Obilježen Dan oslobođenja Živinica

Obilježen Dan oslobođenja Živinica

18.maj je Dan oslobođenja Živinica. To je dan kada se vojska bivše JNA povukla s aerodroma u Dubravama, a desilo se nakon dugotrajnih pregovora sa armijskom komandom, koju je sa strane općine Živinice predvodio tadašnji predsjednik mr.Osmo Forčaković.

U Dubravama je bila velika koncentracija vojne sile sa blizu 30 ratnih aviona, dok je u skaldištima u Ljubačama bilo 1 580 000 litara goriva za mlazne avione i komanda tadašnje JNA u Dubravama je imala namjeru sve minirati, ali su ih na vrijeme osujetili naše snage.Već su bili ispustili kerozin prirodnim padom da teče livadama i da ga spajanjem s nepalom aktiviraju, što bi izazvalo katastrofu u prečniku od 18 km.Umjesto te katastrofe na vrijeme su reagovali naši patriotiu, izvšili deminiranje i gorivo ustupili za potrebe Armije BiH, kao i velike količine naoružanja i opreme.Ipak, JNA je minirala veći dio aerodroma, uključujući pistu i komandnu zgradu, detonacija je nastala kada su avioni odletjeli.Tada je odjeknula snažna eksplozija, koja je polomila stakla na stambeno poslovnim objektima u Dubravama, okolnim mjestima i Živinicama .Štete bi bile znatno veće da naši hrabri borci nisu deminirali veći dio vojnih objekata.

Dan oslobođenja Živinica je svečano obilježen prethodnih dana, polaganjem cvijeća na spomenik poginulim partizanima na Karauli i spomen obilježju poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godine,te kraj spomen biste narodnog heroja Nesiba Malkića.U velikoj sali BKC održana je svečana akademija, započela je intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti poginulim šehidima i borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Gradski zvaničnici su na svečanoj akademiji još jednom podsjetili na teške dane otpora pripadnika Armije BiH, s posebnim osvrtom na borbene uspjehe živiničkih vojnih formacija.Za posebne zasluge i doprinos u odbrani Grada i države Bosne i Hercegovine dodijelili su priznanja zaslužnim pojedincima učesnicima rata.

U kulturno zabavnom dijelu programa svoje tačke izvodili su Gradski mješoviti hor Živinice,Libero, Limena glazba Konjuh, KUD Živinice, polaznici JU Dječijeg obdaništa i Prve OŠ.

Videoprilog Rtv TK.

Previous Jasmin Žigić trči u vatrogasnoj opremi za liječenje oboljelih ljudi
Next Obilježena 32. godišnjica formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović poručio Vučiću: Prestanite jedno govoriti a potpuno drugo raditi. Prestanite se ponašati kao premijer “velike Srbije”

Potpredsjednik SDP BiH i državni poslanik Denis Bećirović povodom najnovijeg neovlaštenog miješanja premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja države BiH izdao je saopćenje za javnost, prenosi agencija Patria. – Najnovija izjava srbijanskog premijera

NAŠI DANI

Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

 Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra- Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima

NAŠI DANI

Probijena druga cijev tunela Ivan

Druga cijev tunela Ivan dužine 1721 metar na dionici Tarčin – Konjic danas je probijena oko tri sedmice prije predviđenog roka. Tunel Ivan, kapitalni je projekt koji će znatno promijeniti