Odata počast Čedomiru Bati Domuzu i Smaji Somi

Odata počast Čedomiru Bati Domuzu i Smaji Somi

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe na šehidskom mezarju Kahrimani i Brezovači-Igman danas je obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Armije Bosne i Hercegovine Čedomira Bate Domuza i Smaje Some.

Slika može predstavljati spomenik, na otvorenom i tekst

Čedomir Domuz je rođen 30. marta 1960. godine u Binježevu – Hadžići. Poginuo je 30. jula 1992. godine na Rogoju – Trnovo, na dužnosti komandira izviđačko diverzantskog voda, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH. Posthumno je 1992. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” i 1994. godine “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

Smajo Somo je bio najstariji borac Armije BiH na Igmanu. Imao je 70 godina. Suborci ga pamte po izuzetnoj hrabrosti. Pogino je istog dana kad i Čedomir Domuz, 30 jula 1992. godine na prevoju Rogoj kod Trnova.

Slika može predstavljati 1 osoba, sjedi, stoji i u zatvorenom

Takođe, ovim povodom danas je u Multimedijalnoj sali Općine Hadžići premijerno prikazan i dokumentarni film “ČEDOMIR DOMUZ- GROM U NJEDRIMA IGMANA” koji će uskoro biti dostupan i široj javnosti, saopćeno je iz Općine Hadžići.

Previous 'Shvatila sam da imam veću mogućnost da uspijem i opstanem u svojoj zemlji nego u inostranstvu, pa sam se vratila'
Next Izetbegoviću plaketa za podršku šampionskom timu mladih robotičara

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Na današnji dan bosanska armija oslobodila je Bosanski Petrovac

Četrnaestog septembra 1995. godine pobjedonosni 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio je Bosanski Petrovac. Ovaj grad u Bosanskoj Krajini prvi je oslobođen u velikoj pobjedonosnoj operaciji ARBiH ‘Sana

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kako je Mostar svjedočio fašizmu: Bijeli čaršafi 9. maja 1993.

  Tog jutra, 9. maja 1993. godine, kada se cijeli svijet spremao da obilježi Dan pobjede nad fašizmom 1945. godine, a EVROPA svoj dan, dio Mostara slušao je artiljerijsku vatru

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Muzej Grada Zenica ugostio izložbu ‘Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić’

Muzej grada Zenica do kraja januara naredne godine bit će domaćin izložbe “Bosanski pogledi i putokazi – Adil Zulfikarpašić”, koju je pripremio Bošnjački institut “Fondacija Adila Zulfikarpašića”. Direktor Fondacije prof.