Očaravajući Tunis: Egzotika udaljena manje od dva sata leta

Očaravajući Tunis: Egzotika udaljena manje od dva sata leta

Tunis je tražena destinacija za turiste iz Adria regije zbog efikasne organizacije turističkih agencija koje nude sve – od charter letova do rezervacija, olakšavajući putovanje. Osim luksuznih resortnih odredišta uz obalu Sredozemnog mora, Tunis nudi i bogatu kulturnu baštinu, egzotične plaže te tradicionalni šarm. U raznolikoj ponudi turisti mogu pronaći sedmodnevne “all inclusive” pakete već od 600 eura po osobi.

Putovanje u ovu zemlju koja se prostire duž obale Sredozemnog mora nudi nezaboravno iskustvo koje uranja posjetitelje u bogatu historiju, raznoliku kulturu i zadivljujuće prirodne ljepote. Država odražava jedinstven spoj Mediterana, Orijenta i Afrike.

Tuniska kultura, obogaćena naslijeđem feničanske, grčke, rimske, bizantske, arapske i zapadnoevropske civilizacije, prisutna je u svakom kutku zemlje, od drevnih spomenika do svakodnevnog života Tunižana.

Glavni grad zemlje također nosi naziv – Tunis, smješten je na podnožju brda Byrsa, gdje je nekada bila slavna Kartagina. Ruševine Kartagine, nekadašnje moćne metropole, evociraju slavnu historiju tog područja, dok moderni Tunis odiše kozmopolitskom energijom i dinamikom savremenog života. Trgovanje u Medini, živopisnom srcu starog grada, pruža autentičan uvid u lokalnu kulturu i tradiciju.

Iz uskih uličica prepunih začina i šarenih marama ulazite u moderne avenije sa staklenim zgradama, što stvara dojam kao da ste u srcu Evrope. Taj kontrast između starog i novog, između tradicionalnog i modernog, čini Tunis jedinstvenim i neodoljivim odredištem.

Kartagina – svjedok slavne prošlosti. Posjeta ovom mjestu – nekada velikom rivalu Rima, nudi uvid u bogatu antičku historiju i slavnu prošlost ovog područja. Ostaci drevnog grada uz obalu Sredozemnog mora podsjećaju na vjekovnu borbu za moć i dominaciju koja je oblikovala sudbinu Mediterana.

Kartagina je bila svjedok mnogih velikih događaja, od punskih ratova, kada su se sukobljavale dvije velike sile, do rimskih osvajanja koja su konačno označila kraj njenom neovisnom postojanju. Danas posjetitelji imaju priliku istražiti ruševine grada, te otkriti slojeve historije koji leže zakopani ispod površine. Nažalost, samo je dio ovog drevnog grada sačuvan, ali čak i taj dio još uvijek nije potpuno istražen, što znači da ispod površine leže još uvijek velike tajne koje čekaju da budu otkrivene.

Očaravajući Sidi Bou Said

Sidi Bou Said, gradić smješten na litici s predivnim pogledom na more, odiše mediteranskim šarmom i ljepotom. Definitivno je jedno od mjesta koja ne smijete zaobići ako se nalazite u Tunisu. Inspiracija mnogim umjetnicima, ovaj slikoviti grad privlači svojom jedinstvenom arhitekturom i kulturnom baštinom. Poznat po svojim karakterističnim bijelim kućama s plavim prozorima i vratima, Sidi Bou Said stvara dojam kao da se nalazite u Grčkoj. Bogata historija grada obogaćena je rimskim, arapskim i osmanskim utjecajima. Šetnje uz obalu pružaju priliku za istraživanje lokalnih umjetničkih galerija, butika s ručno izrađenim suvenirima i uživanje u ukusnoj mediteranskoj kuhinji u tradicionalnim restoranima.

Sahara

Gotovo 40 posto teritorije Tunisa pokriva Sahara, najveća pustinja na svijetu. Za ljubitelje avanture i nezaboravnih doživljaja, Sahara nudi jedinstvenu priliku za istraživanje njenih prostranstava i ljepota. Posjetitelji mogu uživati u jahanju kamila i vožnji kvadovima ili džipovima kroz pustinjske dine, te posjete beduinskim selima i upoznavanje s njihovom kulturom i hranom.

Za ljubitelje filma, posjeta mjestima gdje su snimani kultni filmovi poput “Ratova Zvijezda” pruža dodatnu čaroliju. Za dodatnu autentičnost, posjetitelji mogu boraviti u beduinskim šatorima koji pružaju jedinstvenu pustinjsku avanturu pod zvijezdama. Kairouan, grad s bogatom historijom i arhitekturom, osvaja srca posjetitelja svojom mističnom atmosferom i tradicionalnim zanatima.

 

Kultura i ekonomija

Gostoprimstvo Tunižana je duboko ukorijenjeno u njihovoj kulturi. Posjetitelji Tunisa često doživljavaju izrazitu ljubaznost i toplinu lokalnog stanovništva. Cjenkanje je također dio svakodnevnog iskustva, posebno na tržnicama i u suvenirnicama. To je dio kulturnog običaja, gdje prodavači, ali i kupci uživaju u prijateljskom pregovaranju o cijenama proizvoda. Bitno je zapamtiti da je cjenkanje u Tunisu dio folklora, stoga se može činiti pomalo intenzivnim, ali je zapravo dio procesa uspostavljanja komunikacije.

Zemlja je poznata po obradi kože i ručno izrađenim kožnim proizvodima koji su dio bogate tradicije zanatske proizvodnje. Torbe, cipele i jakne od kože često su visokog kvaliteta, a zbog niskog životnog standarda cijene su vrlo pristupačne. Tako vrlo lako možete pronaći torbe već od 10 do 15 eura, jakne za 50 eura, a novčanike za svega pet eura.

Rafinerije nafte igraju važnu ulogu u ekonomiji zemlje. Iako imaju pristup bogatim izvorima nafte, cijene su podložne promjenama zbog svjetskog tržišta. Tunis je poznat po proizvodnji maslinovog ulja, ključnom dijelu tuniske kulture i ekonomije. Interesantno je napomenuti da je cijena maslinovog ulja često nekoliko puta viša od cijene goriva.

Luksuzni resorti i hoteli

Tunis zaista nudi opcije smještaja koje zadovoljavaju svačiji ukus i novčanik. Od elegantnih resortnih odredišta uz obalu Sredozemnog mora do luksuznih hotela u unutrašnjosti države. Cijene se razlikuju ovisno o hotelu i periodu sezone, te se sedmodnevni “all inclusive” može pronaći već od 600 eura pa sve do nekoliko hiljada eura po osobi.

Izdvojili smo nekoliko mjesta gdje možete odsjesti ako posjetiti Tunis.

  • Jasmin Hamamet Resort: Prestižno odredište na obali sa spektakularnim pogledima, luksuznim spa centrima i vrhunskim restoranima.
  • Port el Kantaoui: Ekskluzivno turističko naselje s bogatim sadržajima poput golf terena, marina i wellness centara.
  • Skanes: Mirno obalno odredište s udobnim smještajem u blizini pješčanih plaža i golf terena.
  • Hammamet: Tradicionalni šarm uz moderne pogodnosti, nudi bogatu kulturnu baštinu i prekrasne plaže.
  • Djerba: Egzotični otok s luksuznim resortima uz obalu ili u unutrašnjosti, koji pruža tropsku atmosferu i bogatu ponudu aktivnosti.

I za kraj, ne smijemo zaboraviti bakšiš, važan je dio iskustva u Tunisu. U hotelima je davanje bakšiša uobičajeno i poželjno. Radnici često primaju niske plaće – oko 250 eura, stoga je bakšiš važan dio njihovog prihoda i postao je dio svakodnevnice u resortima, piše Bloomberg Adria.

Previous Vrhunski rezultati: Učenici iz Bosne i Hercegovine na GENIUS Olympiadi u New Yorku osvojili jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju
Next Ograničena rekonstrukcija stadiona “Bilino polje” uoči predstojećih utakmica UEFA „Lige nacija“

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosna i Hercegovina: Nastavak pozitivnih trendova u turizmu

  U Bosni i Hercegovini u martu 2018. turisti su ostvarili 87.248 posjeta, što je više za 35,5 posto u odnosu na februar 2018. i za 15,5 posto više u

BH RAZGLEDNICA

Trivago objavio rang-listu najboljih destinacija: Mostar na 1. mjestu prema cijenama i kvalitetu usluge

Mostar je na prvom mjestu među evropskim turističkim destinacijama, a, prema ocjeni ugledne internet-stranice Trivago. Birali su se gradovi na osnovu ocjena kvaliteta usluge i cijene smještaja u standardnoj sobi

TURIZAM

Krajina u organskoj proizvodnji i turizmu

  Razvojne ekonomske šanse USK najviše se ogledaju u iskorištenosti potencijala u poljoprivredi i sve više rastućem turizmu. Posebno su značajne poljoprivredne površine kao što su oranice i bašte na