Obilježen 10. septembar, Dan općine Banovići

Obilježen 10. septembar, Dan općine Banovići

U organizaciji Općinskog vijeća Banovići danas je povodom 10. septembra, Dana općine Banovići, uriličeno svečano obilježavanje rođendana grada.

Obilježavanje je počelo u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona koje su upravo na ovaj dan prije 26. godina oslobođene u akciji združenih jedinica Armije Republike Bosne i Herecgovine. Na ovaj način oslobođene su posljednje privremeno okupirane teritorije u Banovićima, te stvorene pretpostavke za povratak stanovništva na prijeratna ognjišta. Odavanjem počasti najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine na spomen-obilježjima u Aljkovićima, Seonoj i Banovićima, počelo je obilježavanje ovog dana.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Polaganje-cvijeca-Aljkovici.jpg

Nakon toga, upriličena je svečana akademija gdje su dodjeljena priznanja najzaslužnijim kolektivima i pojedincima, te napravljen presjek stanja za proteklih osam mjeseci.

Priznanje „Počasni građanin“ danas je na osnovu ranije usvojen odluke Općinskog vijeća, dodjeljeno premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i posthumno dr. Suvadu Dediću.

U kulturno-zabavnom dijelu programa u povodu Dana Općine nastupila je omladina iz Banovića; Belma Zukić, Emina Gabeljić, Nejla Malić, Amila Bajrić, Harun Šabanović i Tarik Čergić, učenici Osnovne škole „Grivice“ Banovići, te vokalna solistica Amina Kunić, učenica Behram-begove medrese u Tuzli.

U okviru obilježavanja Dana Općine, pored brojnih manifestacija koje su održane u protekli mjesec dana, daans je upriličeno otvaranje prve medicinsko-biohemisjke laboratorije „In Lab“ u Banovićima,  skok najstarijeg padobranca na Gradski stadion, a večeras u 20 sati bit će upriličen vatromet u centru grada.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Djeca-crtaju-po-asfaltu6.jpg

Dio programa obilježavanja Dana općine Banovići je i tradicionalna manifestacija za najmlađe pod nazivom „Djeca crtaju po asfaltu“, koja je prethodnih dana održana u organizaciji JU „Javna biblioteka“ Banovići.

Učesšće u ovoj manifestaciji uzela su djeca prvih razreda osnovnih škola i Dječijeg obdaništa, te svi mališani koji su izrazili želju da učestvuju. Osim crtanja mališani su uživali i u drugim zabavnim sadržajima koji su u sklopu manifestacije za njih pripremili organizatori.

Previous Prvi migrant koji je u našoj zemlji završio osnovnu školu, sada je u Bihaću upisao i srednju
Next Novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima donio brojne pogodnosti

You might also like

NAŠI DANI

Goran Višković priznao krivicu za zločine u Vlasenici – Sud mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Gorana Viškovića na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. i 1993. u Vlasenici i Milićima prihvativši sporazum o priznanju krivice koji

NAŠI DANI

Nova pobjeda bosanskih košarkašica

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras S. Makedoniju u gostima – 64:80. Najefikasnija ponovo je bila J. Jones, 30 poena. To je druga pobjeda u kvalifikacijama za

NAŠI DANI

Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!

Pravobranilaštvo RS uložilo je u septembru 2016. apelaciju Ustavnom sudu BOSNE I hERCEGOVINE i zatražilo odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han