Od sutra kažnjivo negiranje genocida u Bosni i Hercegovini!

Od sutra kažnjivo negiranje genocida u Bosni i Hercegovini!

Zakon koji je donio Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, zvanično je objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, što znači da će negiranje genocida od sutra zvanično biti kažnjivo.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

-Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta – saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka.

– Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavka (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine – navodi se u Odluci.

– Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

– Ako je kazneno djelo počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

– Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što je ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili bilo na koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

– Počinitelj kaznenog djela iz stavka ovog članka koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se financira putem javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Kako je tada navedeno, ovaj Zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, koji god od tih dana nastupi ranije.

Ovaj Zakon izazvao je brojne reakcije, a naročito iz entiteta RS čiji su političari najavili posebnu sjednicu NSRS u petak kako bi razmotrili “odgovor” na ovaj zakon, piše Faktor.

Službeni glasnik BiH, broj 46/21 – ODLUKA VISOKOG PREDSTAVNIKA
Previous Bosna i Hercegovina i Srbija potpisale više sporazuma o pograničnoj saradnji
Next Na današnji dan pala je herojska Žepa, komandant Palić odveden s pregovora i ubijen u genocidu

You might also like

NAŠI DANI

Nehammer: Nezamislivo da Ukrajina dobije kandidatski status a ne Bosna i Hercegovina

Nezamislivo mi je da Ukrajina dobije kandidatski status, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine ne dobije. Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan

NAŠI DANI

Evo Morales smatra da je ono što se dešava u Pojasu Gaze genocid i da Izrael treba proglasiti terorističkom zemljom

Evo Morales, bivši predsjednik Bolivije, čija je zemlja prethodnih dana prekinula diplomatske odnose s Izraelom, s posebnim emocijama govorio je o Gazi. Morales smatra da je ono što se dešava

NAŠI DANI

Ohrabreni dokumentom iz Brisela: Čović i Plenković poručuju da konačan dogovor o izbornoj reformi mora biti postignut

 Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u Zagrebu je održao sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na