‘Od životne nepravde do kosmičke pravde’

‘Od životne nepravde do kosmičke pravde’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Adisa Ahmetovića, poslanika Socijaldemokratske partije Njemačke i izvjestioca za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga, sa kojim je razgovarao o potencijalima za jačanje bilateralne saradnje Srbije i Njemačke, evropskom putu Srbije, kao i o regionalnim pitanjima.

Vučić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da cijeni namjeru izvjestioca Ahmetovića da podrži jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu, a što će da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Ahmetović je istakao, navodi se u saopštenju, da mu je jedan od ciljeva u budućem radu, između ostalog, da pomogne da Zapadni Balkan nađe put do Evropske unije. On je konstatovao izvanredna ekonomski razvoj Srbije, kojem značajno doprinose njemački investitori.

Vučić je rekao da su njemački investitori i ekonomska saradnja sa Njemačkom od najvećeg značaja za razvoj Srbije. On je takođe rekao kako će Srbija nastaviti sa reformama koje stvaraju sigurnu investicionu atmosferu, poput reformi u oblasti vladavine prava, podsjetivši s tim u vezi na nedavni uspjeh referenduma o ustavnim promjenama u pravosuđu, navedeno je u saopštenju.

Vučić je zamolio poslanika Ahmetovića da prenese pozdrave njemačkom kancelaru Šolcu, izrazivši uvjerenje da će se nastaviti uspješan razvoj saradnje Srbije i Njemačke, prenose agencije.

Erol Avdović, bosanski novinar s američkom adresom imao je zanimljivo opažanje o ovom susretu.

OD ŽIVOTNE NEPRAVDE DO KOSMIČKE PRAVDE

Kakva politička ironija a životna pravda: Zastupnik Bundestaga i izvjestilac njemačkog parlamenta za Zapadni Balkan, Adis Ahmetović čiji su roditelji morali napustiti Bosnu zbog agresije vojske u kojoj je ratovao i Aleksandar Vučić, sada predsjednik Srbije – dao zadatak gospodinu Vučiću šta mu je raditi ako Srbije hoće u EU:

Srbija, prema njegovim riječima, ima veliki i važan zadatak, da proaktivno doprinese stabilizaciji regiona i izgradnji mostova razumijevanja, ili ih podrži. Historije radi valja napomenuti da je Aleksandar Vučić kroz na početku svog političkog rada plakatirao da je Srbija sigurna kuća za kasnije presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. I, da je čuveni beogradski Bulevar revolucije htio preimenovati u bulevar Ratka Mladića itd.

Vučić je sada dobio zadtak da gradi – ili u najmanju ruku podrži mostove razumjevanja i doprinese stabilizaciji regiona; a ne da ih s Dodikom ruši i perfidno razvaljuje Bosnu i Hercegovinu.

Ahmetović je još rekao: “Želim Srbiju da podržim u tim naporima. Veoma sam zainteresovan za daljim tijesnim bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke, koji bi bili održivi i izgrađeni na povjerenju. Na vrhu agende nalazi se i dalja evropska integracija i vjerodostojna evropska perspektiva”..

Ahmetović je podsjetio da u to spada i sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine: “Samo kada ta normalizacija bude riješena moguće je u perspektivi pristupanje EU Srbije i Kosova”, naglasio je Ahmetović. Ranije je iz EU rečeno da na Kosovu neće biti dozvoljeno stvaranje nove “republike srpske”.

Predsjednik Vučić zamolio je izvjestioca Ahmetovića da uruči njegove pozdrave njemačkom kancelaru Olafu Scholtzu.

Angela Merkel je od decembra 2021 u mirovini.

Gospodin Ahmetović iz Beograda putuje u Sarajevo. Wilkomen her Ahmetovic – napisao je Avdović.

Previous Švedski ministar odbrane: "Spremni smo braniti Švedsku"
Next Iz Japana u Bosnu: Ljubav bez granica (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Izraelska vojska ubija 250 Palestinaca dnevno uz mnogo više života u opasnosti od gladi, bolesti i hladnoće

Izraelska vojska ubija Palestince po prosječnoj stopi od 250 ljudi dnevno, što znatno premašuje dnevni broj poginulih u bilo kojem drugom velikom sukobu posljednjih godina, saopćio je u četvrtak Oxfam

NAŠI DANI

RAK kaznio ATV zbog emisije “Ćirilica” o Srebrenici

  Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznio je banjalučku Alternativnu televiziju (ATV) zbog emitovanja emisije “Ćirilica”, 9. i 16. jula 2018. godine – prenosi N1. Kako se navodi u saopštenju

NAŠI DANI

Dan Armije u Srebreniku: Zajedno smo branili našu Bosnu, i sada smo zajedno

Svečanim postrojavanjem ratnih veterana i komandanata, pozdravljanjem ratnih zastava, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća na spomen obilježja, u petak je u Srebreniku obilježen 15. april, Dan Armije RBiH, jedan od