Od koronavirusa se oporavilo skoro 78 hiljada ljudi

Od koronavirusa se oporavilo skoro 78 hiljada ljudi

 Prema zvaničnim statistikama, 77.783 osobe koje su se zarazile koronavirusom Covid-19 su se u potpunosti oporavile do 12 sati u ponedjeljak, 16. marta.

Od ukupno oko 173 hiljade zaraženih, od posljedica virusa je umrlo preko šest i po hiljada. Trenutno je svijetu nalazi oko 88.500 zaraženih, navodi se na stranici Worldometers koja koristi zvanične podatke vlada i novinskih agencija širom svijeta.

Koronavirus se dosad proširio na 158 zemalja svijeta. Među njima je najveći broj afričkih zemalja. Od zemalja u susjedstvu, Crna Gora je jedina koja nema niti jedan zabilježen slučaj zaraze Covid-19.

Najviše pogođena zemlja je Kina s 80.880 potvrđenih slučajeva zaraze, ali se dosad oporavilo 67.769 osoba dok je 3.213 osoba umrlo.

Italija je druga zemlja najviše pogođena koronavirusom sa preko 24 hiljade zaraženih. Preko 2.300 osoba se oporavilo, a oko 1.800 je umrlo.

Iran je treća najviše pogođena zemlja sa 14.991 zaraženom osobom, a ima preko 4.500 oporavljenih. U Iranu su od posljedica koronavirus umrle 853 osoba do ponedjeljka u podne.

Španija je četvrta na svijetu i druga u Evropi najviše pogođena zemlja sa preko 8.700 zaraženih. Ukupno se oporavilo 517 osoba, a 297 pacijenata je preminulo od posljedica koroanvirusa.

Od zemalja u susjedstvu, Hrvatska je najteže pogođena virusom gdje se ukupno 56 osoba zarazilo Covid-19, od kojih se troje oporavilo. Nema smrtnih slučajeva.

U Srbiji se ukupno zarazilo 55 osoba, a jedna osoba se oporavila. Također nema smrtnih slučajeva.

Bosna i Hercegovina ima 24 aktivna slučaja zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Covid-19 globalnom pandemijom 11. marta. Prema posljednjem izvještaju SZO-a, stopa smrtnosti od ovog virusa je dva posto.

Previous Federalni premijer: Isplata penzija, invalidnina i boračkih naknada je neupitna
Next Pripadnici OS BiH ostvarili izuzetne rezultate na takmičenju „Best Warrior 2020“ u Marylandu - SAD

You might also like

ZDRAVLJE

KCUS: Složenom operacijom spašena funkcija šake kod mlađeg pacijenta

Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS jučer je urađen izuzetno zahtjevan operativni zahvat presađivanja kosti i mišića s noge na ruku. Riječ je o mlađem pacijentu kojem je

ZDRAVLJE

Vlada FBiH izdvojila 10 miliona KM za pomoć zdravstvu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici donijela Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH, Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom

NAŠI DANI

Sarajevo: 55 studenata prijavilo za volontiranje u trijažnim centrima

Sve više liječnika i medicinskih sestara obolijeva od koronevirusa. Ali i sve više studenata zdravstvenih studija u Sarajevu odlučuje se volontirati u trijažnim punktovima u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Motiv