Obilježena godišnjica pogibije Heroja Mehdina Hodžića i godišnjica formiranja jedinice „Crni labudovi“

Obilježena godišnjica pogibije Heroja Mehdina Hodžića i godišnjica formiranja jedinice „Crni labudovi“

Mehdin Hodžić, u narodu poznat kao kapetan Senad i Crni labud, rođen je 15. oktobra 1957. u Tuzli. Do izbijanja agresije radio je kao policajac u splitskom Ministarstvu unutrašnjih poslova RH.

Krajem 1991. vraća se u rodnu Tuzlu gdje se uključuje u rad Patriotske lige Bosne i Hercegovine.

Poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. U toj akciji kapetan Senad i njegovi saborci zarobili su prvi tenk i samohotku za Armiju BiH.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

-Danas je u Zaseoku, općina Sapna, odata počast jednom od devet narodnih heroja odbrane Bosne i Hercegovine, Mehdinu Hodžiću i njegovim saborcima. Danima odbrane Sapne prisustvovao je i premijer TK Irfan Halilagić.

Slika može predstavljati 5 osoba i tekst

Jedinica „Crni labudovi“ je formirana 10. maja 1992. godine u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna, kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića, u narodu poznatijem i kao Kapetan Senad i Crni labud, njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv „Crni labudovi“. Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata „Crni labudovi“ su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, a 79 šehida jedinice „Crni labudovi“ časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Njih 345 je teže ili lakše ranjeno, a 22 su odlikovana najvišim armijskim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo prisustvovao je obilježavanju 31. godišnjice formiranja jedinice „Crni labudovi“ i tom prilikom, sa porodicama šehida i poginulih boraca otkrio spomen obilježje posvećeno šehidima jedinice „Crni labudovi“ na Igmanu. Tom prilikom je kazao da je spomen obilježje posvećeno najhrabrijim sinovima jedinice „Crni labudovi“, koje će svjedočiti budućim generacijama o njihovoj hrabrosti i žrtvi za odbranu jedine nam domovine, države Bosne i Hercegovine.

Slika može predstavljati 3 osobe i tekst

– Danas odajemo počast i poštovanje našem narodnom heroju Mehdinu Hodžiću-Crnom labudu i sjećamo se 79 šehida jedinice Crni labudovi koji su časno položili svoje živote za odbranu BiH – kazao je Lendo. Dodao je kako se nikada ne smiju zaboraviti teže ili lakše ranjeni saborci, a posebno ne 22 Crna labuda koji su odlikovani najvišim armijskim priznanjem, značkom „Zlatni ljiljan““.

– Svi pripadnici Armije RBiH mogu biti ponosni na naše Crne labudove koji su učestvovali u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH. Naši labudovi nisu štedili ni svoje živote, ni svoje zdravlje, išli su srcem i hrabrošću u borbu za odbranu i slobodu našeg naroda i svega onoga što je bila, što jeste i što će uvijek biti naša jedina država BiH – istakao je Lendo u svom obraćanju na svečanoj akademiji. Pohvalio je rad, požrtvovanost i sve aktivnosti Udruženja koje njeguje tradiciju sjećanja na „Crne labudove”.

Slika može predstavljati 3 osobe, podijum i tekst

Previous BH novinari: Konaković mora poštovati medijske slobode i prava novinara/ki
Next Bošnjak porijeklom - vlasnik najvećeg modnog brenda u Turskoj započinje poslovanje u Bosni

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu danas novi protesti PRAVDA ZA DŽENANA

  Na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu danas će s početkom u 17 sati biti održani deveti protesti porodice Memić na kojima će zajedno sa građanima tražiti da se rasvijetli ubistvo

BAŠTINA

U Travniku postavljeni bilbordi sa nazivom grada na pet bosanskih pisama

Saradnja JU Gradska biblioteka Travnik sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu u okviru projekta „Bosanska pisma kroz (kulturnu) historiju“ započela je u septembru 2019. godine. Potvrda ove saradnje u

NAŠI DANI

Proruski skup u Beogradu: Vučić je pokazao svoj izdajnički karakter; podrška ruskom narodu “u opstanku na vjekovnim ognjištima”

Građani koji su se odazvali pozivu takozvane “Narodne patrole” održali su večeras u Beogradu protest u znak podrške Rusiji, kao odgovor na to što je Srbija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih