naša djeca

U Bijeloj džamiji u Srebrenici je održana centralna bajramska svečanost i klanjan bajram-namaz za područje Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, javlja Anadolu.

Bajram-namaz se tradicionalno klanja u Bijeloj džamiji, koja je i ove godine bila premala da primi sve vjernike.

“Svi islamski ibadeti su radi bogobojaznosti, ali i plemenitosti. Naš Gospodar nas podučava u Knjizi da je najplemenitiji onaj koji je najbogobojazniji. Molim dragog Boga da ukabuli hadž našim hadžijama, da primi naše kurbane. Molim vas da radost blagdana podijelite s vašom porodicom, rodbinom i komšijama”, istakao je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

On je kazao da su “naša najveća pobjeda naša djeca o kojoj moramo govoriti”.

“Mi imamo ove godine učenika generacije u osnovnoj školi, našu Lamiju Avdić. Imamo učenika generacije i u srednjoj školi, Edisa Mehmedovića. Bilo je i ranije djece koja su trebala biti učenici generacije, ali eto tako je. Moramo isticati da su naša djeca dobra i da su garant života ovdje u Srebrenici”, rekao je ef. Peštalić koji je vjernicima čestitao Bajram riječima:

“Svima koji su danas ovdje, svima koji su zbog genocida širom svijeta, našim majkama, djeci, sugrađanima, Bajram šerif mubarek olsun.”

Osim u Bijeloj džamiji, bajram-namaz je na području opštine Srebrenica klanjan i u Gornjim Potočarima, Sućesci, Osmačama, Slapovićima, Osatu, Dobraku, Luci i Kruševom Dolu.

Među mnogobrojnim vjernicima, bajram-namaz u Srebrenici je klanjao i proslavljeni bosanski košarkaš Jusuf Nurkić.

Izvor: Agencije

Reisul-ulema Kavazović: Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu i čuvajmo jedni druge

Previous Reisul-ulema Kavazović: Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu i čuvajmo jedni druge
Next U Tomislavgradu (Duvnu) otvorena izložba o Delmatima

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Salkan Delić ostvario dječački san: Kur’an na Brajevom pismu za slijepe u Bosni i Hercegovini

U Domu kulture u Srebreniku ovih je dana po prvi put u Bosni i Hercegovini promovisan kompletan Kur’an na Brajevom pismu. Salkan Delić, profesor Islamske vjeronauke, od rođenja slijep, najzaslužniji

NAŠI LJUDI

Bošnjaci u Mekki održavaju najveći sat na svijetu i učestvuju u projektu proširenja Haremi-šerifa

Mensud Bisić, rođeni Ilijašanin, više od 20 godina živi i radi u Saudijskoj Arabiji. Posljednjih deset godina je poslovno angažovan u svetom gradu Mekki i trenutno je na čelu kompanije

DUHOVNOST

Za katolike srednjeg Podrinja misa ponoćka u kapeli ‘Svete Marije’ u Srebrenici

 Za katoličke vjernike na području srednjeg Podrinja, misa ponoćka bit će služena večeras u kapeli “Svete Marije“ u Srebrenici. Misu će predvoditi fra. Franjo Ninić katolički svećenik, upravitelj župe „Srca