Obilne padavine uzrokovale probleme u Krajini: U Sanskom Mostu poplavljeno petnaestak stambenih objekata

Obilne padavine uzrokovale probleme u Krajini: U Sanskom Mostu poplavljeno petnaestak stambenih objekata

Kiša koja danima pada izazvala je izlijevanje rijeka i oborinskih voda i u Unsko-sanskom kantonu. Situacija je najteža u Sanskom Mostu, gdje se izlila rijeka Bliha, u mjestu Alagića Polje ugrozila 15-ak stambenih i pomoćnih objekata, javlja Anadolija.

Sinoć u večernjim satima rijeka Bliha izlila se iz korita poslije čega je došlo do nekontroliranog širenja toka rijeke tako da se nakon pola sata od izlijevanja na tom mjestu sastavile Bliha i Zdena te je nastao ogroman pojas teritorija koji je poplavljen i veliki broj stambenih objekata je u kratkom vremenskom roku ostao pod vodom.

Voda je prodrla u nekoliko objekata uz tokove ove dvije rijeke, a na području mjesnih zajednica Zdena, Husimovci, Pobriježje – Podlug, Vrše, Donji Kamengrad, Gornji Kamengrad, Fajtovci, Novo Naselje i Stari Majdan od rijeke Majdanuše.

Poplavom su ugrožene i putne komunikacije Sanski Most – Stari Majdan, Sanski Most – Fajtovci u Kamengradu gdje je i obustavljen saobraćaj u periodu od 23 do 6 sati.

Na području Bihaća situacija je najkritičnija u Kulen Vakufu jer je zbog obilnih padavina i slijevanja oborina sa okolnih brda došlo je podizanja vodostaja rijeke Une i Unca, te izlijevanja rijeke Une iz korita, čiji je vodostaj 50 centimetara iznad kritične tačke.

Zbog ugroženosti objekata na intervenciju su upućeni pripadnici Vatrogasne jedinice sa pumpama za ispumpavanje vode i vrećama sa pijeskom. U MZ Orašac izvršena je intervencija prokopavanja jednog oborinskog kanala, te uklanjanje odrona na putnoj komunikaciji Orašac – Kulen Vakuf.

Rijeke su se izlile i u Cazinu, Ključu i Bosanskoj Krupi ali nema ali nema poplavljenih objekata.

Na magistralnom putu M-14 pravcu Bosanska Krupa-Bosanska Otoka u mjestu Stegarić jutros je zbog odrona bio zatvoren za saobraćaj , a sada se odvija jednom kolovoznom trakom.

Iako su padavine prestale vodostaj rijeka od jutros je još u porastu. Nadu u smirivanje situacije u Sanskom Mostu daje podatak da vodostaj Blihe koji je jutros bio maksimalnih 183 centimetara od jutros u opadanju, i u 11 sati je bio 106 centimetara.

Previous Sarajevo u najužem izboru za nagrade Global Production
Next Bosanska farmaceutska kompanija ZADA Pharmaceuticals uskoro otvara nova strana tržišta za svoje proizvode

You might also like

NAŠI DANI

Okupljanje učesnika “Marša mira”: Očekuje se oko 5 hiljada učesnika

U sapanjskom naselju Nezuk danas/večeras je započelo okupljanje prvih učesnika ovogodišnjeg “Marša mira” – Nezuk – Potočari 2024. U video prilogu pogledajte izjave i utiske ovogodišnjih učesnika. Prema procjenama organizatora

NAŠI DANI

Brojna turska delegacija predvođena Erdoğanom sutra u posjeti Bosni i Hercegovini

 Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susrest će se sutra, 6. septembra s delegacijom Republike Turske koju predvodi predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan. Uz

NAŠI DANI

Poplavljeno stotinjak stambenih objekata u Čeliću

Cjelodnevne intenzivne kišne padavine prouzrokovale su brojne probleme građanima Tuzlanskog kantona, a prema preliminarnim podacima najteža situacija je na području Općine Čelić, javlja Fena.  – Nalazim se pred zgradom općine