Obilježena 32. godišnjica formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko

Obilježena 32. godišnjica formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko

Polaganjem cvijeća i vijenca na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, Centralnom spomeniku pripadnicima Armije RBiH i akademijom obilježena je 32. godišnjica formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko.

Iz Organizacijskog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambenog oslobodilačkog rata kazali su da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u povijesti države, jer je za obranu Bosne i Hercegovine na području Brčkog ukupno 556 pripadnika te brigade položilo svoj život, dok je njih 1.225 teže ili lakše ranjeno.

Dobitnik Zlatnog ljiljana, bivši načelnik artiljerije i štaba bojne brigade Mirsad Bajraktarević rekao je novinarima, nakon akademije, da sam naziv ove brigade govori da je ona viteška i da je na ovom dijelu ratišta kroz ogromnu zonu odgovornosti pokazala i dokazala svoje herojstvo.

– U rat se ušlo u patikama i farmericama, mnogi su zamišljali da će se brzo završiti ili odužilo se pune četiri godine i mnogi mladi golobradi ljudi su ušli u ovaj rat i branili svoju zemlju – rekao je Bajraktarević podsjećajući da buduće generacije trebaju znati šta se dešavalo Brčkom i da se rat nikada više ne ponovi.

Pripadnica 108/215. Viteške motorizirane brigade Armije RBiH Brčko, dobitnica Zlatnog ljiljana Zlata Gazibera rodom iz Starog Majdana u općini Sanski Most kaže da je prije rata živjela u Sloveniji i nakon što su njeni najmiliji odvedeni u logor pukim slučajem obreli se u Rahiću u toj brigadi.

– Posebno mi je drago da je danas na moj rođendan i Dan osnivanja Brigade. Ovdje je moj život, koji sam provela. Najljepše i najteže trenutke provela sam ovdje. Tri puta sam ranjavana. Nakon oslobađanja Sanskog Mosta dobila sam prekomandu i ostala tamo – kazale je Gazibera uz želju da bi najradije ostala ovdje u Brčkom.

Žao joj je svakog borca ​​koji je izgubio svoj život u minulom ratu ali joj teže pada položaj svih bivših pripadnika Armije u BiH jer, kako kaže, ima puno nepravde i nezadovoljstva.

Pripadnik brigade Amir Sinanović bio je organizator izložbe eksponata ispred prostora BZK „Preporoda“ na ratnom putu 108/215. Viteške brigade. On je i pokretač ideje da se oformi Spomen soba ove brigade te pozvao sve pripadnike koji imaju neki od eksponata da ih doniraju kako bi Spomen soba bila što bogatija.

Polaganju cvijeća na spomenik pripadnicima Armije RBiH i akademiji prisustvovali su i predstavnici javnog i političkog života Brčkog kao i gradonačelnik Zijad Nišić.

(Rtv TK/MiruhBosne)

Previous Obilježen Dan oslobođenja Živinica
Next Gazibegović i Sturm svrgnuli Salzburg s trona

You might also like

NAŠI DANI

Djevojčica Milica iz Bijeljine danima sama neumorno prosvjeduje za čist zrak

Za razliku od država u kojima se stanovništvo žustro bori za bolja prava, te na svaku naznaku pada životnog standarda reaguje izlaskom na ulice, građanski bunt kod nas uglavnom je

NAŠI DANI

Izborni zakon, kršćanske vrijednosti i simpatije prema Hrvatima

U večerašnjoj emisiji ‘Istraga sedmice’ koja se emituje na Hayatu je objavljen razgovor lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta. U emisiji koja se emitira

NAŠI DANI

Državni ministar vanjskih poslova u posjeti manjem entitetu

Kao da je riječ o međudržavnom, a ne stranačkom sastanku predstavljen je današnji susret predsjednika Republike srpske Milorada Dodika sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedinom Konakovićem. Tako ih potpisuju mediji u Rs,