Obilježena 24. godišnjica zločina u Snagovu kod Zvornika: Strijeljano, pa zapaljeno 36 Bošnjaka

Obilježena 24. godišnjica zločina u Snagovu kod Zvornika: Strijeljano, pa zapaljeno 36 Bošnjaka

Izložbom fotografija i prigodnim vjerskim programom danas je u Snagovu kod Zvornika obilježena 24. godišnjica stravičnog zločina, tokom kojeg je strijeljano i spaljeno 36 bošnjačkih civila iz ovog mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Saznao sam od komšija i džematlija koji su svoje najbliže izgubili na današnji dan 1992. godine, kako su na zvjerski način ubijeni njihovi očevi, braća i sestre. Godine 1992, na današnji dan, četničke paravojne jedinice, koje su bile ojačane srpskom i Jugoslovenskom narodnom armijom, došle su u ovaj džemat, zarobili su civile koji su bili nenaoružani i skrivali su se u obližnjim šumama. Zatim su ih doveli u garažu u blizini džamije i tu su ih mučki strijeljali, te pobacali. Onda su otišli, ali su se sjetili da su nešto zaboravili. Ponovo su se vratili, bacali su leševe mrtvih životinja preko tog čistog, bošnjačkog nevinog tijela, kao i gume i drva, pa su sve to zajedno zapalili˝, ispričao je Mevludin Smajlović, imam u Snagovu, koji je u ovom mjestu na službi dvije godine.

U pokolju nisu bila pošteđena ni djeca, kao ni Ismeta Mujanović, koja je ubijena u devetom mjesecu trudnoće.

“Ubijene su kompletne porodice, npr. cijela porodica Krupinac Himze: njegova supruga Hatija, sin Senudin i njegova supruga Azra, te njihov sin Mirza, koji je rođen 1987. godine. Zatim, ubijen je Himzin sin Idriz, njegova žena Sadija, sin Alen koji je bio 1989. godište, i ostali, te porodica Dahalić. Ismeta Mujanović, koja je bila 1953. godište, bila je u devetom mjesecu trudnoće kada je strijeljana na ovom lokalitetu”, podsjetio je Hazim Karić, profesor bosanskog jezika koji je, između ostalih, bio među prvima na mjestu ubistava, skupljajući tijela ubijenih.

Godišnjica zločina u Snagovu: Zapaljeno 36 Bošnjaka

Nakon što su zločinci završili svoj krvavi pir i otišli iz ovog podrinjskog mjesta, bošnjačko stanovništvo tokom noći se vratilo, pokupilo i ukopalo ubijene i zapaljene rođake i komšije. Uspjeli su ih sve ukopati na jednom mjestu, gdje se danas nalazi spomen-obilježje, prvo ovakvog tipa izgrađeno u bh. entitetu Republika Srpska.

“Godine 2010. ekshumirani su posmrtni ostaci i identificirani, a 27. jula 2011. organizirana je zajednička dženaza koja je bila po svemu specifična. Sahranjeno je tog dana 14 kompletnih skeleta, koji su identificirani i jedan tabut sa ostacima 21 žrtve koje smo uspjeli sakupiti na različitim lokalitetima u Snagovu gdje su spaljeni”, rekao je Karić.

Strijeljanje su uspjele preživjeti samo tri osobe, od kojih su dvije poslije umrle. Jedina danas živa svjedokinja ubistava je tada 15-godišnja Zlatija Mujanović, kćerka ubijene trudnice.

Počinitelji ovog zločina do danas su nekažnjeni.

Previous Sevilla daje četiri miliona eura za Višću!
Next Ef. Čamdžić: Ubjeđivali su nas da Ferhadija nikad nije postojala

You might also like

NAŠI DANI

“Ako bude potrebe, EUFOR i NATO će djelovati”

Svaki pokret koji bi mogao aludirati na neko vojno organizovanje ili samoorganizovanje u smislu ugrožavanja vojnih objekata i sistema OS BiH, svakodnevno prati EUFOR u Bosni i Hercegovini, ali i

NAŠI DANI

In memoriam – Tako je govorio Salih Brkić: Novinar treba perom dodirnuti ranu i biti tamo gdje je najteže

Doajen bosanskohercegovačkog novinarstva Salih Brkić preminuo je jutros u Tuzli u svojoj 75. godini, javlja Anadolija. Vijest o smrti Brkića objavile su njegove brojne kolege i prijatelji, međe kojima i

NAŠI DANI

‘Za Austriju i mene lično je prioritet da Bosna i Hercegovina dobije istinsku perspektivu pristupanju EU’

Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu važni su u procesu proširenja Evropske unije (EU), rečeno je nakon sastanka ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubeše s ministricom pravde Republike