Obilježena godišnjica zločina na Mostini kod Čajniča

Obilježena godišnjica zločina na Mostini kod Čajniča

Pored Lovačkog doma na Mostini kod Čajniča danas je obilježena 29. godišnjica stradanja bošnjačkog naroda sa područja opštine Čajniče, javlja Anadolu Agency.

Porodice ubijenih Čajničana, sa predstavnicima Muftijstva goraždanskog i Medžlisa IZ Čajniče položile su cvijeće pored devastiranog objekta, koji je početkom rata u Bosni i Hercegovini pretvoren u logor i u kojem su u maju 1992. godine ubijene 42 osobe. Radi se o civilima koji su prethodno zarobljeni u gradu i okolnim selima, kao i na cesti prema Pljevljima dok su pokušavali pobjeći od rata.

Iako već u poznim godinama Hiba Cicvara svake godine dođe na mjesto na kojem je ubijen njen sin. Zarobljen je sa ostalim civilima koji su izvedeni iz autobusa koji je saobraćao kroz Čajniče.

“Nikad ništa nismo saznali. Molili k’o Boga, kumili, pomagali, da makar znamo gdje su im kosti. Umrijeću, a neću znati. I šta da vam kažem, znate kako to meni teško padne. Nije samo meni nego svakoj majki”, u suzama pričala je Hiba.

U maju 1992. godine zarobljen je i otac Hanke Jelašković, koji je do posljednjeg dana radio u fabrici na Lukama. Naređeno mu je da iz Kriznog štaba donese potvrdu da ne posjeduje oružje, a da će zauzvrat dobiti brašna.

“Otišao je od kuće, pozdravio se s nama. Sve što je imao kod sebe, ličnu kartu, novčanik, ostavio je. Poveo je sestru sa sobom koja je imala tada 9 godina. Nju je ostavio iza jednog ćoška i rekao – ako šta vidiš sumnjivo, bježi. Ona je vidjela kako su ga ubacili u tu prostoriju i rekli mu tebe treba Fabijane zaklati, dobro si nam došao na noge”, rekla je Hanka.

To je posljednja informacija o ocu Mehmedu, kojeg su kasnije ostali zarobljenici vidjeli na Mostini.

Porodice ubijenih boli što krivci do danas nisu kažnjeni, niti su posmrtni ostaci žrtava pronađeni. Apeli sa obilježavanja tužnih godišnjica jedino je što im je preostalo.

“Obilježavanje ovog datuma i podsjećanje na ovaj datum ne treba onima koji su ovdje stradali. Vjerujem da je njima Allah dž.š. obezbijedio mjesto u dženetu. Ovo je potrebno zbog nas, zbog naše djece, da se ovaj stravični događaj nikad ne zaboravi”, rekao je odbornik u Skupštini opštine Čajniče, Izet Alihodžić.

Pred duše žrtava ratnih zločina u Čajniču proučen je jasin.

Previous Mirjana Hrga: Gaza – najveći logor 21. stoljeća
Next Živi svjedoci logora u Liplju: Sestre Salihović torturu istrpjele bez jauka

You might also like

NAŠI DANI

Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Otvoreni studio Federalnog radija… „Mislim da je sad prvi put jasno utvrđeno šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu imajući u vidu šta

NAŠI DANI

Sačuvan nakon rušenja: Kuran će biti vraćen džamiji u banjalučkom naselju Vrbanja

Kuran iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja jedini je sačuvan pisani trag nakon rušenja ove džamije u proteklom ratu, te će u narednom periodu biti vraćen u džamiju. Rekao je

NAŠI DANI

Prlić i ostali: Odbijen zahtjev Hrvatske da dokaže nevinost

Haški tribunal odbio je zahtjev Republike Hrvatske da se uključi u žalbeni predmet protiv šestorice bivših visokih funkcionera “Herceg-Bosne”.   U odluci koju je potpisao predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius