Od Grepka do Sjeništa… haj, kolika je Jahorina planina (FOTO)

Od Grepka do Sjeništa… haj, kolika je Jahorina planina (FOTO)

Od spomen obilježja “Ledena kolona” na Grepku, sarajevski planinari su u organizaciji PD “Energoinvest” pohodili na Jahorini vrh Sjenište na 1.910 metara nadmorske visine.

Tokom četverosatnog pješačenja do jahorinskog vrha, pravcem Grebak- Kiprovice-Vlačezi-vrelo Hlađenac – Sjenište planinari su jučer imali sve zimsko-proljetne vremenske prilike koje se u prirodi, posebni na planini, najbolje osjete.

Sunce, oblaci,  mirno i toplo vrijeme, a onda pri vrhu jaki udari vjetra, smjenjivali su se tokom uspona do Sjeništa. Uživali su ljubitelji prirode na odmorištima u planinskom suncu na kojem su prvi kaćuni i visibabe pokazale dolazak proljeća. Predjeli koji se  pri usponu do Sjeništa pokazuju su unikatni.  Vide se Treskavica, Lelija, Zelengora, Volujak, Maglić, Bioč, Ljubišnja, Romanija, Trebević, te jahorinski Klek i Obrovac. A u daljini i vrhovi Durmitora.

I upravo zbog takvog vidokruga i ljepote predjela kroz koje se prolazi i gdje se  na jahorinskom platou šumske staze smjenjuju s prostranim  livadskim padina ukrašenih brezištima, čija šarena crno-bijela stabla se stapaju s prostorom unaokolo također prošaranim snijegom, suhom travom i grmovima borovnica, ova planinarska ruta je po mnogo čemu drugačija od ostalih.

Dobar dio kretanja do Sjeništa od Grepka vodi iznad ratnog “puta spasa” kojim je  Goražde imalo jedinu vezu sa Sarajevom i teritorijama pod kontrolom Armije Republike BiH. Bio je to  jedini način da stanovništvo Goražda dobije osnovne životne namirnice i lijekova, a branitelji municiju. Desetine hiljada ljudi prolazilo je stotine kilometara teško prohodnih puteva i vrleti, a stotine ih je na tom putu umrlo od hladnoće, poginulo u zasjedama i od mina.

I jučerašnje pješačenje bilo je prilika za podsjetnik na ratna preživljavanja, odbranu i puteve do nezavisnosti BiH, a jedan od njih je bio preko Grebka, danas obilježen spomenikom simboličnog naziva  “Ledena kolona”.

Najmlađa učesnica jučerašnjeg pohoda bila je 10-godišnja Zara, a najbrži uz planinare bio je smeđi koker španijel Laki  kojeg su njegovi vlasnici poveli na “planinarenje”. On je  napravio posebnost pri usponu na vrh, izašavši na 1.910 metara nadmorske visine  ” u navezu”.  Zbog jakih udara vjetra, vlasnik ga je vezao uza se, kako ga vjetar ne bi otpuhao. A onda, kratko nakon silaska s vrha Laki je ponovo slobodno trčkarao među 43 planinara prateći i čelo i začelje kolone.

Vodiči  iz PD “Energoinvst” na subotnjem pohodu do Sjeništa bili su Hasna Smječanin, Sanja Korać i Zaim Aljičević.

Nakon sedmosatnog uživanja u pješačenju, otkrivanju novih staza i predjela na Jahorini i iskustva planinskog uspona po snijegu uz jake udare vjetra, koji su na momente stvarali utisak da će biti teško ostati na nogama,  u povratku se zapjevala i sevdalinka “Haj,kolika je Jahorina planina”… i zahvalnost organizatorima i vodičima za aktivan odmor u planini.

 

Tekst i foto: Bisera Džidić, FENA

Previous „Golden Camera Awards“: Prestižna filmska nagrada ponovo u rukama Edina Hasanovića
Next Bosna i Hercegovina rekorder u kupovini novih automobila

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Travnik: Završena restauracija Šarene džamije (FOTO)

U subotu 13. aprila, 2019. godine biti će upriličeno svečano otvorenje Šarene džamije u Travniku. Radovi (unutrašnji i vanjski)  na detaljnoj restauraciji i rekonstrukciji Šarene džamije trajali su nepune dvije godine. Ovaj nacionalni

BH RAZGLEDNICA

Producenti oduševljeni prirodom: U Bihaću se snima holivudski film “Divlja rijeka 2”

Na Štrbačkom buku kod Bihaća, u srcu Nacionalnog parka Una, počelo je snimanje visokobudžetnog igranog akcionog filma, javlja AA. “Bit će to akcioni film, rafting na rijeci, ovdje snimamo scene

TURIZAM

Baščaršijska “fantastična petorka“: Zanatlije koje plijene pažnju turista

Baščaršija je biser turističke ponude Sarajeva, a u njenom srcu su strmi Kovači koji imaju svojih pet živih bisera koji su sami po sebi sve veća turistička atrakcija, javlja Anadolu