Obnova državnosti – Formiranje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine

Obnova državnosti – Formiranje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine

Narodi Bosne i Hercegovine vode već dvije i po godine krvave borbe u kojima su bile nebrojene žrtve za oslobodenje našeg naroda ispod tuđinskog jarma.

Naša junačka vojska snagom svoga bratskog jedinstva i svog oružja, oslobodila je najveći dio Bosne i Hercegovine i omogućila našem narodu da u slobodi živi i udari temelje izgradnje nove i sretnije budućnosti. Na oslobođenoj teritoriji, dana 26 i 27 novembra 1943 sastali su se pretstavnici Srba, Hrvata i Muslimana i formirali svoje najveće i jedino političko pretstavništvo — Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

Na istorijskoj skupštini došlo je najjače do izražaja bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i Muslimana i čvrsta volja, da se pobjeda naših naroda nad okupatorom i njegovim ustaškim i četničkim najamnicima što prije dovede kraju. Svi Srbi, svi Hrvati i svi Muslimani najodlučnije su ustali i osudili politiku zavađanja, mržnje i šovinizma, koju su u Bosni i Hercegovini provodili svi tuđinski i nenarodni režimi.

Na skupštini su se zavjetovali pretstavnici naroda da će voditi nemilosrdnu borbu protiv istrebljivača naših naroda ustaških krvoloka i četničkih bandi. Zločinačka politika istrebljivanja, koju je okupator provodio pomoću velikosrpskih četničkih bandi Draže Mihajlovića i velikohrvatskih ustaških koljača Ante Pavelića, doživjela je svoj slom pred silnim jedinstvom, koje se iskivalo u bosanskohercegovačkim brigadama i divizijama, u najširim narodnim masama Bosne i Hercegoviie, i koje je na najveličanstveniji način manifestovano na zasjedanju ZAVNOBIH-a.

Na skupštini su govornici jednakim žarom rodoljublja pozivali sve naše narode na iskivanje oružanog jedinstva i najšireg bratstva među narodima; jednako su pozivali na borbu protiv mračne izdajničke klike u inostranstvu okupljene oko jugoslovenske izbjegličke vlade i kralja, prvaci bivše Demokratske, Zemljoradničke stranke, HSS-a, bivše Jugoslavenske Muslimanske Organizacije te Komunisticke Partije i raznih kulturno-prosvjetnih udruženja i antifašistickih organizacija.

Osnivanjem ZAVNOBIH-a udareni su najčvršći temelji izgradnje slobodne i ravnopravne Bosne i Hercegovine; dokrajčeno je za svagda sa politikom velikosrpskih i velikohrvatskih grabežljivaca, koji su bili nezasitni u pljačci naroda Bosne i Hercegovime i njegovih bogatstava.

Bosanci i Hercegovci, osnivanjem svoga Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja utrli su put ka izgradnji slobodne i ravnopravne Bosne i Hercegovine u bratskoj i federativnoj zajednici naroda Jugoslavije: oni su time udarili glogov kolac svim nenarodnim klikama, koje hoće da povrate staro stanje. Slobodna i ravnopravna Bosna i Hercegovina biće jednako draga i jednako majka svim svojim sinovima i Srbima i Hrvatima i Muslimanima.

Formiranje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine’, FRONT SLOBODE, 10.03.1944.

Previous Bjelašnica-Igman: Isporučen prvi kontigent topova za vještačko osnježenje
Next Bitka na Majevici koja je trajala veći dio novembra '94. okončana velikom pobjedom bosanske armije (Video)

You might also like

HISTORIJA

Dubrovačka palača vojvode Sandalja Hranića

Palača vojvode Sandalja Hranića jedno je od onih reprezentativnih dubrovačkih stambenih zdanja danih bosanskim kraljevima i velikašima u posljednjim desetljećima 14. i prvoj trećini 15. stoljeća. Uz izdašne darove u

HISTORIJA

Godišnjica smrti: Dr Safvet-beg Bašagić – Jedan od najeminentnijih Bošnjaka svoga vremena

Safvet-beg Bašagić je rođen 1870. godine u Nevesinju, u Bosni i Hercegovini. Mekteb je pohađao u Mostaru i Konjicu, gdje je proveo dio djetinjstva, kao i u Foči, Ljubuškom i

HISTORIJA

Safvet-beg Bašagić: Jedan od vodećih bosanskih intelektualaca kraja 19. i početka 20. vijeka

  U listu ‘Novi behar’ ostalo je zapisano da do 9. aprila 1934. godine Sarajevo nije vidjelo veličanstvenije dženaze od one Safvet-begu Bašagiću. Povorka je krenula iz Hrgića ulice, a