Obilježen 10. septembar, Dan općine Banovići

Obilježen 10. septembar, Dan općine Banovići

U organizaciji Općinskog vijeća Banovići danas je povodom 10. septembra, Dana općine Banovići, uriličeno svečano obilježavanje rođendana grada.

Obilježavanje je počelo u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona koje su upravo na ovaj dan prije 26. godina oslobođene u akciji združenih jedinica Armije Republike Bosne i Herecgovine. Na ovaj način oslobođene su posljednje privremeno okupirane teritorije u Banovićima, te stvorene pretpostavke za povratak stanovništva na prijeratna ognjišta. Odavanjem počasti najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine na spomen-obilježjima u Aljkovićima, Seonoj i Banovićima, počelo je obilježavanje ovog dana.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Polaganje-cvijeca-Aljkovici.jpg

Nakon toga, upriličena je svečana akademija gdje su dodjeljena priznanja najzaslužnijim kolektivima i pojedincima, te napravljen presjek stanja za proteklih osam mjeseci.

Priznanje „Počasni građanin“ danas je na osnovu ranije usvojen odluke Općinskog vijeća, dodjeljeno premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i posthumno dr. Suvadu Dediću.

U kulturno-zabavnom dijelu programa u povodu Dana Općine nastupila je omladina iz Banovića; Belma Zukić, Emina Gabeljić, Nejla Malić, Amila Bajrić, Harun Šabanović i Tarik Čergić, učenici Osnovne škole „Grivice“ Banovići, te vokalna solistica Amina Kunić, učenica Behram-begove medrese u Tuzli.

U okviru obilježavanja Dana Općine, pored brojnih manifestacija koje su održane u protekli mjesec dana, daans je upriličeno otvaranje prve medicinsko-biohemisjke laboratorije „In Lab“ u Banovićima,  skok najstarijeg padobranca na Gradski stadion, a večeras u 20 sati bit će upriličen vatromet u centru grada.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Djeca-crtaju-po-asfaltu6.jpg

Dio programa obilježavanja Dana općine Banovići je i tradicionalna manifestacija za najmlađe pod nazivom „Djeca crtaju po asfaltu“, koja je prethodnih dana održana u organizaciji JU „Javna biblioteka“ Banovići.

Učesšće u ovoj manifestaciji uzela su djeca prvih razreda osnovnih škola i Dječijeg obdaništa, te svi mališani koji su izrazili želju da učestvuju. Osim crtanja mališani su uživali i u drugim zabavnim sadržajima koji su u sklopu manifestacije za njih pripremili organizatori.

Previous Prvi migrant koji je u našoj zemlji završio osnovnu školu, sada je u Bihaću upisao i srednju
Next Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježen dan formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

Nizom manifestacija obilježen je 1. decembar dan formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarju Prašnice i spomen obilježju Kameni spavač, saborci i

BH RAZGLEDNICA

VIDEO Konkurs Balkanvibe Travel: Pobjednica Katie Davey – video o bosanskim ljepotama

Konkurs Balkanvibe Travel Vlogger se završio, a pobjednik je odabran! Od 14. jula do 30. septembra 2017, Balkanvibe je dobio brojne kreativne, zanimljive i zapanjujuće podneske, ali je samo pet

TURIZAM

Jablaničko jezero (VIDEO)

Danas je prvi ljetni dan, a na prostrano Jablaničko jezero pristigli su i prvi kupači. Svojom čistinom i prostranošću, te prirodom koja ga okružuje, Jablaničko jezero je u ljetnom periodu