Obilježena 24. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Obilježena 24. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Dvadeset četvrta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast legendarnom komandantu, pokretaču otpora odbrane općine Novi Grad Sarajevo i njegovim saborcima, čija će imena ostati zapisana u historiji naše odbrambeno – oslobodilačke borbe.

Cvijeće na spomen-obilježje položila je delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, predstavnici boračkih udruženja, političkih partija, osnovne škole „Džemaludin Čaušević“, a obilježavanju su prisustvovali i članovi porodice rahmetli Safata Hadžića.

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizovali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije „Pretis“ u Vogošći. Na današnji dan 1992. godine u jednoj od ključnih akcija za odbranu Sarajeva, poginuli su i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, kazao je da je rahmetli Safet Hadžić u to vrijeme obavljao dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992. godine, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata odlikovan je 1994. godine.

Prisutnima se obratio Avdo Hebib, tadašnji pomoćnik ministra policije Republike Bosne i Hercegovine. On je podsjetio da je tridesetak pripadnika Specijalne jedinice MUP-a RBiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane, noć prije, izuzelo dio naoružanja iz kruga tvornice u Vogošći. U veoma dobro organizovanoj akciji, bez ispaljenog metka od tri do pet sati ujutro, specijalci su izvukli veliku količinu naoružanja koje se pokazalo presudnim za odbranu grada.

Rahmetli Safet je sljedećeg jutra krenuo sa svojom grupom da izvuče još naoružanja prije nego JNA i SDS-ove formacije potpuno zatvore obruč oko Sarajeva. Nažalost nisu uspjeli u svojoj namjeri. Poginio je u krugu tvornice zajedno s herojima Velićem, Zeljkovićem, Čavčićem, Islamovićem i Čirićem.

Nakon polaganja cvijeća, delegacije su posjetile mjesto pogibije legendarnog komandanta i njegovih saboraca u krugu „Pretisa“ u Vogošći i njegov mezar na Kovačima, gdje je položeno cvijeće i proučena Dova. Predstavnici Općine Novi Grad posjetili su i porodicu rahmetli Safeta Hadžića.

Obilježavanje godišnjice pogibije rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca održano je u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja boraca “Patriotska liga” Vogošća i Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” FBiH.

 

Previous Mostarci uživaju u kupanju i skokovima sa Starog mosta (Video)
Next Bilijar stolovi iz Brčkog pod oznakom "Made in BiH" i na inostranom tržištu

You might also like

DUHOVNOST

Bajramska poruka reisa Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obračajući se vjernicima povodom Kurban bajrama danas u Sarajevu zaželio je mir, radost, blagostanje za sve muslimane i muslimanke u

NAŠI DANI

Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”

Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene “Lasta”, te prigodnim programom danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja ove slavne jedinice. Ovom jubileju prisustvovao je

NAŠI DANI

Bogić Bogićević izabran za gradonačelnika Sarajeva

Bogić Bogićević jednoglasno je izabran za novog gradonačelnika Sarajeva na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Bogićević se treba izjasniti da li prihvata izbor, za sat vremena bi trebala biti konačna