Obilježena godišnjica oslobađanja lijeve obale Mostara

Obilježena godišnjica oslobađanja lijeve obale Mostara

Boračka udruženja iz Grada Mostara zajedno s porodicama šehida i poginulih boraca obilježila su u utorak 29. godišnjicu oslobađanja lijeve obale grada od srpsko-crnogorskog agresora.

U akciji “Forsiranje Neretve” poginuli su: Enver Enko Salčin, Azer Husković, Semir Maslo, Ozrenko Vrtikapa, Elvedin Tiro, Fadil Džiho, Šerif Husović, Amer Spahić, Derviš Begić, Miralem Ćupina, Zoran Galuza, Dželal Ramadanović, Ismet Mehić-Hika i Alija Nožić.

Njihovi saborci i članovi porodica obišli su spomen-obilježja na više lokacija u gradu gdje su položili cvijeće u sklopu manifestacije “Putevima pobjede – Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992-2021”.

– Ova godišnjica je istovremeno i žalosna i radosna. Radosna, zbog oslobađanja lijeve obale, a tužna jer smo tada izgubili 14 naših saboraca. Svake godine, dok smo živi, mi ćemo se njih sjećati i obilaziti mjesta njihovog stradanja – kazao je Azer Penava, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca “Stari Grad”.

Poručio je kako se njihova golema uloga u akciji “Forsiranje Neretve” nikada ne smije zaboraviti.

 – O onome što se događalo u proteklom ratu treba stalno govoriti kako se ne bi zaboravilo i ne daj Bože, ponovilo – istakao je Penava.  

Manifestaciju su organizovali RVI “Stari Grad”, JOB “Stari Grad” te Organizacija porodice šehida i poginulih boraca grada Mostara.

Izvor: Agencije

Previous Bosna i Hercegovina na Amazonovoj listi, šta to znači za privrednike
Next Uvezivanje Sarajeva i Praga u cilju promocije i razvoja turizma

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica oslobođenja Sanskog Mosta: Sjećanje na heroje i žrtve borbe za slobodu

U pobjedonosnom pohodu pod kodnom oznakom „Sana 95“ ovaj su grad oslobodile jedinice Petog korpusa ARBIH koji je krenuo iz Bihaća i Sedmog – koji je krenuo iz Travnika, a

NAŠI DANI

Neumlje iz susjedstva: Hitrec predlaže da RH napadne našu zemlju i okupira Neum

“Putin bi to riješio za jedno popodne”, piše Hitrec u kolumni na desničarskom portalu Poznati spisatelj Hrvoje Hitrec predlaže vojnu invaziju na Bosnu i Hercegovinu, i otimanje bosanskog grada Neuma po uzoru

NAŠI LJUDI

Prizren: Svečani defile povodom Dana Bošnjaka (FOTO)

Svečani defile bošnjačkih kulturno-umjetničkih društava u pratnji političkih predstavnika Bošnjaka i predstavnika nevladinih organizacija održan je danas glavnom ulicom u Prizrenu povodom obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova. Defile je krenuo od