Objavljen novi broj Bosanskih studija

Objavljen novi broj Bosanskih studija

Nakon nešto više od deset godina Institut za bošnjačke studije – BZK „Preporod“ ponovo je počeo izdavati i objavljivati Bosanske studije – časopis za istraživanje bosanske misli i kulture (Bosnian studies – journal for research of Bosnian thought and culture) na engleskom jeziku.

Novi broj Bosanskih studija (Vol. IV, No.1/2020) u odnosu na prethodne brojeve donosi nekoliko novina, koje se prije svega ogledaju u publikovanju članaka u štampanom i digitalnom formatu. Na ovaj način Institut za bošnjačke studije (IBS) nastoji slijediti savremene trendove u izdavačkoj djelatnosti te približiti nauku, naučni rad i istraživanje široj čitalačkoj publici, ali i svim zainteresiranim naučnim radnicima i istraživačima kako u Bosni i Hercegovini, regionu tako i širom svijeta. Digitalno izdanje novog broja ali i svih prethodnih brojeva dostupni su na zvaničnoj stranici Časopisa, sa slobodnim pristupom. Za pristup cjelovitom tekstu objavljenih članaka potrebno je registrirati se na stranici koja je besplatna.

Časopis Bosnian studies pokrenut je 2007. godine u okviru Instituta za bošnjačke studije – Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ sa ciljem predstavljanja ključnih naučnih i kulturnih pitanja vezanih za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake međunarodnoj i domaćoj naučnoj i kulturnoj javnosti.  Usljed nedostatka finansijskih sredstava Časopis je 2009. godine prestao sa izlaženjem. Do tada  su objavljena četiri broja časopisa pod uredništvom prof. dr. Fikreta Karčića i prof. dr. Senadina Musabegovića.

Od ponovnog pokretanja na mjestu glavnog urednika je prof. dr. Šaćir Filandra, izvršni urednik dr. Ahmed Kulanić, a redakciju čine prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Hamza Karčić, prof. dr. Adnan Jahić, prof. dr. Vahidin Preljević, prof. dr. Peter Smeriga, prof. dr. Sead Turčalo, prof. dr. Keith Doubt, prof. dr. Benjamin Moore, prof. dr. Marko Atilla Hoare, prof. dr. Ruthner Clemens, i prof. dr. Bogusław Zieliński.

Bosanian studies trenutno su indeksirane u CEEOL bazi podataka sa ciljem uključivanja u sve relevantne naučne baze.

Sa ciljem promocije nauke, naučnog rada i nadasve bivanjem platforme za intelektualnu debatu, razmjenu mišljenja, kritičkog propitivanja ključnih društvenih, kulturoloških i političkih pitanja Bosanske studije pozivaju naučne radnike i istraživače iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta da slanjem svojih radova doprinesu razvoju Časopisa.

Radovi se mogu dostaviti putem e-maila: institut@preporod.ba ili putem zvanične stranice časopisa: www.ibs.preporod.ba/bosnian-studies.

Previous Obilježeno 450 godina od izgradnje džamije Sinan-paše Boljanića u Čajniču
Next Kapacitet izolatorija Podhrastvi popunjen: Osoblje KCUS-a samo nosi teret liječenja kovid pacijenata

You might also like

TURIZAM

Goražde: Festival prijateljstva i Eko-Drinska regata uz veliki broj učesnika

Više od 280 uglavnom mladih ljudi iz različitih dijelova svijeta učestvovalo je za vikend u velikoj Drinskoj Eko regati. Sa Modrana na Ustikolini spustilo se više od 40 čamaca, a

KULTURA I UMJETNOST

Tim Roth na SFF-u, dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva

Britanski glumac Tim Roth primiti će nagradu Počasno Srce Sarajeva za svoj izniman doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji koja će se održati 20. augusta u

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Adil Zulfikarpašić je bio metafora Bosne: Godišnjica rođenja velikog bošnjačkog obnovitelja

Utemeljitelj i osnivač Bošnjačkog instituta, Adil Zulfikarpašić, rođen je 23. decembra 1921. godine u Foči. –Adil Zulfikarpašić je bio metafora Bosne. Bogatim i dugim životom u svojoj ličnosti je spajao