Objavljena prvostepena presuda u predmetu Simo Stupar i dr.

Objavljena prvostepena presuda u predmetu Simo Stupar i dr.

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 11.5.2021. godine, izrekao prvostepenu presudu u predmetu Simo Stupar i dr. kojom je optuženi Simo Stupar oglašen krivim da je počinio krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) progon, u vezi sa radnjama iz: tačke a) lišenje druge osobe života, tačke k) druga nečovječna djela slične prirode i tačke i) prisilni nestanak, a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH i članom 180. stav 1. istog Zakona.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 (dvanaest) godina.

Optuženi Simo Stupar kriv je što je u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području općine Vlasenica, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, u vezi sa ubistvom, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Optuženi Simo Stupar i Zoran Tešić oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama e) i k) KZ BiH, a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH i članom 180. stav 1. istog Zakona.   

Sud je odbio optužbu da su optuženi Simo Stupar i Zoran Tešić počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), e) i k) KZ BiH, u vezi sa članom 29. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Na osnovu odredbi člana 198. stav 2. i 3. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, oštećeni su u kompletnom oslobađajućem i odbijajućem dijelu sa imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu. 

Previous Mann Hummel lani zaposlio 100 radnika, premijer najavio podršku u širenju kompanije (Video)
Next Pozitivan primjer iz Mostara: Škola obezbjeđuje svojim učenicima praksu i siguran posao

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevo: Predstavljene knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat” i “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”

Knjige “Presretnuti razgovori: pripreme za rat”, autora Hikmeta Karčića, Emira Suljagića i Seada Turčala, i “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”, autora Hikmeta Karčića, promovisane  su danas

NAŠI DANI

Nova školska godina: U Sarajevu i Goraždu rast broja osnovaca

  Nova školska 2018/2019. godina u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, a tim povodom federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je svim učenicima,

NAŠI DANI

Ivanić: Dodik je osramotio sebe i srpski narod

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, počasni predsjednik PDP-a, komentirajući slučaj ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kazao je da se ne sjeća