Objavljen novi broj Bosanskih studija

Objavljen novi broj Bosanskih studija

Nakon nešto više od deset godina Institut za bošnjačke studije – BZK „Preporod“ ponovo je počeo izdavati i objavljivati Bosanske studije – časopis za istraživanje bosanske misli i kulture (Bosnian studies – journal for research of Bosnian thought and culture) na engleskom jeziku.

Novi broj Bosanskih studija (Vol. IV, No.1/2020) u odnosu na prethodne brojeve donosi nekoliko novina, koje se prije svega ogledaju u publikovanju članaka u štampanom i digitalnom formatu. Na ovaj način Institut za bošnjačke studije (IBS) nastoji slijediti savremene trendove u izdavačkoj djelatnosti te približiti nauku, naučni rad i istraživanje široj čitalačkoj publici, ali i svim zainteresiranim naučnim radnicima i istraživačima kako u Bosni i Hercegovini, regionu tako i širom svijeta. Digitalno izdanje novog broja ali i svih prethodnih brojeva dostupni su na zvaničnoj stranici Časopisa, sa slobodnim pristupom. Za pristup cjelovitom tekstu objavljenih članaka potrebno je registrirati se na stranici koja je besplatna.

Časopis Bosnian studies pokrenut je 2007. godine u okviru Instituta za bošnjačke studije – Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ sa ciljem predstavljanja ključnih naučnih i kulturnih pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake međunarodnoj i domaćoj naučnoj i kulturnoj javnosti.  Usljed nedostatka finansijskih sredstava Časopis je 2009. godine prestao sa izlaženjem. Do tada  su objavljena četiri broja časopisa pod uredništvom prof. dr. Fikreta Karčića i prof. dr. Senadina Musabegovića.

Od ponovnog pokretanja na mjestu glavnog urednika je prof. dr. Šaćir Filandra, izvršni urednik dr. Ahmed Kulanić, a redakciju čine prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Hamza Karčić, prof. dr. Adnan Jahić, prof. dr. Vahidin Preljević, prof. dr. Peter Smeriga, prof. dr. Sead Turčalo, prof. dr. Keith Doubt, prof. dr. Benjamin Moore, prof. dr. Marko Atilla Hoare, prof. dr. Ruthner Clemens, i prof. dr. Bogusław Zieliński.

Bosanian studies trenutno su indeksirane u CEEOL bazi podataka sa ciljem uključivanja u sve relevantne naučne baze.

Sa ciljem promocije nauke, naučnog rada i nadasve bivanjem platforme za intelektualnu debatu, razmjenu mišljenja, kritičkog propitivanja ključnih društvenih, kulturoloških i političkih pitanja Bosanske studije pozivaju naučne radnike i istraživače iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta da slanjem svojih radova doprinesu razvoju Časopisa.

Radovi se mogu dostaviti putem e-maila: institut@preporod.ba ili putem zvanične stranice časopisa: www.ibs.preporod.ba/bosnian-studies.

Previous Obilježeno 450 godina od izgradnje džamije Sinan-paše Boljanića u Čajniču
Next Kapacitet izolatorija Podhrastvi popunjen: Osoblje KCUS-a samo nosi teret liječenja kovid pacijenata

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U KINO SALI OPĆINE NOVI GRAD PREMIJERNO PRIKAZAN FILM “DOBRINJA, OPSADA U OPSADI”

U prepunoj kino sali Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je premijerno prikazan novi dokumentarni film autora Avde Huseinovića „Dobrinja, opsada u opsadi“. Ovaj historijski važan dokument, koji govori o preteškim

HISTORIJA

Utjecaj Bošnjaka na razvoj osmanske umjetnosti: Minijaturisti, kaligrafi, inženjeri, zlatari, ćilimari, arhitekte…

“U godinama našeg šegrtovanja, kada je majstor Osman tek bio prešao s položaja kalfe na mjesto majstora, svi smo prema njemu osjećali veliko poštovanje, divljenje i ljubav. Bio je veliki

NAŠI DANI

Simpozij o prvom bosanskom predsjedniku: ‘A. Izetbegović spada u red posljednje generacije državnika koja je imala poštovanje na istoku i zapadu’

Međunarodni dvodnevni simpozij ”Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića” otvoren je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, prenosi Fena. Otvaranju