Obilježen Dan sjećanja na ubijene Bošnjake u Rudom

Obilježen Dan sjećanja na ubijene Bošnjake u Rudom

Medžlis Islamske zajednice Rudo, u saradnji sa Udruženjem porodica ubijenih i nestalih 1992, organizovao je (ovog vikenda) Dan sjećanja na 101 žrtvu ratnih zločina počinjenih u tom bosanskohercegovačkom gradu i njegovoj okolini.

Osmo okupljanje porodica ubijenih i nestalih Bošnjaka sa područja Rudog započelo je u džamiji Kara Mustafa – paše Sokolovića, gdje je pred duše ubijenih proučen jasin, te nastavljeno šetnjom do mosta s kojeg je u rijeku Lim bačeno cvijeće u znak sjećanja na žrtve zločina.

U Rudom su ubijeni otac i brat Hajrije Peljto, čije je posmrtne ostatke pronašla u okolini Foče. Brojni rođaci i komšije nikada nisu ni pronađeni.

“Dođemo danas tu. Otac je imao tu zemlju, kupovao je. Sve je uništeno, ali mi smo to obnovili i dođemo radi njegovog mrtvog hatra jer je život dao za svoju imovinu“, govori Hajrija Peljto.

Od kuće 1992. godine odveden je i Hasib Atić, otac Zijade Hamzić-Atić, koja ni do danas ne zna gdje su njegove kosti.

“Mi se okupljamo danas ovdje, kao i svake godine kako bismo bar na trenutak doživjeli taj osjećaj da smo nekada bili ovdje, da smo tu živjeli, a da su naši najmiliji ovdje nažalost pobijeni, onako, na pravdi Boga, bez ikakvog razloga“, kaže Hamzić-Atić.

Predsjednik Udruženja porodica ubijenih i nestalih, Zijad Muratović u Rudom je izgubio oca, koji je ubijen u svom stanu, a dvojica njegove braće prošla su kroz zatočeništvo. Dvadesetšest godina poslije rata ne krije razočarenje radom institucija u Bosni i Hercegovini, jer su od 101 ubijenog civila na području opštine Rudo do danas pronađeni posmrtni ostaci njih 51.

“Članovi porodica su razočarani radom Instituta za nestale osobe koji ne radi ništa, maltene čeka da neko dođe da prijavi grobnicu, da drugi odradi za njih. Takođe tužilaštvo ne radi ništa, vrlo sporo rade, ali sad imamo nekih naznaka da će biti podignute optužnice. Tako da i danas imamo nadu da će biti bolje, da je pravda dostižna“, naglašava Muratović.

Buketi cvijeća položeni su i u Memorijalnom centru u Starom Rudom, a prisutni su posjetili i spomen-sobu u sklopu Memorijalnog centra, u kojoj su izložene fotografije ubijenih Ruđana čija su imena uklesana i na spomen-pločama. I ovogodišnji Dan sjećanja u Rudom organizovan je u skladu sa mjerama vezanim za epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Izvor: AA

Previous Foča: Sjećanje na oko 3.000 ubijenih Bošnjaka u ovom gradiću
Next Zapadni Balkan po mjeri “vizionara“ Vučića

You might also like

NAŠI DANI

Stjepan Kljuić: Danas je Babo Abdić na vlasti, a generala Dudakovića hapse!

  Moramo stvarati istinu. Istina je preduvjet za suradnju. Nema Bosne bez multinacionalne i građanske Bosne. Moramo mlade suočiti sa istinom, kazao je ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i

NAŠI DANI

Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Kao

NAŠI DANI

Državni ministar sigurnosti: ‘Ovdje je nekome ujutro kafa gorka ako nije bilo terorizma’

Bosna i Hercegovina čini sve napore da pokrije eventualne izazove koji mogu biti teroristička prijetnja i nijednu informaciju ne prepuštamo slučaju, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.