Obilježena godišnjica oslobađanja lijeve obale Mostara

Obilježena godišnjica oslobađanja lijeve obale Mostara

Boračka udruženja iz Grada Mostara zajedno s porodicama šehida i poginulih boraca obilježila su u utorak 29. godišnjicu oslobađanja lijeve obale grada od srpsko-crnogorskog agresora.

U akciji “Forsiranje Neretve” poginuli su: Enver Enko Salčin, Azer Husković, Semir Maslo, Ozrenko Vrtikapa, Elvedin Tiro, Fadil Džiho, Šerif Husović, Amer Spahić, Derviš Begić, Miralem Ćupina, Zoran Galuza, Dželal Ramadanović, Ismet Mehić-Hika i Alija Nožić.

Njihovi saborci i članovi porodica obišli su spomen-obilježja na više lokacija u gradu gdje su položili cvijeće u sklopu manifestacije “Putevima pobjede – Stazama Samostalnog mostarskog bataljona 1992-2021”.

– Ova godišnjica je istovremeno i žalosna i radosna. Radosna, zbog oslobađanja lijeve obale, a tužna jer smo tada izgubili 14 naših saboraca. Svake godine, dok smo živi, mi ćemo se njih sjećati i obilaziti mjesta njihovog stradanja – kazao je Azer Penava, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca “Stari Grad”.

Poručio je kako se njihova golema uloga u akciji “Forsiranje Neretve” nikada ne smije zaboraviti.

 – O onome što se događalo u proteklom ratu treba stalno govoriti kako se ne bi zaboravilo i ne daj Bože, ponovilo – istakao je Penava.  

Manifestaciju su organizovali RVI “Stari Grad”, JOB “Stari Grad” te Organizacija porodice šehida i poginulih boraca grada Mostara.

Izvor: Agencije

Previous Bosna i Hercegovina na Amazonovoj listi, šta to znači za privrednike
Next Uvezivanje Sarajeva i Praga u cilju promocije i razvoja turizma

You might also like

NAŠI DANI

VIJEĆNICA: Obilježavanje godišnjice rođenja Maka Dizdara

U subotu, 17. oktobra 2020. godine, u 12 sati u sarajevskoj Vijećnici bit će obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara. Program uključuje Partituru za gudački kvartet “Kameni spavač” Vlade Miloševića

NAŠI DANI

Ispunjeni traženi uvjeti za izručenje Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo policajaca

Prema informacijama Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ekstradicija Save Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a koji se nalazi u  Njemačkoj, odobrena je, potvrdio je

NAŠI DANI

Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

  Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju, poručio je danas između ostalog član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA). “Nema