Obilježena godišnjica pogibije Safeta Zajke zlatnog ljiljana, ratnog heroja i komadanta 2. Viteške motorizovane brigade

Obilježena godišnjica pogibije Safeta Zajke zlatnog ljiljana, ratnog heroja i komadanta 2. Viteške motorizovane brigade

Jedan od dvojice heroja odbrane Općine Novi Grad, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića Kosa.

Dvadesdeveta godišnjica od njegove smrti obilježena je uz vojne počasti 2. Rendžerskog voda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen – obilježje ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo.

Safet Zajko bio je borac za Bosnu i Hercegovinu i jedan od ključnih ljudi za odbranu Sarajeva u danima opsade. Poginuo je na dužnosti komandanta 2. Viteške motorizovane brigade. Ratno priznanje “Zlatni ljiljan” dobio je 1992. godine, a posthumno je odlikovan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata, 1994. godine, kao brigadni general ARBiH.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je KAD_8623.jpg

Brojne delegacije, članovi porodice Zajko, saborci, komšije i prijatelji rahmetli Zajke, okupli su se danas kod spomen – obilježja da odaju počast i prisjete se svih poginulih boraca, velikih ljudi, i velikih bitaka, koje su vođene tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata od ‘92. do ‘95. godine.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo kazao je kako se rahmetli Safet Zajko odmah stavio u funkciju potpune odbrane sa svim svojim kapacitetima, jer je znao šta čeka njegov narod i Bosnu i Hercegovinu.

“Od Buča Potoka do Sokolja je bilo osam mjesta tj. punktova gdje su bile prave jedinice kao neka vrsta štabova. Ja sam imao osjećaj da je Zajko uvijek bio prisutan u mom štabu, a pored mog je imao još sedam štabova. Ne možete ni zamisliti kolika je to energija da obiđe svih osam punktova i tako stalno. On je nama unio jednu sigurnost na početku rata. Na našu nesreću poginuo je 17. juna 1993. godine, sedam dana poslije oslobađanja Mijatovića Kose za koju je doista uvijek govorio da se treba osloboditi, to mu je bio san,” kazao je Delalić.

Sado Šatrović, predsjednik ”Udurženja 2. Viteška Novi Grad Sarajevo”, pozdravio je sve prisutne i pozvao na akademiju koja će se večeras održati u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo.

“Večeras će biti priređen historijski čas, pričat će se o našim herojima. ”Udruženje 2. Viteška” i u narednom periodu nastaviti će da gaji tradiciju oslobodilačkog rata 1992-1995. i neće zaboraviti naše komadante, heroje i naše šehide kao i sve one koji su dali doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, ‘’ kazao je Šatrović.

Akademija posvećena herojima sa Žuči, Safetu Zajki, Safetu Isoviću i Salki Muraspahiću održat će se večeras u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo sa početkom u 18:00 sati.

Danas od 14 sati u prostorijama Memorijalnog centra Kovači priređena je izložba našeg legendarnog komandanta Safeta Zajke.

Izvor: Press Općine Novi Grad

Previous Fojnički Reumal otvara obnovljenu “Banju Reumal”
Next Bingo otvorio novi hipermarket u Čeliću - radna mjesta za šezdeset stanovnika

You might also like

NAŠI DANI

Ivo Josipović: Ustaška je zmija još tu, prijeti, sikće..

Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske u razgovoru za Faktor… – Priča o komemoriranju žrtava Bleiburga, kako se zovu stradalnici s kraja rata i početka mira nakon Drugog svjetskog rata, bit

NAŠI DANI

Na godišnjicu kada je ARBiH oslobađala dijelove RH, Milanović odlikuje zloglasne jedinice HVO-a

Na današnji dan prije 26 godina jedinice 5. korpusa A RBIH spojile su se sa Hrvatskom vojskom u mjestu Grabovac na cesti Rakovica -Plitvička jezera. Podsjetimo, dan prije Hrvatska je

NAŠI DANI

100 najvećih bosanskih kompanija bilježi rast broja zaposlenih za skoro 20.000!

Prva relevantna procjena prošlogodišnjeg poslovanja bosanskohercegovačkih kompanija koje su se rangirale na ljestvicama 100 najvećih u Bosni i Hercegovini, temeljena na godišnjim finansijskim izvještajima, potvrđuje da su kompanije u oba