Obilježen Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva (VIDEO)

Obilježen Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva (VIDEO)

Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu – kazala je danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić u obraćanju na Zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS.

Sjednicu je danas u Sarajevu organizirao Kanton Sarajevo povodom Dana sjećanja na sve poginule građane glavnog grada BiH u periodu od 1992. do 1995. godine te povodom 23. godišnjice stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale.

Babić je podsjetila da je Skupština KS 2007. godine donijela odluku da se 5. februar obilježava kao Dan sjećanja na sve stradale građane Sarajeva u periodu opsade od 1992. do 1995. godine.

 

– Prije 23 godine, na današnji dan, počinjen je stravičan zločin na pijaci Markale kada je ubijeno 68, a ranjena 142 naša sugrađana. Najveći masakr građana Sarajeva u proteklom ratu odabran je kao simbol obilježavanja dana sjećanja na sve nevine građane Sarajeva, ubijene tokom 1.935 dana opsade ovog grada – kazala je.

Ovaj dan, 5. februar 1994. godine, istakla je Babić, pobuđuje izuzetne emocije.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković kazao je da se, osim ovog zločina u Sarajevu, desio i veliki broj zločina tokom agresije na BiH.

Nažalost, kako je rekao, veliki broj počinilaca zločina još nije odgovarao i nisu izašli pred lice pravde, dodajući da se i žrtve i društvo trebaju zapitati kako su doprinijeli tome da svi odgovorni za zločine budu iza rešetaka i odgovaraju za svoja nedjela.

Međutim, istakao je da se ne može samo očekivati od institucija da sve same urade.

– Naša je obaveza da o tome pričamo, svjedočimo, pišemo, govorimo i pozivamo tužilaštvo i sudove da rade svoj posao, u onolikoj mjeri kojoj im mi žrtve stvorimo pretpostavke – zaključio je Mešković.

Nakon Zajedničke komemorativne sjednice, učesnici su položili cvijeće na spomen obilježje na pijaci Markale, gdje je održan i prigodan program.

Previous Husein ef. Kavazović: Beograd i Zagreb bi svoja međusobna odmjeravanja najradije vodili na prostoru Bosne i Hercegovine
Next Stari bosanski gradovi: Hlivno - Livno - Bistrički Grad

You might also like

NAŠI DANI

Reorganizirati Bosnu na temelju regija

Akademska inicijativa za promjenu ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine (AIPUB), asocijacija u osnivanju, na današnjoj pres-konferenciji je naglasila potrebu mijenjanja dejtonskog ustava i reorganizacije Bosne i Hercegovine na temelju regija,

NAŠI DANI

Beograd: „Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija“ i skandiranje osuđeniku za genocid

Navijači Crvene zvezde priredili su neprijateljski doček novom treneru vaterpolo kluba, Mirku Vičeviću. Zvezda je ovog vikenda pobedila Šabac sa 13:6 u Superligi, meč se igrao na Dorćolu na bazenu

NAŠI DANI

DF: Neka Hrvatska pomogne Aluminij ukradenom strujom od Buškog jezera

-Demokratska fronta poziva Vladu Republike Hrvatske koja u vlasništvu Aluminija d.o.o Mostar sa 12 posto dionica da odmah izdvoji sredstva za Aluminij s obzirom da koristeći vodu iz akumulacije Buškog