Obilježena 32. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Kalinoviku

Obilježena 32. godišnjica stradanja bošnjačkih civila u Kalinoviku

Više od 200 članova Udruženja članova porodica nestalih osoba s područja općine Kalinovik “Istina-Kalinovik ’92” danas je obilježilo 32. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u toj opštini.

Predsjednik udruženja Samir Vranović izjavio je za Fenu da im je cilj skrenuti pažnju javnosti na potrebnu pomoć u traženju nestalih, ali i Tužilaštva BiH kako bi pokrenulo istragu protiv odgovornih za neuklanjanje murala i spomenika Ratku Mladiću u Kalinoviku.

Dodao je da nailaze na velike opstrukcije u tom procesu od organa Opštine Kalinovik i da će nastaviti upozoravati sve relevantne institucije da to neće tolerisati.

Vranović je podsjetio da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima 42 ubijene osobe, među kojima je i njegov otac, jer su premješteni iz primarne u sekundarnu grobnicu čija je lokacija još nepoznata.

Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio je Ratka Bundala na 22, Neđu Zeljaju na 15, Đorđislava Aškrabu na sedam, Novicu Tripkovića na sedam godina, Slavka Lalovića na pet godina i Dalibora Krstovića na devet godina zatvorske kazne.

Do sada je ukupno presuđeno 93 godina zatvora za zločine u Kalinoviku.

Također, Haški tribunal (ICTY) je za zločine u Kalinoviku i Foči osudio Dragoslava Kunarca Žagu na 28 godina zatvora.

Izvor: Preporod.info

Previous Sarajevo među 10 najtraženijih gradova među danskim porodicama na Booking.com
Next Evropsko srebro za Lanu Pudar

You might also like

BH RAZGLEDNICA

‘Cvijet Srebrenice’ u srcu Grada Cazina

Svake godine Grad Cazin i brojni Cazinjani iz domovine i dijapore na poseban način obilježe godišnjicu genocida u Srebrenici. 22. godišnjica od najstrašnijeg zločina počinjenog u 21. vijeku nad nedužnim

NAŠI DANI

Krenuo na Visočicu bez opreme, spasili ga gorski spašavatelji

Gorski spašavatelji GSS Ilidža danas su na Visočici zatekli “planinara” koji je, u nemogućnosti kretanja po visokom snijegu koji je neprekidno padao, potražio zaklon pod stijenom. Na sebi je od

NAŠI DANI

Bukvarević: Podrška izgradnji spomen-obilježja Grebak

  Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravio je danas u Foči (FBiH), na poziv općinskog načelnika Zijada Kunovca, s kojim je, između ostalog, razgovarao