Obilježena 16. godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Obilježena 16. godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Svečana ceremonija obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16. godišnjice osnivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je u Domu OS BiH u Sarajevu 1. decembra 2021. godine, uz ograničen broj prisutnih i prenos uživo na elektronskim medijima i društvenim mrežama.

Ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie DL, ali i brojni drugi dužnosnici svih nivoa vlasti, kao i najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju je istakao da mu je izuzetna čast da u ime Vrhovne komande Oružanih snaga BiH i u svoje ime, svim pripadnicama i pripadnicima OS BiH, kao i građanima čestita Dan oružanih snaga BiH. „Ponosni smo na sve ono što ste uradili proteklih 16 godina i svi građani BiH mogu biti ponosni na vas. Danas su OS BiH obučene, spremne i interoperabilne sa ostalim vojskama zemalja članica NATO-a. Dovođenje u pitanje postojanja OS BiH je prijetnja Bosni i Hercegovini. Hvala vam što služite našoj državi”, rekao je, između ostalog, predsjedavajući Komšić.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić istakao je da su OS BiH uspjele odoliti brojnim izazovima, političkim špekulacijama i opstrukcijama, te sačuvati princip jedinstva, ono što OS BiH čini posebnim. „Nesebičnim angažmanom pri pružanju pomoći drugima pripadnici OS BiH ulijevaju povjerenje građanima i služe na ponos svima nama i ponosno ističem da je to najuspješniji i najsvjetliji dio bh. društva, te najznačajniji faktor stabilnosti i sigurnosti BiH. Svaki vid negativnog djelovanja na jedinstvene profesionalne OS BiH je nedopustiv i usmjeren protiv njenih građana. Oružane snage BiH nisu same, uz nas su naši građani i naši brojni prijatelji“, istakao je ministar Podžić u svom obraćanju.

O rezultatima i uspjesima koje su OS BiH postigle u prethodnom periodu, govorio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnik Senad Mašović. “Oružane snage su svih ovih godina jačale i stasale u respektabilnu silu. Jedina su legalna i legitimna oružana snaga u BiH, gdje su stekli povjerenje, ne samo građana BiH, nego i međunarodne zajednice. Kvalitetna indvidualna i institucionalna obuka je osnov našeg uspjeha. Postali smo kredibilan partner u oblasti odbrane”, istakao je general Mašović.

U svojoj čestitci Oružanim snagama BiH povodom 1. decembra, državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie istakla je „OS BiH predstavljaju najbolje što BiH ima. Jedinstvene OS BiH su najbolji način da se štite interesi svih građana u BiH, u nama uvijek imate iskrenog partnera i prijatelja“, pored navedenog pohvalila je postignuća OS BiH na napretku u implementaciji UN Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“.

Tokom ceremonije, prezentiran je prigodan video o nekim od velikog broja uspješno provedenih aktivnosti Oružanih snaga BiH u 2021. godini, kao i video čestitke koje su pristigle od prijatelja i partnera sa kojim Oružane snage BiH uspješno sarađuju.

Na kraju ceremonije, uručene su zlatne plakete jedinicama OS BiH za savjestan rad i doprinos razvoju OS BiH.

Prenos ceremonije se mogao pratiti uživo na kanalima BHT-1 i N1 televizije, kao i putem društvenih mreža Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 0112_335.JPG

Državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie DL u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić sa saradnicima razgovarao je 1. decembra 2021. godine sa državnom ministricom u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, baronesom Annabel Goldie DL koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

U pratnji baronese Goldie bio je i ambasador Velike Britanije u BiH, NJ.E. Matthew Field, S. Gregory, lični sekretar baronese Goldie, kao i pukovnik Andrew Tait Scots, vojni ataše Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

Ministar je ovom prilikom izrazio dobrodošlicu baronesi Goldie, zahvalio se na ukazanoj časti od strane ove visoke gošće da svojim prisustvom uveliča ceremoniju obilježavanja izuzetno važnog događaja – Dana OS BiH za sve pripadnike MO i OS BiH, ali i za sve građane i narode u našoj zemlji.

On je, također, istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od strateških partnera Bosni i Hercegovini i posebno njenim odbrambenim institucijama.

Na sastanku su gosti upoznati sa trenutnim aktivnostima MO i OS BiH, a razgovaralo se i o stepenu implementacije aktivnosti iz „Programa reformi, saradnji sa NATO-om, aktivnostima vezanim za rješavanje viškova naoružanja i municije, aktivnostima deminiranja, kao i o drugim važnim temama za resor odbrane.

Ministar Podžić je tokom razgovora naglasio da ovo ministarstvo i Oružane snage BiH uprkos evidentnim poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID 19, nedostatkom finansijskih sredstava u budžetu za odbranu i ukupnim političkim ambijentom u državi, uspijevaju realizirati svoje obaveze iz reformske agende, ali i sve druge misije i zadatke koje se pred njih postavljaju.

U razgovorima je naglašena izuzetna bilateralna vojna saradnja između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva u okviru koje Ministarstvo odbrane ove zemlje pruža pomoć i podršku brojnim aktivnostima i projektima Oružanh snaga BiH.

Ministar Podžić se baronesi Goldie posebno zahvalio na podršci i pomoći u oblasti edukacije i školovanja naših pripadnika na vojnim učilištima vojske Ujedinjenog Kraljevstva, na pomoći u implementaciji otvaranja vojnih ambulanti i razvoja sanitetske službe OS BiH, na uspostavi Centra za obuku za operacije podrške miru – PSOTC OS BiH, kao i na uspostavi i razvoju projekta prijema mladih oficira iz civilstva u Oružane snage BiH.

Nezaobilazna je uloga i podrška Vlade Velike Britanije u implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 „Žene, mir i sigurnost“, gdje je uz podršku ove zemlje održano niz događaja u MO i OS BiH vezanih za ovu temu, a u program obuke našeg Centra za obuku za operacije podrške miru uvršteno je nekoliko tema koje promoviraju ovu oblast.

Uz pomoć i podršku Velike Britanije Centar za borbenu obuku OS BiH na Manjači je krajem prošlog mjeseca dobio sofisticiranu inovativnu opremu poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu, a danas je baronesa Goldie Oružanim snagama BiH uručila još jednu vrijednu donaciju sportske opreme koja će biti korištena na međunarodnim sportskim takmičenjima na kojima učestvuju naši pripadnici.

Baronesa Goldie se zahvalila ministru Podžiću na prijemu i korisnim informacijama vezanim za aktivnosti MO i OS BiH, te još jednom naglasila podršku Vlade UK suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlanskom putu naše zemlje.

Baronesa Goldie je, također, naglasila opredijeljenost Vlade ove zemlje da nastavi sa započetim programima pomoći i podrške našoj instituciji, te da otvori i druge vidove saradnje značajne za reformske procese u institucijama odbrane BiH. Također je izrazila nadu i očekivanja da će svi akteri u BiH poduzeti potrebne korake što bi dovelo do većeg međusobnog razumijevanja i stvaranja unutrašnjeg balansa i nastavka normalnog funkcioniranja svih institucija u državi – naveli su iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Previous Ministar Roth: Zemlju graditi kao državu svih njenih građana, Bosanaca i Hercegovaca
Next Vodeći listovi u susjedstvu nakon jadnog poteza Čovića i HDZ-a: Mudro šute i Zoran Milanović i Andrej Plenković, Čovićevi sudrugovi

You might also like

NAŠI DANI

Amel Tuka dobio zlatnik Kulina bana

Forum građana Zenice prigodnim druženjem u prostorijama zeničkog Muzeja obilježio je 23 godine postojanja. Svake godine Forum dodijeli zlatnik “Kulina bana”, a ove godine je pripao najboljem bh. atletičaru Amelu Tuki.

NAŠI DANI

Bosanski sudija u Evropskom sudu za ljudska prava: Srbija hapsi mimo sporazuma

“Stvari su vrlo jednostavne u slučaju hapšenja Edina Vranja, samo ako hoćemo da otvorimo oči i da vidimo ono što se vidi. Imate državu koja hapsi državljanje druge države, uprkos

NAŠI DANI

Šepić: Narod u Bosni i Hercegovini je svjestan da nam treba nova politika

  Našoj zemlji i našem narodu trebaju promjene kakve nudi Nezavisni blok. Narod je svjestan da se u Bosni i Hercegovini mora izgraditi nova politika koja će do kraja transparentno