Od zanatske radnje sklopljene alatom koji je donio iz Njemačke do fabrike za obradu inoxa sa milionskim prometom

Od zanatske radnje sklopljene alatom koji je donio iz Njemačke do fabrike za obradu inoxa sa milionskim prometom

Dženan Ajanović je odvažnim ulaganjima i preuzimanjem rizika uspio od zanatske radnje sklopljene od alata koji je donio kao povratnik iz Njemačke napraviti modernu fabriku za obradu inoxa sa milionskim prometom i sve to u Tešnju, gradu u koji je zaljubljen.

-Po povratku iz Njemačke, gdje sam učio za konstrukcionog mehaničara, želio sam napraviti nešto što ovdje nema, kazuje Dženan za AJB i emisiju Hoću Kući.

‘Moj pokojni majstor, 1995. kada sam krenuo na zanat je meni rekao ‘Dženane, ti ćeš ići nazad svoju Bosnu graditi’ – prisjetio se samih početaka i školovanja u dijaspori. Ajanović sa zahvalnošću govori o svom majstoru.

-Izvozimo proizvod, jako bitno. Naše proizvode, najviše – farmaceutska industrija, prehrambena industrija, industrija čistih prostorija. Industrija luksuznih brodova, super jahti, jedrilica…

Radimo dijelove za dizajn. Za Burberry radimo, opremamo dućane preko jedne austrijske firme. Radili smo za Tiffany, Louis Vuitton… Znači ništa nije nedostižno, sva ta imena.

Napominje da su nekoliko jahti Romana Abramovića opremili dijelovima od nehrđajućeg čelika – ograde itd.

-Najinteresantnije za nas je ono gdje ima najviše ručnog rada. Ručnog rada, mašinske obrade, varenja, poliranja, brušenja… To doprinosi najviše. Volim najviše komad gdje ima materijala 10 eura, a ruku 200 eura. To propravlja i diže Bosnu iz pepela, finansijski – ističe ovaj poduzetnik.

Kaže da mu elan u poslu daju tvari koje su zafrkane, koje su komplikovane.

-Onda Nijemac kaže ‘vi to ne možete napraviti’. Onda mi njima napravimo uzorak, on bude duplo bolji od njihovog. I onda se on zaljubi u nas i onda naručuje non-stop.

‘Ja sutra mogu otići na Zapad. Živiti na Zapadu, osnovati firmu na Zapadu. Dolaziti jednom, dvaput sedmično, ova će firma funkcionisati. Možda je i bolje da ja odem na Zapad, ali ne želim. Ovdje pripadam, ja sam Bosanac i Hercegovac. Znači, i umrijeću ovdje, poginuću ovdje ako treba’ – poručuje Ajanović.

Ajanović se prisjetio i svog čukundjeta Hamdibega Ajanovića koji je bio gradonačelnik Tešnja u vrijeme austro-ugarske vladavine Bosnom.

-Ovdje sam se igrao po ovim mahalama, pripadam ovdje – govori o rodnom Tešnju.

-Gdje god sam bio, lijepo je. Lijepo je u Holandiji, lijepo je u Švicarskoj, lijepo je u Njemačkoj. Ali nemam te duševne povezanosti sa tim državama, sa tim mjestima. Nema ljepšeg grada, nema ljepšeg zraka, za mene, od mog Tešnja – ističe Dženan Ajanović.

Previous Bajević: Ova zemlja ima odlične igrače. De Boer – Bosna je poštovana u svijetu fudbala
Next Novalić i Džindić u Varešu: Rudarstvo je velika razvojna šansa

You might also like

ŽIVOT

Sadmir Nukić: Povratak u Srebrenicu je moja najveća osveta

Mladi bračni par Dželaludina i Sadmir Nukić, djeca koja su u srebreničkom genocidu ostala bez očeva, među prvima su se vratili na prijeratno ognjište, vjenčali i osnovali porodicu. Upoznali su

Ekonomija/Biznis

110 miliona maraka vrijedan posao za Euro-Asfalt u Sloveniji

U prostorijama DARS-a (Družba za avtoceste Republike Slovenije) u Ljubljani potpisan ugovor kojim se bosanskoj kompaniji Euro-Asfalt i zvanično dalo odobrenje za početak izgradnje II. a etape autoceste Draženci –

Ekonomija/Biznis

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu porastao za 31,1 posto

 Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je šest milijardi i 489 milona KM, što je za 31,1 posto više nego u istom periodu lani,