Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

Polaganjem vijenaca i cvijeća ispred sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskoh kantona u Tuzli, a zatim svečanim defileom i obraćanjima u Živinicama, danas je obilježen 22. maj – Dan policije Tuzlanskog kantona. 

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman kazao je da je u odnosu na prethodne godine nastavljen trend opremanja i ulaganja u policiju.

Sve to traje godinu i pol dana i sa tim se nije stalo. Kroz poboljšanje materijalnog statusa, dalje to su opremanja kroz uniforme, nabavke vozila za svakodnevnu upotrebu, specijalističkih vozila i opreme. Do kraja imamo namjeru i nabavku balističke opreme koja nam je sada zastarjela, ali i niz drugih materijalno-tehničkih sredstava za opremanje policije – istakao je Korman.

Premijer TK Irfan Halilagić naglasio je da je kantonalna vlada prepoznala značaj ulaganja u policijske strukture, a sve za dobrobit građana, odnosno bezbjednost građana i njihove imovine. 

– Iz godine u godinu policijske strukture u Tk postaju jače i organizovanije. To je rezultat njihovog truda i onih koji ih predvode, ali i procesa koji smo pokrenuli prošle godine s ciljem investiranja. U dvije godine obezbijedili smo rekordna sredstva i ove godine vidjet ćemo efekte ulaganja. Važna nam je sigurnost građana i njihove imovine. Prošle godine izdvojili smo 15 miliona KM, a u ovogodišnjem budžetu smo osigurali 10 miliona KM za Upravu policije MUP-a TK. Kada se sve procedure završe vidjet ćemo efekte u drugoj polovini godine – kaže premijer Halilagić. 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra da je obaveza izvršne i zakonodavne vlasti ulaganje u sigurnosni sektor jer je to vid prevencije, dok ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović navodi šta će sve biti realizovano u narednom periodu. 

– U dijelu opremanja policije uglavnom smo završili posao, ostala je još nabavka naoružanja koja je ušla u drugu fazu. Naša policija, nakon rata, nije imala značajnije prostore u kojima rade i mi smo u ovoj godini odredili dva prioriteta, a to je nabavka zamljišta i projektovanja zgrade Policijske uprave Živinice i nabavka objekta zgrade Tužilaštva TK za potrebe Policijske uprave u Tuzli. To su dva postupka koja će u ovoj godini biti završeni. Isto tako ovih dana postavljamo pametne kamere na području TK. Brojne izmjene zakona o policijskim službenicima utvrdit će Vlada TK i uputiti u parlamentarnu procerduru – kazao je on. 

Dan policije Tuzlanskog kantona 22. maj obilježava od 1997. godine kada je te godine Skupština TK usvojila novi Zakon o unutrašnjim poslovima.

Izvor: rtvtk

Previous Ručno šivena bosanska zastava ispod vedrog, plavog neba - na današnji dan naša država primljena u UN!
Next Zakazan protest “Sandžak protiv nasilja”

You might also like

NAŠI DANI

Izložba ‘Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele’

  Izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj, otvorena je danas u organizaciji Historijskog arhiva Sarajevo u Brusa bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva.

NAŠI DANI

Republika srpska plaća 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje

Za 80.000 dolara mjesečno, bosanskohercegovački entitet Republika srpska (Rs) će u periodu od godine dana unajmiti američku advokatsku kompaniju za lobiranje ‘McGinnis Lochridge’ kako bi ih savjetovala i predstavljala u

NAŠI DANI

RH ministar pokušao poljubiti njemačku ministricu – neuspješno!

Na nedavnom skupu EU u Berlinu, ministar vanjskih poslova RH Grlić Radman pokušao je poljubiti njemačku kolegicu – NEUSPJEŠNO! A. Baerbock je izmakla glavu a na snimku možemo vidjeti ‘momenat’