Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH

Obnovljen trg kod zgrade Kantona Sarajevo: Njegov naziv podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa ARBiH

 

Obnovljen je trg kod zgrade u kojoj su smješteni Kanton Sarajevo i Općina Centar, a njegov službeni naziv  je Trg Prvog korpusa Armije RBiH. Zvaničnom okončanju radova na njegovoj sanaciji i uređenju prisustvovali su premijer KS Adem Zolj i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Projekt obnove finansirala je Općina Centar, a realiziran je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Zolj je u svom obraćanju govorio o nazivu ovog trga, odnosno o značaju Prvog korpusa Armije RBiH za građane Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

„Projekt obnove je kvalitetno urađen i ovaj park neka služi svim građanima Sarajeva, a pogotovo našoj djeci i omladini“, dodao je premijer Zolj.

Ministar Fišo je kazao da je radostan zbog završetka obnove ovog trga.

img-4915.jpg

„Sjećamo se 1. septembra prošle godine kada smo počeli obnovu ovog trga. Sretan sam što ga danas potpuno uređenog predajemo na korištenje borcima i mladima, uz obavezu da trajno njeguju sjećanja na našu herojsku borbu vođenu tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata“, istakao je ministar Fišo.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je naglasio da obnovljeni trg svojim nazivom simbolizira i podsjeća na tekovine borbe časnih branilaca Prvog korpusa, te je svima sa ovog mjesta uputio čestitke povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Odluka o početku realizacije ovog projekta je donesena na osnovu činjenice da je posljednja rekonstrukcija parka urađena davne 1972. godine i da se nalazio u izuzetno lošem građevinskom stanju. S obzirom na njegovu složenost, sanacija i obnova je rađena u fazama.

Završetkom sanacije i uređenja Trga Prvog korpusa Armije RBiH građani su dobili lijepu pješačku zonu s uređenim kamenim gazištima i fontanama, te dotjeranim zelenim površinama i ugrađenom led rasvjetom.

Previous Na Dan pobjede nad fašizmom odata počast ubijenoj djeci Sarajeva
Next Svečanim otvaranjem obnovljenog Partizanskog groblja u Mostaru obilježen Dan pobjede nad fašizmom

You might also like

NAŠI DANI

‘Mlada Vojvodina’ skinula i spalila transparent koji veliča presuđenog zločinca

  Organizacija Mlada Vojvodina danas je skinula a potom i spalila transparent “Radovan Karadžić heroj”, koji su jutros nepoznati počinioci okačili na jedan nadvožnjak u Novom Sadu. Mlada Vojvodina je

NAŠI DANI

Džaferović i Komšić odali počast i položili cvijeće povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su, povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, odali počast i položili cvijeće na mezarju Kovači i na spomen-obilježjima

NAŠI DANI

Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih

Ukupna naplata javnih prihoda u 2019. godini iznosi više od 5,3 milijarde KM, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za oko 118,1 milion KM ili 2,28 posto, kazao