Obilježen 10. septembar, Dan općine Banovići

Obilježen 10. septembar, Dan općine Banovići

U organizaciji Općinskog vijeća Banovići danas je povodom 10. septembra, Dana općine Banovići, uriličeno svečano obilježavanje rođendana grada.

Obilježavanje je počelo u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona koje su upravo na ovaj dan prije 26. godina oslobođene u akciji združenih jedinica Armije Republike Bosne i Herecgovine. Na ovaj način oslobođene su posljednje privremeno okupirane teritorije u Banovićima, te stvorene pretpostavke za povratak stanovništva na prijeratna ognjišta. Odavanjem počasti najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine na spomen-obilježjima u Aljkovićima, Seonoj i Banovićima, počelo je obilježavanje ovog dana.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Polaganje-cvijeca-Aljkovici.jpg

Nakon toga, upriličena je svečana akademija gdje su dodjeljena priznanja najzaslužnijim kolektivima i pojedincima, te napravljen presjek stanja za proteklih osam mjeseci.

Priznanje „Počasni građanin“ danas je na osnovu ranije usvojen odluke Općinskog vijeća, dodjeljeno premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i posthumno dr. Suvadu Dediću.

U kulturno-zabavnom dijelu programa u povodu Dana Općine nastupila je omladina iz Banovića; Belma Zukić, Emina Gabeljić, Nejla Malić, Amila Bajrić, Harun Šabanović i Tarik Čergić, učenici Osnovne škole „Grivice“ Banovići, te vokalna solistica Amina Kunić, učenica Behram-begove medrese u Tuzli.

U okviru obilježavanja Dana Općine, pored brojnih manifestacija koje su održane u protekli mjesec dana, daans je upriličeno otvaranje prve medicinsko-biohemisjke laboratorije „In Lab“ u Banovićima,  skok najstarijeg padobranca na Gradski stadion, a večeras u 20 sati bit će upriličen vatromet u centru grada.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Djeca-crtaju-po-asfaltu6.jpg

Dio programa obilježavanja Dana općine Banovići je i tradicionalna manifestacija za najmlađe pod nazivom „Djeca crtaju po asfaltu“, koja je prethodnih dana održana u organizaciji JU „Javna biblioteka“ Banovići.

Učesšće u ovoj manifestaciji uzela su djeca prvih razreda osnovnih škola i Dječijeg obdaništa, te svi mališani koji su izrazili želju da učestvuju. Osim crtanja mališani su uživali i u drugim zabavnim sadržajima koji su u sklopu manifestacije za njih pripremili organizatori.

Previous Prvi migrant koji je u našoj zemlji završio osnovnu školu, sada je u Bihaću upisao i srednju
Next Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Zimska čarolija u Livnu, snijeg oblikovao prekrasne pejzaže

  Na širem području Livna jutros je prvi put ove zime ozbiljno zabijelilo. Palo je desetak centimetara snijega, koliko ga je približno i u ostatku kantona, izuzev Kupresa i drugih

BH RAZGLEDNICA

Izgradnja kompleksa na Drinjači: Mehmed stvara mali raj nadomak Zvornika (FOTO)

Lijepa je zemlja daleka Švedska. Zna to dobro Mehmed Ademović. No, zna i to da dušu i srce ne može nigdje nahraniti kao u rodnom kraju. Baš nigdje. A njegov rodni kraj

Ekonomija/Biznis

Spojen vijadukt Babina rijeka, najviši na Koridoru 5C

Na poddionici Klopče – Donja Gračanica danas je izvršeno spajanje i druge trase na vijaduktu Babina rijeka, čime je na dionici Koridora 5C Zenička obilaznica završen jedan od najzahtjevnijih građevinskih