Obilježena godišnjica pogibije heroja Hajre Mešića (Video)

Obilježena godišnjica pogibije heroja Hajre Mešića (Video)

Na današnji dan 1992. godine, braneći našu zemlju u Nezuku je poginuo heroj narodnooslobodilačkog rata Hajrudin Mešić, poznat i kao kapetan Hajro

Općina Teočak i Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambenooslobodilačkog rata 92-95 obilježili su 28. godišnjicu smrti ovog heroja narodnooslobodilačkog rata.  

Delegacija je jučer posjetila njegovu porodicu, a danas su predstavnici opštinske i kantonalne vlasti, kao i boračkih udruženja,  položili  cvijeće na mjesto pogibije u Nezuku i na mezar u Sniježnici, prisjećajući se njegovih zasluga.  Hajrudin Mešić je bio u JNA kada se spremao rat. Vratio se iz Hrvatske, u Ugljevik, a zatim preselio u Teočak gdje je sa dobrovoljcima organizovao odbranu.

Bio je komandant Teritorijalne odbrane, kasnije 1. teočanske pa 255. slavne brdske brigade. Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk. 

Nažalost tog 30. oktobra 1992. u briljantnoj akciji gdje smo pokušali da se spojimo sa snagama u Srebrenici, Snagovu, Kamenici i Novom selu i dalje prema Cerskoj i Srebrenici. Na ovom mjestu kod ove kuće poginuo je naš legendarni komandant”, rekao je  ratni komandant  206 viteške  brigade Armije BiH   Šemsudin Muminović.                                                                               

Kapetan Hajro nije osjećao strah, znao je šta radi, bio autoritet i kako kažu njegovi saborci,  bio je poseban.                                                                                                               

“Čovjek koji je na ovim prostorima pokrenuo odbranu. Jedini čovjek koji krenuo da oslobodi Srebrenicu. Međutim, taj kobni dan je bio koban i za čitavu državu pa i za ove prostore”, rekao je Hajrin saborac Adil Omerović.  Premijer TK Denijal Tulumović je naglasio da Hajro nije dozvolio prodor neprijatelja prema unutrašnjosti prema centralnoj zoni gradu Tuzli.  

Ministar za boračka pitanja TK  Amir Kulaglić rekao je da je kapetan Hajro uzor kako se voli i brani jedina domovina i primjer da ukoliko ste spremni na žrvu može da se odbrani.                

“U planu je organizovanje historijskih časova na stratištima za učenike, da bi se očuvalo sjećanje. A najbolji način je da uđe u udžbenike i nastavni program”, rekao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.  

Najavljena je i izgradnja turbeta Hajrudina Mešića u Sniježnici, što će finansirati Vlada TK.  

“Iako je prošlo 28 godina otkako je moj brat poginuo drago mi je da svake godine predstavnici opština i kantona dođu na mjesto pogibije i mjesto gdje je ukopan u Teočaku. To je znak da narod cijeni ono što je doprinio za ovaj kraj”, rekao je brat kapetana Hajre Bakir Mešić.                                                                              

Obilježavanje 28. godišnjice pogibije kapetana Hajre; polaganje cvijeća na mjesto pogibije u Nezuku, na mezar u Sniježnici i vjerske obrede organizovali su Opština Teočak i Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambenooslobodilačkog rata 92-95 – javlja rtvtk.

Previous Izložba - Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH
Next Torlaković: Inspiraciju pronalazim u bogatoj kulturi i historiji

You might also like

NAŠI DANI

Spektakl u Sarajevu: Navijači vatrometom obilježili 100 godina postojanja FK Željezničar

Navijači Fudbalskog kluba Željezničar spektakularnim vatrometom sinhronizovanim na više lokacija u cijelom Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježili su večeras na fantastičan način 100 godina postojanja slavnog kluba, javlja

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena 28. godišnjica masakra nad djecom Srebrenice (VIDEO)

 Vjerskim programom, historijskim časom te polaganjem 100 ruža na ogradu igrališta škole, danas je u Srebrenici obilježena 28. godišnjica masakra koji se desio na današnji dan 1993. godine kada su granate ispaljene

HISTORIJA

Lovrenović: Bobovac je isključivo prijestolnica Bosanskog kraljevstva

  Bobovac – prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska… Prekrajanje povijesti BiH, a u tom okviru i povijesti srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom