Obilježena godišnjica bitke za odbranu Žuči: Sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića

Obilježena godišnjica bitke za odbranu Žuči: Sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića

Povodom obilježavanja 24. godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića, komandanta bataljona Prve slavne – 111. viteške brigade Zahira Panjete i njegovog brata Esada, te 18 pripadnika specijalne jedinice policije Odreda “Bosna”, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Kemal Ademović, te ministri za boračka pitanja i unutrašnjih poslova Muharem Fišo i Vedran Mulabdić položili su cvijeće i odali im počast.

Ministar Fišo je najavio da će nastojati učiniti sve što je u nadležnosti resornog ministarstva da ovoj mladosti, koja je svojom hrabrošću zadivila cijeli svijet, bude izgrađen spomenik.

“Ovo je najbolja generacija sinova koje je naša zemlja Bosna i Hercegovina ikad imala”, poručio je ministar Fišo.

Brdo Žuč je bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu. Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i policajaci iz PU Novo Sarajevo.

foto_51.jpg

  • Facebook

Enver i Esad kojeg su zvali Cero imali su svega 26 i 25 godina kada su ubijeni, a Zahir 33 godine.

Ovom prilikom, ministri su se prisjetili i Zlatka Kalamujića, pratioca nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za operativno djelovanje Armije RBiH Alije Ismeta, koji je poginuo istog dana od iste granate koja je usmrtila Envera Šehovića i braću Panjete.

“Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova R BiH, Odred policije ‘BOSNA’, je u presudnom momentu za naš grad i državu, opstala kao potpuno organizovana i zakonita policijska jedinica sa punom hijerarhijskom strukturom i unutrašnjim multietničkim sastavom”, podsjetio je ministar Mulabdić.

Pripadnicima ove jedinice dodijeljena su najveća ratna priznanja i to pet “Policijskih medalja za hrabrost”, četiri “Zlatna ljiljana”, jedan “Orden zlatnog grba sa mačevima”, 86 “Zlatnih policijskih znački” i 59 “Srebrenih policijskih znački”.

Previous Scenarista i pisac Dušan Kovačević: Srbija više nikad ne smije ratovati, novi rat značio bi nestanak Srbije
Next Na Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 54 zemlje

You might also like

NAŠI DANI

FBiH bi mogla dobiti 2500 rezervnih policajaca

Vanredna sjednica Komisije za sigurnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za utorak, a povod su najave da će RS formirati rezervni sastav policije, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik ove komisije Damir

NAŠI DANI

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv predsjednika Bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika i v.d. direktora službenog glasnika Rs-a Miloša Lučića.  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. augusta

NAŠI DANI

Komšić povodom Dana OSBiH: Građani Bosne i Hercegovine s pravom računaju na Oružane snage Bosne i Hercegovine

  Poštovani vojnici, podoficiru, oficiri, generali, uvaženi zvaničnici i gosti! Bosna i Hercegovina je jedna ponosna zemlja, koja je kroz svoju hiljadugodišnju tradiciju uvijek njegovala i nužni aspekt odbrane svoga