Obilježena 24. godišnjica odbrane Policijske akademije na Vracama

Obilježena 24. godišnjica odbrane Policijske akademije na Vracama

Udruženje boraca Prva samostalna brigada Stup – Ilidža obilježilo je danas 24. godišnjicu odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH, današnje Policijske akademije na Vracama te pogibije učenika Samira Mišića.

Na prigodnoj svečanosti spomen-ploču tom učeniku koji je poginuo u odbrani škole otkrili su federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Samirova majka Safa Mišić.

Čampara je istakao da su Mišića mučki ubili srpski policajci. Podsjetio je da su na današnji dan prije 24 godine specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske zajedno s pripadnicima 49. brigade JNA učestvovale u napadu na školu u kojoj se nalazilo oko 840 učenika, profesora i polaznika kurseva, od kojih je 400 bilo maloljetno.

Naglasio je da je tadašnji direktor škole Husein Balić zajedno s učenicima pružio otpor agresorskim snagama.

– Nepravedna borba trajala je do večernjih sati, kada su zarobljeni profesori odvedeni i zatočeni na Palama, a učenici u obližnju osnovnu školu. Srpski policajci su tada ubili učenika drugog razreda, šesnaestogodišnjeg Samira Mišića iz Rogatice – kazao je Čampara.

Po izlasku iz zarobljeništva, podvukao je Čampara, direktor Balić i još nekoliko profesora sahranili su Mišića na groblju u Barama, dok njegovi roditelji nisu mogli doći na dženazu iz blokirane Rogatice.

Čampara je naglasio da će spomen-obilježje Mišiću, koji je posthumno odlikovan ”Zlatnom policijskom značkom”, biti podsjećanje na hrabrost.

– Ovaj događaj nikada ne smijemo zaboraviti, da bismo pokazali s koliko ljubavi se brani domovina – naveo je Čampara.

Podršku projektu izgradnje spomen-obilježja dala je Općina Novo Sarajevo, a načelnik Nedžad Koldžo je kazao da ploča novim generacijama treba da ukaže na to šta se dešavalo od 1992. do 1995. godine.

Istakao je da su tokom agresije stradali mnogi nevini koji su svojom krvlju pisali historiju.

Majka Safa Mišić novinarima je kazala da bol od gubitka djeteta ništa ne može umanjiti, ali da će izgradnja spomen-obilježja doprinijeti da mlađe generacije znaju šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Samirov brat Jasmin Mišić podizanje ovog obilježja smatra velikim doprinosom historiji.

Nakon Vraca delegacije su obišle mezar šehida na groblju Bare.

Izvor: Fena

Previous Na današnji dan počela je opsada Sarajeva
Next Dan kada su se košarkaši Bosne popeli na tron

You might also like

NAŠI DANI

Bratunac: Ramazanske radosti i češća okupljanja povratnika

Kada iz pravca Konjević Polja stižete u Bratunac, ne postoji bošnjačko naselje bez spomen-ploča u kojima su uklesana imena prijeratnih stanovnika. Takvo naselje, nažalost, ne postoji u cijelom Podrinju. Iza

NAŠI DANI

Čedomir Jovanović, od Đinđića do Vučića

Da nije ubijen tog kobnog 12. marta, prvi demokratski izabrani premijer Srbije Zoran Đinđić danas bi proslavljao svoj 68. rođendan, a tim povodom na Twitteru se oglasio i njegov nekadašnji

NAŠI DANI

Po prvi put iz Bosne na hadž avionima domaćeg avioprevoznika

Prva tri avion s hadžijama uglavnom iz Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva bezbjedno su sletjela u Medinu. Danas će biti organiziran jedan jutarnji let u 10.15 sati za