Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

Obilježena godišnjica progona i stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

U sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“, više stotina mještana Ljutočke doline, te predstavnici gradske i kantonalne vlasti, okupili su se jučer ispred spomen-obilježja “Jama Bezdana”. Tužna godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline i ove godine bila je prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i činjenice da za stravične zločine do sada niko od nije odgovarao.

Kako su istakli predstavnici Organizacionog odbora manifestacije, preživjeli mještani Ljutočke doline neće dozvoliti da se istina o stradanju Bošnjaka zaboravi, a zločinci ostanu bez zaslužene kazne. Stoga će, ističu, nastaviti sa borbom za istinu i pravdu koju zaslužuju porodice nevino ubijenih Bošnjaka.

Prisjećanju na tragediju mještana Ljutočke doline prisustvovao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je nakon obilaska jame Bezdana, zajedno sa mještanima Orašca, Ćukova, Klise i Kulen Vakufa položio cvijeće na šehidska spomen obilježja u Orašcu i Kulen Vakufu, mjestu pogibije Muhe Zajkića i na centralnom šehidskom mezarju Duliba. U sklopu obilježavanja godišnjice stradanja, obavljena je i dženaza i ukop Ibrahima Derviševiću na šehidskom mezarju Dulibe.

Foto: RTVUSK

Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 85 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 01.09.1997. godine. Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 03.10.1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

 

Izvor: RTV Bihać

Previous Ima li Izetbegović strateškog partnera?
Next ATT iz Gornjeg Vakufa: Sarađuju s Volkswagenom; Nijemci ih proglasili najpoželjnijim dobavljačem u regionu

You might also like

OTPOR BOSNE

Završeni Slobodarski dani u Bužimu (Video)

Nakon dvanaest dana vjerskih, sportih, historijskih i kulturnih sadržaja spuštena je zavjesa na dvadeset i četvrtu manifestaciju “Slobodarski dani viteškog garda Bužima, obilježavanjem dvadeset i sedme godišnjice od osnivanja 505.Viteške

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji: Idriz dobio ime po djedu kojeg su ubili zločinci u Zvorniku

U Memorijalnom šehidskom kompleksu Gornja Kalesija danas je klanjana dženaza za pet žrtava s područja Opštine Zvornik koje su u proljeće i ljeto 1992. godine ubili pripadnici Vojske i MUP-a

NAŠI DANI

Grlić Radman: Navodno jedan poginuli Hrvat u Pojasu Gaze

Jedan hrvatski državljanin navodno je poginuo u Pojasu Gaze, rekao je u petak hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, no dodao da se to još mora potvrditi.