Obilježena 30. godišnjica bitke za brdo Žuč, ključne za odbranu opkoljenog Sarajeva

Obilježena 30. godišnjica bitke za brdo Žuč, ključne za odbranu opkoljenog Sarajeva

Prigodnim programom i polaganjem kamena temeljca za izgradnju centralnog spomen-obilježja “Krila slobode”, danas je na platou Golog Brda obilježen Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i 30. godišnjice bitke za brdo Žuč.

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe. Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala.

Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati “Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava. Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle je agresor svakodnevno napadao Sarajevo koje je 1.425 dana bilo pod opsadom.

Foto: Fena

Zaslužnima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, na manifestaciji je dodijeljeno 30 zahvalnica, deset pojedinačnih i dvije kolektivne zlatne plakete, a još deset zlatnih plaketa uručeno je posthumno.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić prisjetio se svih onih koji su dali život za odbranu opkoljenog grada ističući da je Armija Republike BiH, baš na Golom Brdu, izvojevala jednu od prvih pobjeda.

Time je,  istakao je Efendić, pokazano da Sarajevo i Bosna i Hercegovina mogu da se brane, da pobjeđuju i da oslobađaju svoju teritoriju.

– Ovaj lokalitet će iz godine u godinu biti bolji i ljepši. Izuzetno je važno da se prisjećamo pobjeda, ove i svake druge, jer to treba biti opomena i poruka za sve koji hoće da ugroze našu državu, da će biti i pobijeđeni – kazao je Efendić.

Foto: Fena

Obilježavanju su, pored velikog broja građana, prisustvovali porodice šehida i poginulih boraca, učesnici bitke na Golom Brdu, bivši pripadnici Armije RBiH, te predstavnici vlasti.

Izvor: Agencije

Previous Ahmetović nakon odluke da Njemačka pošalje vojnike u Bosnu: Zahvalan sam i pomalo ponosan što sam mogao biti dio ove inicijative
Next Halilčević: Očekujemo povećanje broja operacija kompanije Ryanair

You might also like

NAŠI DANI

Danas protest građana u Sarajevu: Ne damo državu

U Sarajevu će se danas ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održati okupljanje građana pod sloganom “Ne damo državu”. Grupa ReSTART BiH, objavila je ciljeve protesta: Odluke visokog predstavnika moraju

NAŠI DANI

Nazire se završetak radova na dogradnji i rekonstrukciji Gradske dvorane u Bihaću

 Projekat dogradnje i rekonstrukcije sportske dvorane “Luke” u Bihaću napokon je u završnoj fazi realizacije, nakon sada već višemjesečnih sporova sa bivšim glavnim izvođačem radova, javlj Fena. – Glavnom izvođaču

NAŠI DANI

Povodom Bajrama u New Yorku neradni dani, ali ne i u sarajevskoj općini Centar!

Danas muslimani širom svijeta obilježavaju Ramazanski bajram – jedan od dva bajrama, dva najveća blagdana za pripadnike islamske vjeroispovjesti. Ovaj blagdan muslimani dostojno obilježavaju širom svijeta, i u zemljama u