Obilježen Dan Općine Kalesija

Obilježen Dan Općine Kalesija

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji počelo je obilježavanje 23.maja Dana Općine Kalesija. Pripadnici Armije Republike BiH su 23.maja 1992.godine uspjeli savladati agresora na ovim prostorima te su nakon jednaest dana okupacije uspjeli da Kalesiju vrate pod kontrolu Armije RBiH.

U ime Općine Kalesija cvijeće je položio općinski načelnik Sead Džafić, zatim predstavnici Općinskog vijeća Kalesija na čelu sa predsjedavajućim Damirom Džafićem, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i poslanica u Skupštini TK Hasiba Kurtić, premijer Vlade TK Irfan Halilagić i ministri Fadil Alić, Anela Ajšić, Dušanka Bećirović, Damir Gazdić i Denis Bećirović, zatim predstavnici boračkih udruženja i organizacija, članovi političkih stranaka, diektori javnih preduzeća i ustanova kao i drugi građani.

Nakon toga održana je Svečana akademija gdje je prikazan i film „Kalesija nekad i sad“, u kojem su predstavljeni potencijali prve oslobođene općine kao i šta je urađeno u proteklom periodu u ovoj općini.

Na akademiji se obratio načelnik Sead Džafić koji je svim građanima čestitao Dan oslobođenja, istakavši da je u Kalesiji dosta toga urađeno za dobrobit građana, te da će se nastaviti graditi i raditi za dobrobit svih.

Na danas upriličenoj Svečanoj akademiji uručena su i priznanja. “Medalja sa zlatnim grbom” Samira Mešanović Šehić – Posthumno, “Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija” Udruženju građana „Prijatelji jetima“ TEAM CNC d.o.o. Kalesija, Mujo Tosunbegović iz Kalesije Centra. Također, uručenu su “Zahvalnice sa zlatnim grbom” zaslužnim građanima koji su dali doprinos na promociji Kalesije.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući OV Damir Džafić koji je čestitao Dan Općine uz želju da sve naredne dočekaju u još boljem raspoloženju.

Premijer Irfan Halilagić je ovom prilikom u svoje i u ime Vlade TK svim građanima Kalesije čestitao današnji praznik, kojim se obilježava činjenica da je Kalesija bila prvi oslobođeni grad u obrambeno – oslobodilačkom ratu.

„Oslobađanje Kalesije bio je herojski i svake hvale vrijedan podvig. Doprinos Kalesije u odbrani Bosne i Hercegovine imamo u vidu svake godine kada se planira realizacija razvojnih projekata. Značajna sredstva prošle su godine uložena i projekte u oblasti vodoprivrede, putne infrastrukture, projekte energijske efikasnosti, školske i druge objekte, a ukupna vrijednost prošlogodišnjih investicija kantonalnog nivoa vlasti u Kalesiji kreće se oko 2 miliona KM“, kazao je premijer Halilagić.

Za Dan Općine podijeljeni su i ključevi korisnicima koji su ostvarili pravo na smještaj u novoizgrađenim zgradama po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za sedamdeset i devet (79) porodica, koje su do sada boravile u kolektivnim centrima i alternativnom smještaju na području općine. Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II „Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“. Implementator CEB II projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa kantonalnim i opštinskim/gradskim vlastima. Sredstva za tehničku pomoć za realizaciju projekta osigurana su iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i bilateralni donatori CEB banke: vlade Norveške, Španije, Italije i Slovačke. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima ulogu Agencije za provođenje projekta po Međunarodnom okvirnom sporazumu o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe-CEB, a za finansijsku realizaciju projekta je zadužen Fond za povratak Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost podprojekta iznosila je oko 4.737.000,00 KM (4.160.000,001 KM kreditna sredstva CEB-a i iznos od 577.000,00 KM sredstava, koje je osigurala Općina).

U povodu ovog datuma, općinski načelnik zajedno sa premijerom Vlade TK Irfanom Halilagićem, ministrom za rad socijalnu politiku i povratak Fadilom Alićem i sa savjetnikom ministra za ljudska prava BiH Elvirom Rožnjakom pustio promet novoizgrađenu ulicu koja će rasteretiti centar Kalesije. 

Previous Predsjednik Kolumbije naredio otvaranje ambasade u palestinskom gradu Ramallahu
Next Armin je odabrao Bosne ispred Švedske: 'Zar ima nešto veće od toga da igraš za svoju zemlju?' 

You might also like

NAŠI DANI

Grebak je bio spas izgladnjelom stanovništvu i ranjenicima tokom opsade Goražda

Ovih dana obilježena je godišnjica uspostavljanja Puta spasa preko Grepka O uspostavi koridora spasa prema prijevoju Grebak, te njegovom značaju u sudbonosnim danima odbrane od agresora govorili su ministar za boračka

OTPOR BOSNE

Film o moći bosanskog otpora: Oružje iz kućne radinosti na braniku države

Emir Kapetanović, glumac i reditelj iz Sarajeva je u saradnji sa Muzejom Alija Izetbegović danas predstavio dokumentarni film “Majstori slobode”. Riječ je o djelu koje obrađuje temu izrade improvizovanog oružja

NAŠI DANI

Protestno okupljanje u Mostaru: Hitno obustaviti gradnju Hrvatskog narodnog kazališta na lokalitetu Lakišića harema

(MINA) – Na inicijativu Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ)  Mostar, danas su održani mirni protest građana zbog nastavka nezakonitih građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema, odnosno na lokalitetu