Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale su najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo je nakon polaganja cvijeća izjavio da se ovaj datum treba obilježavati svake godine, i tako se sjećati svih onih koji su živote dali za ovu državu, a među njima i tada tek rođenih naših sugrađana.

-Prije trideset godina odbranila se ova zgrada, ali nažalost pet nedužnih beba nije preživjelo. Gledajući prizore granatiranja porodilišta nažalost mogli smo naslutiti da će ovo biti najkrvaviji rat, poslije Drugog svjetskog rata, poručio je, ovom prilikom predsjedavajući Đozo.

Organizator otpora s područja općine Centar i ratni komandant odreda “Koševsko brdo” Sead Alić kazao je da se 26. maja 1992. vodila teška borba, jer su to tada bile sve unaprijed smišljene akcije koje su imale jedan monstruozni cilj – uništavanja Sarajeva i njegovih stanovnika.

Današnjem obilježavanju godišnjice prisustvovali su vijećnici Velija Katica, Hidajet Porić i Dženan Mulić.

Gradsko porodilište “Dr. Zehra Mujdović” izgrađeno je sredstvima samodoprinosa građana Sarajeva 1977. godine, a uništeno u periodu 1992-1995 godine. Obnovljeno je sredstvima Republike Turske, Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, navode iz Općine Centar.

Previous Američka ambasada HDZ poistovijetila s licemjerstvom
Next Glumio Tuđmana: Kevin Spacey optužen za spolno zlostavljanje trojice muškaraca

You might also like

NAŠI DANI

Bosni i Hercegovini izručen Milorad Obradović: Osumnjičeni za zločine u Prijedoru krio se u Njemačkoj

  Vlasti Njemačke izručile su osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog Stiven Bosni i Hercegovini. On je krajem prošle godine lociran, identifikovan i uhapšen u Minhenu – izvještavaju bosanski mediji. Na Međunarodnom aerodromu

NAŠI DANI

Komšić: Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju države Bosne i Hercegovine

  Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatraženo je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da u roku od tri dana Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti,

NAŠI DANI

Vojska Srbije od početka godine ostala bez 47 oficira

Nakon “rata saopštenjima” Vojnog sindikata Srbije i Ministarstva odbrane, ostalo je nedorečeno da li je zaista vojsku od početka godine napustilo 47 oficira i 24 podoficira. Vojni analitičar Aleksandar Radić