Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

 

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 15. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem je do sada ukopano 6.610 ubijenih osoba, javlja Andolu Agency (AA).

Obilježavanju su prisustvovali, između ostalih, preživjele žrtve genocida, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predstavnici međunarodnih organizacija, a u ime člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića cvijeće je položio njegov savjetnik Dževad Mahmutović.

”Godine 2003. su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 15 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 18 kolektivnih dženaza. Bitno je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, da znamo šta pomračeni umovi mogu uraditi, i pošaljemo jasnu poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović koji je dodao da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno kada je u pitanju izgradnja Memorijalnog centra:

”Ovo je veliki kompleks. Između ostalog, urađen je spomen zid na kome su ispisana imena žrtava genocida. Urađena je spomen soba u velikoj hali bivše tvornice akumulatora. Uspjeli smo uraditi multimedijalnu sobu u saradnji sa agencijom SENSE iz Haga, a pored nje u 26 soba smješten je muzej genocida koji je rađen u saradnji sa vlastima iz Holandije. Uradili smo biblioteku koju trenutno opremamo knjižnim fondom. U okviru te biblioteke biće smješten dokumentacioni centar Haškog tribunala gdje će posjetioci imati pristup svim dokumentima. To je samo dio posla koji je urađen”.

Previous Ostvareni rekordni pomaci u trgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine i Turske
Next Apel za pomoć Zeničaninu Alminu Gaziću oboljelom od melanoma

You might also like

NAŠI DANI

Mirko Šarović: Raspakivanje Daytona vodi u nestanak RS

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je za tu stranku nedopustiva inicijativa člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi N1.

NAŠI DANI

‘Gradit ćemo Blok 7, moramo imati energetsku stabilnost’

  Bakir Izetbegović (SDA) istakao je danas nakon sastanka predstavnika 19 parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, kako EU uslovljava našu zemlju

NAŠI DANI

Zgrada UIO od 100 miliona politički dogovor SNSD-a i HDZ-a? Traže 63 miliona od Vijeća ministara

Do kraja septembra traje ponuda koju je banjalučka kompanija Grand Trade dostavila na adresu Uprave za indirektno oporezivanje za kupovinu nove poslovne zgrade u kojoj će biti smješten Centralni ured,