Obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a

Obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a

Prigodnim skupom u krugu Policijske akademije Federalnog MUP-a na Vracama u Sarajevu danas je obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a i pogibije kadeta Samira Mišića, posthumno odlikovanog “Zlatnom policijskom značkom”, prve žrtve napada na školu MUP-a RBiH 5. aprila 1992. godine – prenosi Fena.

Na ta dešavanja koja se vežu za početak agresije na Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad podsjetili su federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara i odgovorna osoba Centra Nusret Beširević.

Podsjetili su na 5. april 1992. kad je izvršen napad na Centar za obrazovanje kadrova RMUP-a gdje se u tom trenutku nalazilo oko 840 učenika, profesora i kursista, a mnogi od njih bili su mlađi od 18 godina.

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara u izjavi novinarima istaknuo je težinu zločina u kojem je mučki ubijeno dijete, učenik Srednje policijske škole, a na to i ostala dešavanja prije 25 godina u Sarajevu upozorava i spomen-obilježje njemu u čast u krugu Policijske akademija na Vracama.

– Ubiti dijete govori sasvim dovoljno o namjeri agresora, kazao je. Istaknuo je važnost obilježavanje tih datuma i sjećanja na partiote koji su dali živote za BiH.

Majka Samira Mišića prisjetila se u izjavi novinarima da je za taj događaj otprije 25 godina čula putem medija. Javili su joj potom da je jedan kadet ranjen, ali nije znala o kome se radi. Tek sutradan su joj saopćili tešku istinu. Teško joj je danas isto kao i prije 25 godina, ali sve to hrabro podnosi jer je uvjerena da je njen Samir uz nju.

– Uvijek zamišljam da me moj Samir gleda. Zamišljam da je u dženetu u cvijeću, čekam da mu se pridružim,  kazala je.

U okviru obilježavanja tužne godišnjice cvijeće na spomen-obilježje su položili i odali počast federalni ministar unutarnjih poslova i majka Samira Mišića. Čampara je uručio Nusretu Bešireviću plaketu za tadašnjeg direktora Centra Huseina Balića za doprinos u očuvanju sjećanja na dan odbrane Centra za obrazovanje policijskih kadrova republičkog MUP-a.

Šesnaestogodišnji Samir Mišić, učenik i pripadnik 20. klase Srednje policijske škole poginuo je 5. aprila 1992. godine u odbrani objekta tadašnje Srednje policijske škole na Vracama – Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a BiH. Toga dana srpski agresor je zauzeo objekt Policijske akademije na Vracama i zarobio profesore i učenike, koji su potom prebačeni na Pale, gdje su bili zlostavljani. Nakon toga, razmijenjeni su svi učenici osim Samira, koji je poginuo i posthumno odlikovan priznanjem “Zlatna policijska značka”, za hrabrost iskazanu u odbrani policijske škole. Profesor Balić je, zajedno sa svojim kolegama i učenicima, branio školu i prošao golgotu zarobljeništva, a današnjem događaju nije mogao prisustvovati iz zdravstvenih razloga.

 

Previous Dan sjećanja na Suadu Dilberović i Olgu Sučić
Next Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Dolaskom današnjih 500.000 doza vakcina veći bosanski entitet ima više kupljenih nego doniranih doza

Zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, vršitelj dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake

NAŠI DANI

Zvizdić se u Berlinu sastao s Bosankom Jasminom Hostert, poslanicom u Bundestagu

“Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu sa poslanicom u Bundestagu Jasminom Hostert. Upoznao ju je sa političkom situacijom u zemlji i

NAŠI DANI

Demografska slika Balkana: Srbija, Hrvatska i Bosna bilježe negativan prirodni priraštaj

Zemlje u regiji Zapadnog Balkana već godinama se suočavaju s lošom demografskom slikom, a stručnjaci smatraju da tome najviše doprinosi sveukupni društveni ambijent, visoka nezaposlenost i odlazak velikog broja mladih