Obilježeno 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića

Obilježeno 100 godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića

U toku života objavio je 173 bibliografske jedinice, a posthumno mu je publicirano još 11 napisanih radova… kao njegova kapitalna djela izdvajaju se Bosanski pašaluk, postanak i podjela, prevod Putopisa Evlije Čelebije i Književnost muslimana BiH na orijentalnim jezicima.

Općina Visoko u saradnji sa BZK Preporod Visoko ove godine je u sklopu programa Dan općine Visoko (29. augusta) široj javnosti ponudila između ostalih aktivnosti i sjećanje na značajne ličnosti koje su rođene ili su živjele u Visokom. Ovu godinu BZK Preporod Visoko je posvetio dr. Hazimu Šabanoviću i Ibrahim ef. Hodžiću, a povodom 100 godina od njihovog rođenja.

U Kulturnom centru “Altindag-Visoko” u Prijekom, a u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Visoko, organizovano je obilježavanje stotinu godina od rođenja dr. Hazima Šabanovića.

Veliki broj Visočana posjetio je izložbu i tribinu, čiji inicijator je bio profesor Haris Gorak, koji već godinama pokušava svoje učenike u školi koja nosi ime prema dr. Hazimu Šabanoviću, naučiti ko je bio dr. Šabanović i zašto je on važan za Visoko i BiH.

Upravo otvorenje ove izložbe na Dan Općine i tribina posvećena liku i djelu dr. Hazima Šabanovića nastojanje je BZK “Preporod” Visoko da očuva na neki način, u tradiciji grada i države, lik i djelo dr. Hazima Šabanovića, koji je svoje mjesto u historiji naše države itekako zaslužio.

Izložba i tribina posvećene 100 godina rođenja dr. Hazima Šabanovića

Dr. Hazim Šabanović rođen je 13. 01. 1916. godine u Poriječanima kod Visokog. U Visoko, tačnije u školi na Kraljevcu završio je svoje osnovno obrazovanje, a dalje obrazovanje nastavlja u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja, 1936. godine upisuje se na Višu islamsku šerijatsko-teološku školu. U naredne četiri godine stiče obrazovanje ne samo iz pravnih nauka, nego i znanje iz tradicionalno islamsko-arapskih disciplina, te posebno poznavanje arapskog, turskog i osnove perzijskog jezika.

Na ovoj visokoškolskoj instituciji diplomirao je 1940. godine. Od 1941. godine radio je na različitim pozicijama u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Zemaljskom muzeju u Sarajevu, Orijentalnom institutu u Sarajevu, Pravnom fakultetu u Sarajevu, sve do 1956. godine kada je u Beogradu na Filozofskom fakultetu uspješno odbranio svoju doktorsku disertaciju Bosanski pašaluk, postanak i podjela.

 

Već tada dr. Šabanović se bavio naučnim radom na visokom nivou, što ga dovodi do izbora na mjesto višeg naučnog savjetnika u Orijentalnom institutu, što danas odgovara zvanju univerzitetskog profesora.

Do kraja svog života, uprkos upozorenjima ljekara o narušenom zdravlju, bavio se naučnim radom koji ga je odveo u Istanbul, gdje je dr. Hazim Šabanović i umro 22. 03. 1971. godine, a ukopan je na mezarju u rodnim Poriječanima.

Izložba i tribina posvećene 100 godina rođenja dr. Hazima Šabanovića

U toku života objavio je 173 bibliografske jedinice, a posthumno mu je publicirano još 11 napisanih radova, od čega 9 predstavljaju zasebna djela, 57 članaka iz enciklopedija, a ostalo su studije različitog obima objavljene u raznim periodičnim izdanjima, a kao njegova kapitalna djela izdvajaju se Bosanski pašaluk, postanak i podjela, prevod Putopisa Evlije Čelebije i Književnost muslimana BiH na orijentalnim jezicima.

 

(Visoko.co.ba/MiruhBosne)

Previous ZAROBLJENICI MILOŠEVIĆEVE I KARADŽIĆEVE POLITIKE
Next Kik-boks: Mirza Pramenković svjetski juniorski prvak

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Pred dodjelu Oscara: Crnogorci navijaju za ‘Aidu’

Crnogorski istaknuti filmski poslenici u razgovoru za Vikend novine pričaju o svojim favoritima, osvrću se na nominaciju ostvarenja iz Bosne i Hercegovine u režiji Jasmile Žbanić “Quo vadiš, Aida” ali i komentarišu

KULTURA I UMJETNOST

Tuzla: Izložba fotografija “Borba nane Fate Orlović“

Na Trgu slobode u Tuzli u četvrtak je otvorena izložba fotografija “Borba nane Fate Orlović“, autora Ahmeta Bajrića – Blicka, koji od početka prati borbu bosanskohercegovačke herojine za svoju avliju

KULTURA I UMJETNOST

Mape grafika Sarajeva, nastale kao odgovor umjetnika na rat

  Sarajevska Galerija Collegium Artisticum ugostila je danas izložbu “Ratne mape grafika: Sarajevo ’92, ’93, ’94 i ’95” na kojoj je predstavljeno 77 radova profesora i studenata Akademije likovne umjetnosti